Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija uzvar, bet brauc mājās!

Šovakar Eiropas basketbola čempionāta B apakšgrupas pēdējā spēlē Latvijas vīriešu basketbola izlase spraigā cīņā ar 68:62 pieveica Vāciju, taču ar to nepietika, lai tiktu nākamajā sacensību kārtā. Latvija čempionātu turpinātu, ja būtu uzvarējusi ar vismaz deviņu punktu pārsvaru.

Jau pirmajā minūtē divas piezīmes nopelnīja Armands Šķēle, bet Kristaps Valters pēc veiksmīgas spēles aizsardzībā (pārtverta bumba), kļūdījās piespēlē un aiz dusmām iespēra pa sekretariāta galdiņu, saņemot tehnisko piezīmi par nesavaldību. Tikmēr rezultāts pieauga par sliktu mums – 0:4, 2:6. Turpinājums bija krietni labāks – vispirms Kristaps Valters realizēja tālmetienu, bet Kristaps Janičenoks pirmo reizi spēlē izvirzīja vadībā latviešus – 7:6. Nākamajās minūtēs rezultāts auga punkts punktā – Latvija izvirzījās vadībā, Vācija panāca izlīdzinājumu. Pirmo ceturtdaļu pēc Kambalas precīza soda metiena Latvijai tomēr izdevās noslēgt savā labā – 14:13.

Otrā ceturtdaļa tika iesākta ar pieciem punktiem pēc kārtas, kas ļāva Latvijai panākt jau 19:13. Ar metieniem no tālās distances Hariss un Grīns panāca izlīdzinājumu. Nedaudz vēlāk Vācija arī pēc ilgāka laika atguva vadību, tomēr uz īsu brīdi. Īstas cīnītāja īpašības spēles otrajā desmitminūtē demonstrēja pieredzējušais komandas kapteinis Uvis Helmanis, kuram tikai šovakar pirmo reizi izdevās realizēt trīspunktu metienu – vispirms viņš bija produktīvs uzbrukumā, pēc tam aizsardzībā Denisa Rodmena stilā izglāba autā ejošu bumbu. Maz pamazām latviešiem atkal izdevās atrauties astoņu punktu attālumā. Puslaiku ar lielisku metienu pēdējā sekundē noslēdza Jānis Blūms – 37:29.

Jāpiebilst, ka neskatoties uz pāris neveiksmīgām epizodēm spēles sākumā, veiksmīgi pirmo puslaiku aizvadīja arī Kristaps Valters, kuram diez ko neveicās pirmajos turnīra mačos. Īpaši lietderīgi Valters nospēlēja otrajā ceturtdaļā, būdams viens atrāviena iniciatoriem.

Otrais puslaiks gan neiesākās pārlieku optimistiski – seši zaudēti punkti pēc kārtas un no cerīgā +8 bija palikuši vairs tikai divi punkti – 37:35. Īstajā brīdī no tālās distances divreiz trāpīja Armands Šķēle, apliecinot, ka līdera dotības vēl ir dzīves – 43:37. Nedaudz vēlāk Kristaps Valters ar soda metienu panāca tik vajadzīgo +9, tomēr vācieši nepadevās un Šafarciks realizēja sarežģītu tālmetienu – 46:41. Latvijai pagalam neveicās no soda metienu līnijas un izņēmums nebija arī Kambala, kurš iepriekšējos mačos meta ļoti precīzi. Tieši daudzo neiemesto soda metienu dēļ latvieši nevarēja panākt lielāku pārsvaru. Ceturtdaļas beigās gan šajā rādītājā mūsu statistiku uzlaboja Valters, iemetot trīs no četriem un atjaunojot deviņu punktu pārsvaru – 51:42.

Pieci zaudēti punkti noslēdzošās ceturtdaļas ievadā atkal līdzjutēju vaigu darīja bažīgu (51:46), bet tad lieliski nospēlēja Šķēle divos uzbrukumos pēc kārtas apgādājot ar lieliskām piespēlēm Latvijas "torņus" Biedriņu un Kambalu, kas vēlreiz ļāva panākt +9. Spēles izšķirošajās minūtēs pārsvars svārstījās uz maģiskās robežas. Nepilnu minūti līdz ceturtās ceturtdaļas beigām lieliski aizsardzībā nospēlēja Valters, pārtverot bumbu un atdodot tālu piespēli Šķēlem, kurš maigi trieca bumbu grozā no augšas, panākot jau 66:56. Vācijai izdevās vienu punktu atspēlēt, bet Janičenoks 22.2 sekundes līdz spēles beigām realizēja divus soda metienus - 68:57. Diemžēl aizsardzībā neizdevās nosargāt savu grozu neieņemtu un Jagla iemeta tālmetienu (68:60), bet Ernests Kalve no soda metienu līnijas abas reizes meta neprecīzi. Pie bumbas tika Vācija un jau pieminētais Jagla ar sodiņiem iesita pēdējās divas naglas Latvijas izlases zārkā - 68:62. Uzvara, kas ceļu uz nākamo kārtu nepaver... Paldies basketbolistiem par cīņassparu un neatlaidību, ar ko šoreiz diemžēl bija mazliet par maz.