Pēdējā pārbaudes spēlē Latvija sagrauj Čehiju

© Foto: Romāns Kokšarovs/ F64

Latvijas vīriešu valstsvienība ceturtdien aizvadīja pēdējo pārbaudes spēli gatavojoties Eiropas čempionātam basketbolā. "Arēnā Rīga" latviešu basketbolisti ar 103:69 sakāva Čehijas izlasi, izcīnot savā laukumā ceturto uzvaru pēc kārtas.

Latvijas valstsvienībai šajā pārbaudes spēlē nevarēja palīdzēt Kristaps Porziņģis, kurš spēlē pret Lietuvu sasita ceļgalu. Tāpat ierindā vēl joprojām nav atgriezies Ojārs Siliņš, kurš pārbaudes ciklā aizvadīja tikai pirmās divas spēles Somijā.

Čehijas izlasi šogad, kā zināms, nepārstāv Eirolīgas čempions Jans Veselijs, kurš izlasei atteicis noguruma dēļ. Savukārt čehu vienīgais NBA spēlētājs Tomašs Saturanskis iedzīvojies nelielā savainojumā un bija spiests izlaist komandas pēdējo pārbaudes cīņu pirms Eiropas meistarsacīkstēm.

Starta piecinieki:
Latvija: Strēlnieks, Dairis Bertāns, Timma, Dāvis Bertāns, Meiers
Čehija: Bohačiks, Peterka, Velšs, Huraks, Križs

Jau pirmajā uzbrukumā Latvijas basketbolisti izspēlēja sekmīgu sadarbību, kas ļāva Strēlniekam raidīt grozā trejaci no laukuma stūra. Turpmākajos uzbrukumos pat noteikumu pārkāpumi neglāba čehu aizsardzību, Mārtiņam Meieram gūstot septiņus punktus pēc kārtas. Lai gūtu pirmos punktus Čehijas basketbolistiem bija nepieciešamas vairāk kā piecas minūtes, no tālmetienu līnijas atzīmējoties no maiņas nākušajam Patrikam Audam - rezultāts 12:3 par labu Ainara Bagatska padotajiem. Pirmās ceturtdaļas izskaņā Aigars Šķēle guva četrus punktus pēc kārtas, palielinot Latvijas valstsvienības pārsvaru līdz 22:9.

Otrās desmitminūtes ievadā bumbu cauri groza tīkliņam raidīt izdevās Andrejam Gražulim un Žanim Peineram, sasniedzot +16 mājiniekiem. Salīdzinoši ar pirmo ceturtdaļu, otrajā viesiem punkti krājās nedaudz raitāk, izlīdzinot spēles ritējumu, tomēr trīs Jāņa Timmas trejači ļāva latviešiem noturēt pirmajās desmit minūtēs iekrāto vadību. Dodoties puslaika pārtraukumā Latvijas komanda bija priekšā ar 39:25. Pēc puslaika Latvijas komandas rindās rezultatīvākais bija Mārtiņš Meiers ar 13 gūtiem punktiem.

Otrā puslaika ievadā atkal pretiniekus groza apakšā apspēlēja Mārtiņš Meiers, turpinot krāt individuālo statistiku un palielinot rezultāta pārsvaru. Savukārt Rolands Šmits, kurš šajā vasarā izlases rindās vairāk izcēlies ar rezultatīvām darbībām groza apakšā, šoreiz raidīja grozā divus trejačus, rezultāts 54:34.Čehu rindās viens no retajiem spēlētājiem, kas spēja sagādāt problēmas Latvijas izlases aizsardzībai, bija Patriks Auda, tomēr arī ar viņa pūlēm bija par maz lai nopietni sadeldētu rezultātu. Trešās ceturtdaļas izskaņā groza apakšā ar neatlaidīgu cīņu punktu guva Andrejs Gražulis. Savukārt Dāvim Bertānam šī spēle bija ļoti neveiksmīga. Vēl pirms trešā perioda beigām NBA basketbolists saņēma piekto personīgo piezīmi un bija spiests atstāt spēli, bet pirms tam vēl jaunākais no brāļiem Bertāniem pamanījās nopelnīt tehnisko piezīmi. Čehijas basketbolisti guva vairākus punktus no soda metiena līnijas, bet noslēdzošais uzbrukums piederēja sarkanbaltsarkanajiem. Žanim Peineram un Aigaram Šķēlem sagriežot pamatīgus virpuļus pretinieku groza apakšā, pie brīva metiena tika Andrejs Gražulis - 72:54.

Noslēdzošās desmit minūtes pirms Eiropas čempionāta savu skatītāju priekšā lietderīgi izmantoja Andrejs Gražulis un Žanis Peiners, apliecinot savu lietderību laukumā un piesakot savas kandidatūras, lai brauktu uz Stambulu. Ceturtās ceturtdaļas vidū salīdzinoši maz spēlējušais Jānis Blūms atzīmējās ar trīs punktu metienu, panākot rezultātu 92:64. Pēdējām divām minūtēm vienīgais aktuālais jautājums bija par Latvijas izlases iespēju sasniegt simts punktu robežu. Kristaps Janičenoks ar trīs precīziem brīvmetieniem pietuvoja šo mērķi līdz viena tālmetiena tiesai. Tieši pats Janičenoks nepilnu minūti līdz beigām ar soda metieniem guva simto punktu. Pēdējo ķirsīti uz kūciņas uzlika Iļja Gromovs, triecot bumbu grozā no augšas un noslēdzot spēli ar 103:69.