Kaimiņi lietuvieši Eirobasketu sāk ar dramatisku zaudējumu gruzīniem

© Scanpix

Eiropas čempionātā basketbolā otrajā B grupas spēlē mūsu dienvidu kaimiņi Lietuvas basketbolisti dramatiskā mača galotnē atzina Gruzijas nacionālās izlases pārākumu 77:79.

Lai gan ceļš uz Izraēlu ilgāks nekā plānots iznāca lietuviešu centram Donātam Matejūnam, kurš iesprūda ASV Hjūstonas plūdu dēļ, slaidas basketbolists paguva jau uz pirmo maču un tika tam pieteikts. Tiesa viņa došanās laukumā tik un tā nebija garantēta.

Rezultātu no groza apakšas atklāja Tornike Šengelija, bet ceturtdaļas turpinājumā tieši viņš un lietuviešu līderis Jons Valančūns bija galvenie punktu guvēji. Ja sākumā komandas punktus krāja līdzīgi, tad ceturtdaļas otrajā pusē nedaudz atrauties izdevās Lietuvai - 15:10, 18:12 (Valančūnam jau 8 punkti). Tomēr noslēgt pirmās desmit minūtes vadībā gruzīni Lietuvai neļāva. Vispirms tika atspēlēti četri punkti pēc kārtas, bet pēdējā uzbrukumā pēc muļķīga Artūra Milakņa pārkāpuma - Lietuvai vēl bija rezervē viena piezīme, tomēr noteikumi tika pārkāpti tā, ka sāncenšiem tika piešķirti divi soda metieni - izdevās arī panākt izlīdzinājumu.

Otrās ceturtdaļas sakumā laukumā tomēr devās Motejūns, tūlīt pat pārkāpjot noteikumos cīņā pie sava groza, tomēr tas nebūt nesāka lietuviešu melno joslu. Gluži pretēji - pusotrā minūtē mūsu dienvidu kaimiņi guva astoņus punktus pēc kārtas, liekot Iliasam Zurosam saukt gruzīnus uz apspriedi. Taču ar to vien spēli salabot neizdevās, turklāt Gruzijas izlases galvenais treneris, meklējot vainīgos, saņēma tehnisko piezīmi, ko Lietuva pārvērta vēl trīs punktus, un uz tablo jau 33:21.
Taču arī šīs ceturtdaļas izskaņā Gruzija prata uzlabot situāciju, pēc Šengelijas tālmetiena pusminūti līdz lielajam pārtraukumam tiekot piecu punktu attālumā 34:39. Pēc neveiksmīga sāncenšu uzbrukumu gruzīniem vēl bija 4,1 sekunde savai atbildei, bet tāls metiens mērķi nesasniedza.

Otro puslaiku Gruzija sāka ar atspēlēšanos, panākot 40:40, bet, kad Zaza Pačulia apspēlēja Valančūnu un izvirzīja savu komandu vadībā, minūtes pārtraukumu jau bija jāpieprasa Daiņum Adamaitim un lietuviešiem. Gruzīni tika arī pie +4, taču pēc brīži šādi plusi bija jau lietuviešiem - 50:46. Šūpoles turpinājās, bet nu jau galvenajās lomās laukumā bija Gruzijas centri Pačulia un Šermadini. Vispirms četrus punktus pēc kārtas guva NBA čempions, bet pēc tam ar pieciem izcēlās viņa kolēģis. Pēc trim ceturtdaļām divu punktu pārsvars jau bija Gruzijai - 59:57.

Arī pēdējā ceturtdaļa sākās ar minūtes pārtraukumu, taču šoreiz to atkal sauca gruzīni, kas pēc Mindauga Kuzminska tālmetiena jau bija nonākuši iedzinējos 61:65. Un Gruzija šoreiz pamodās, un nu jau tehnisko piezīmi nopelnīja Adomaitis, kas sāncenšiem ļāva gūt piecus punktus pēc kārtas un izvirzīties vadībā 68:65. Pateicoties Kuzminska pieciem punktiem pēc kārtas, Lietuva vēlreiz atkaroja vadību, taču pēdējais vārds mača piederēja gruzīniem.

82 sekundes līdz spēles beigām Gruzijai divu punktu pārsvaru panāca pieredzējušais Manučars Markoišvili, bet pēc lietuviešu kļūdas Diksons panāca 78:74. Desmit sekundes līdz mača beigām Šengelija sarūpēja Kuzminskam trīs soda metienus, un, lai arī precīzs bija tikai viens, pie groza veiksmīgi pacīnījās Mačulis - vairs tikai 78:77! Nākamajā uzbrukumā noteikumi tika pārkāpti pret Diksonu, kurš iemeta tikai vienu sodu, Mačulis sev izkārtoja visai labu tālmetiena iespēju, tomēr bumba atsitās pret stīpu un grozā neiekrita. 79:77 - Eiropas čempionātu ar uzvaru sāka Gruzija, bet lietuviešiem ievadā sāpīgs zaudējums.