Spriedzes bagātā mačā ''Ventspils'' izrauj uzvaru pār VEF

© F64

Elektrum Olimpiskajā centrā Rīgā savā starpā tikās Latvijas basketbola grandi - Rīgas VEF un BK ''Ventspils''. Spēle ritēja punkts punktā, ar neskaitāmām vadības maiņām, taču veiksmīgāki beigās izrādījās viesi, izcīnot uzvaru ar rezultātu 80:77.

Abas komandas spēles sākumā apmainījās ar neprecīziem uzbrukumiem, taču rezultātu pirmie atklāja rīdzinieki, pustālo metienu realizējot Meieram. Zaķis ventspilniekiem divus punktus atguva, taču pēc Mejera precīzā trejača rezultāts kļuva jau 7:2 mājnieku labā. Andrejs Gražulis ar pirmo precīzo metienu pēc atgriešanās sastāvā panāca neizšķirtu, bet Abdula Gadija precīzais tālmetiens ļāva desmit punktu robežu VEF komandai sasniegt pirmajai.

Ventspilnieki pamazām uzsāka sajust spēles garšu, pēc Jakoviča, Žeļoņa un Aigara Šķēles nākšanas laukumā pārņemdami iniciatīvu. Aktīvais lietuviešu leģionārs ''Ventspils'' sastāvā guva sešus punktus pēc kārtas, iegūstot savai komandai vadību - 16:15. Žeļoni labi ar piespēlēm apgādāja Šķēle, savukārt Jakovičam padevās 2+1 gājiens. Māris Gulbis ar tālmetienu panāca +5 viesu labā, pirmajai ceturtdaļai noslēdzoties ar rezultātu 24:19.

Otrās ceturtdaļas sākumā pirmoreiz VEF kreklā laukumā devās Gints Antrops, kurš sadursmē ar Gulbi laukuma centrā aizsūtīja pretinieku vieglā nokdaunā. Pēc brīža Antrops guva savus pirmos punktus, realizējot metienu no groza apakšas. Ar to pašu viesu rindās atbildēja Folarins Kempbels, savukārt VEF kapteinis Jānis Blūms trāpīja divus trejačus pēc kārtas, atgūstot savai komandai spēles vadības grožus - 30:29.

''Ventspils'' basketbolistiem uzbrukumā klājās arvien grūtāk, savukārt mājnieki izmantoja iespējas - pēc muļķīgas Kempbela kļūdas pie viegliem punktiem tika Gadijs, bet Janičenoks trāpīja tālmetienu. Pieredzējušais Janičenoks ar soda metieniem arī atguva vadību ''Ventspilij'' - 33:32. Aktīvais Gadijs regulāri devās caurgājienos, bet trāpīja vien 50% soda metienu (tobrīd 3/6). Pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 35:34 Rīgas VEF labā.

Trešo ceturtdaļu ar danku atklāja Iļja Gromovs, bet ''Ventspils'' leģionārs Villijs Dīns atbildēja ar diviem trejačiem pēc kārtas. Nedaudz vēlāk gan amerikānis izcēlās ar visai amizantām epizodēm, divreiz uzmezdams klusos no pustālās distances. ''Ventspils'' rindās ļoti daudz spēlēja sākumsastāva basketbolisti, bet savu pienesumu deva arī rezervistu soliņš - divreiz precīzus caurgājienus noslēdza Jakovičs.

Mājnieki neļāva viesiem atrauties, turot starpību metiena attālumā. Vairākkārt precīzs no pustālās distances bija Mejeris. Zaķis ar soda metieniem panāca 52:49 ventspilnieku labā, savukārt Arns Labucks ar trīspunktnieku rezultātu izlīdzināja. Lielisku pēdējo ceturtdaļas pusminūti aizvadīja Artis Ate - vispirms ''Ventspils'' spēlētājs pēc izcīnītas atlēkušās bumbas uzbrukumā iemeta no groza apakšas, bet pēc tam apzaga Blūmu, gūstot vieglus divus punktus. Pirms noslēdzošās ceturtdaļas rezultāts 52:56 ''Venstpils'' labā.

Ceturto ceturtdaļa uzsākās ar precīzu Aigara Šķēles caurgājienu, savukārt ar Mārtiņa Meiera pūlēm VEF izdevās panākt neizšķirtu. Mareks Mejeris ar precīzu trejaci panāca 63:60 ''VEF'' labā, taču nekādu izrāvienu mājniekiem neizdevās veikt. Ar Zaķa un Dīna pūlēm viesi pievilka līdz neizšķirtam, savukārt Aigars Šķēle ar tālu trīspunktnieku atkal veica vadības rokādi.

Janičenoks sekoja jaunākā kolēģa piemēram un pievienoja vēl trīs punktus savas komandas kontam. Dīns ar pustālo metienu nedaudz palielināja viesu pārsvaru, taču Blūma precīzie soda metieni un Mejera trejacis atkal pievilka mājniekus līdz -1. Tad par sevi atkal atgādināja pieredzējušais Janičenoks, kurš aukstasinīgi realizēja vēl vienu tālmetienu, panākot 76:71 viesu labā. Blūms savukārt tālmetienu netrāpīja, kas rīdziniekiem atspēlēšanos padarīja īpaši sarežģītu.

Gadijs gan nākamajā uzbrukumā divus punktus atguva. Ingus Jakovičs trāpīja soda metienu, savukārt klusu spēli aizvadošais mājnieku komandas leģionārs Kriss Ričards trāpīja abus, panākot 75:77. Nākamajā epizodē gan Ričards pamatīgi sadūrās ar Aigaru Šķēli, kuram laukumu palīdzēja atstāt komandas biedri. Soda metienus realizēja Jakovičs, Gadijs atguva vēl divus punktus, taču Janičenokam vienā soda metienā roka nodrebēja. Brīdi pirms spēles beigām abu komandu spēlētāju vidū izcēlās nelieli asumi, kuru galvenais iniciators bija Kempbels. Pēdējā sekundē grūtu tālmetienu izmeta Meiers, taču tas nebija precīzs. Uzvaru ar 80:77 izcīnīja ''Ventspils'' komanda.

Svarīgākais