Latvija pret Slovēniju: darbs jāpadara, lai visiem prieks

© Romāns Kokšarovs / F64 Photo Agency

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība trešdien, 23. novembrī, plkst. 19:45 Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē "Elektrum" Olimpiskajā centrā sacentīsies pret Slovēniju. Finālturnīram kvalificēsies grupu uzvarētājas un sešas no deviņām otro vietu ieguvējām. Tiešraide LTV7.

Uzvara pār Slovēniju nodrošinās Latvijai bilanci 3-1 un ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Neveiksmes gadījumā būs jāskatās Bosnijas-Izraēlas (plkst. 19:00), Turcijas-Rumānijas (plkst. 19:00), Melnkalnes-Itālijas (19:00) un Francijas-Horvātijas (21:30) spēļu iznākumi.

Panākums ar 19 punktu pārsvaru būs pirmās vietas vērtē, taču laba būs uzvara ar jebkādu pārsvaru. Latvijas spēlētāju, treneru un personāla profesionālisms ir pietiekami augstā līmenī, lai paveiktu šo uzdevumu, neraugoties uz pretinieču meistarību un sasniegtajiem rezultātiem.

Gatavojoties spēlei, valstsvienība pirmdien aizvadīja divus treniņus, savukārt otrdien pulcējās uz rīta nodarbību. Kopējā grupā gatavojās trīspadsmit spēlētājas - Baibai Eglītei deguna savainojuma dēļ spēle ies secen, bet Ieva Krastiņa ir gatava palīdzēt vairāk nekā sestdien. Divpadsmitnieks tiks nosaukts trešdienas rītā.

Slovēnietes iepriekšējās spēlēs enerģiski sedza pretinieču bumbas turētājas, bet aizsardzībā savilkās sava groza tuvumā. Tāda taktika deva rezultātus. Mazās spēlētājas izprovocēja kļūdas un izrāvās ātrajos uzbrukumos, savukārt pretinieču metieni no distances pārsvarā bija neprecīzi.

Lai pārvarētu Slovēnijas aizsardzības slazdus, būs nepieciešama agresīva pretdarbība pret viņu aizsardzēm un sekmīga bumbas nogāde otrā laukuma pusē. Garajām spēlētājām jāatbrīvojas no sedzējām un jābūt gatavām uzbrukt no distances, turklāt visai komandai jācīnās par atlēkušajām bumbām.

Starp 34 komandām mazāk tālmetienus nekā slovēnietes (2,3 no 12,3) izmetušas un iemetušas tikai Zviedrijas basketbolistes (2,0 no 12,0). Latvijai šis rādītājs ir 5,0 no 17,3. Slovēnijai ir pirmā vieta izmesto soda metienu skaita ziņā (22,3) un dalīta otrā vieta ar Lietuvu iemestajos metienos (16,0).

Vēl slovēnietēm pieder ceturtā vieta pārķerto bumbu un kļūdu attiecībā (0,8) aiz Serbijas (1,5), Spānijas (0.9) un Beļģijas (0,9). Šajā ziņā sāncenses ir tuvu Eiropas modes noteicējām, pie kurām pašlaik var pieskaitīt serbu un spāņu izlases.

Latvijai ir neliels pārsvars pārķerto bumbu skaita ziņā (12,0 pret 11,7), taču pārķerto bumbu un kļūdu attiecība (0,6) nav tik laba. Vidēji spēlē bumba zaudēta 19,7 reizes, kamēr slovēnietes kļūdījušās vidēji 15,0 reizes.

Slovēnijas līderu kodolu veido trīs mazās spēlētājas - Nika Barija, Teža Oblaka un kapteine Maja Erkiča, kā arī garās spēlētājas Eva Ļiseca un Sandra Piršiča. Piezīmju problēmu radīšana ir vēl viens veids, kā sagādāt sāncensēm problēmas. Viss ir pašu rokās. Un līdzjutēju balsīs.

Svarīgākais