Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Vācijas basketbolisti apspēlē Krieviju

Eiropas čempionātā basketbolā Polijā pie pirmā panākuma tikuši Vācijas izlases spēlētāji, kas dramatiskā mača galotnē spēja izdarīt to, kas vakar nesanāca Latvijai – apspēlēt Krieviju. Vācieši svinēja uzvaru 76:73.

Ja mačā ar Latviju krievu basketbolisti ātri izvirzījās vadībā, tad cīņā ar vāciešiem viņi tik pat ātri nonāca mīnusos. Kad nospēlēts bija nedaudz vairāk par divām minūtēm, Štefans Hamans panāca jau 6:0 Vācijas labā. Krieviju pārāk nesapurināja arī Vitālija Fridzona tālmetiens, jo vācieši uz to atbildēja ar četriem punktiem. Divarpus minūtes līdz ceturtdaļas beigām pēc Kellija Makartija soda metieniem komandas šķīra tikai divi punkti (14:12). Tomēr īsā laikā Dirka Bauermana padotie guva septiņus punktus pēc kārtas, atkal iekārtojoties komfortablā attālumā. Ceturtdaļu vācieši noslēdza ar ļoti tālu Heiko Šafarcika tālmetienu, kas atpūtā Vācijai ļāva doties ar 14 punktu pārsvaru 26:12.

Acīmredzot pārtraukumā Deividam Blatam neko prātīgu saviem padotajiem iestāstīt nebija sanācis. Krieviem īsti neizdevās nedz dabūt bumbu uz groza apakšu, nedz tikt pie labiem metieniem no distances, turklāt arī aizsardzībā bija tālu no ideāla. Vācieši regulāri papildināja savu punktu ražu, divarpus minūtes līdz puslaika beigām izvirzoties vadībā jau ar 19 punktiem – 44:25. Krieviem gan īsā laikā izdevās atspēlēt sešus punktus, bet iespēju pietuvoties vēl vairāk viņi neizmantoja. Ceturtdaļas pēdējās sekundēs tuvu vēl viena sarežģīta tālmetiena realizēšanai bija Šafarciks, tomēr šoreiz nekā – 45:31 pēc 20 spēles minūtēm.

Otro puslaiku ar sešiem punktiem pēc kārtas jau sāka Krievijas basketbolisti, kas ievērojami ātrāk bija sākuši darboties uzbrukumā. Lielā mērā pateicoties Jana Jaglas veiksmei uzbrukumā vācieši tomēr turējās drošā vadībā. Ceturtdaļas vidū krievu rindās jau bija pirmais "kritušais" – ar piecām piezīmēm laukumu pameta centrs Timofejs Mozgovs. Tomēr laika raudāt par to Krievijai nebija, jo bija jādomā, kā atspēlēties stabili spēlējošajiem vāciešiem. Drīz vien variants tiešām radās – krievi guva sešus punktus pēc kārtas, atjaunojot intrigu mačā (52:46 Vācijas labā). Bauermana padotie turpināja buksēt, un kad Sergejs Bikovs guva grozu caurgājienā un arī tika pie tiesībām izpildīt soda metienu, vācieši sasauca minūtes apspriedi. Tā nāca par labu, jo līdz pārtraukumam komandai izdevās atjaunot desmit punktu pārsvaru – 60:50.

Klupdami krizdami, zaudējuši arī Moņu un Zazuļinu, krievi lēnām tomēr tuvojās, turklāt arī vāciešus sāka uztraukt piezīmju norma. Divarpus minūtes līdz otra puslaika beigām laukumu pameta Jagls, bet jau nākamajā Krievijas uzbrukumā arī Svens Šulce, pēc kura pārkāpuma Ņikota Kurbanovs ar vienu precīzu soda metienu rezultāta starpību samazināja līdz minimumam – 68:67. Tūlīt no distances precīzs bija Šafarčiks, bet vēl pēc mirkļa piekto piezīmi nopelnīja arī Hamans un drīz vien arī Tims Olbrehts... Ar soda metieniem krievam Pankrašovam un naturalizētajām krievam Makartijam gan izdevās pa diviem atspēlēt vien divus punktus – 71:69. Sākoties pēdējai minūtei Robins Bencings bija precīzs no tālmetienu līnijas, tūlīt pat gan pārkāpjot noteikumus pret Pankrašovu. Par mača galveno varoni tomēr kļuva Šafarciks, kurš desmit sekundes līdz mača beigām pēc nesekmīga metiena pats savāca atlēkušo bumbu un sagādāja iespēju mest soda metienu komanda biedram Lukam Štaigeram. Viņš bija precīzs abas reizes, un lai gan punktu spēlei pielika Fridzons, ar šo metienu varēja tikai samazināt rezultāta starpību – 76:73 Vācijas labā.