Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Francijas barjera Latvijas ceļā

© Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība Eiropas basketbola čempionāta B grupas otrajā spēlē sacentīsies ar Francijas izlasi. Spēles sākums plkst. 20:15 pēc Latvijas laika, tiešraide TV3.

Otrajā B grupas spēlē Krievija plkst. 17:30 spēlēs ar Vāciju. Pēc pirmās dienas spēlēm Francija kopā ar Krieviju izvirzījušās grupas līderos, Latvija un Vācija piedzīvojušas zaudējumus. Uzvaru gadījumā Francija un Krievija jau šodien nodrošinās iekļūšanu nākamajā kārtā, kurai kvalificēsies grupas trīs labākās komandas.

Sākumsastāvi iepriekšējās spēlēs

Latvija (0-1): K. Valters, Šķēle, Janičenoks, Štālbergs, Biedriņš

Francija (1-0): Parker, Batum, Diaw, F. Pietrus, Turiaf

Franči palīdz vāciešiem un svin uzvaru

Francūži Gdaņskas „Novotel Marina” viesnīcā ieradās piektdien, nākamajā dienā aizvadot divus treniņus. Sākumā „Hala Oliwia” bija tikai viņu rīcībā, jo vācu delegācija tranzīta laikā palika bez bagāžas, nevarot trenēties ne piektdienas vakarā, ne sestdienas rītā. Vācieši pat lūdza medicīnas piederumus Francijas delegācijas pārstāvjiem.

Pirmdienas vakarā tādas laipnības izpalika. Aktīvā vācu aizsardzība sagādāja lielas problēmas Francijai, spēlētāji reti tika pie brīviem metieniem un Vensāna Kolē padotie lielu daļu spēles pavadīja iedzinējus. Pirmajā puslaikā tika apturēts francūžu „laukuma ģenerālis” Tonijs Pārkers, taču ar centra spēlētāja Ronija Turiafa rezultatīvo spēli francūžiem izdevās neatlaist pretiniekus pārāk tālu. Otrajā spēles pusē Francija labāk nospēlēja aizsardzībā, uzbrukumā atraisījās Pārkers un izskaņā „zilbaltsarkanajiem” izdevās salauzt Vācijas pretestību 70:65.

Pārējos Francijas treniņus ar savu klātbūtni pagodināja baloži un pelēks kaķis, ziņo Francijas basketbola federācija. Kā jau Francijas pārstāvjiem pienākas, īpaša uzmanība tiek veltīta ēdienreizēm un ar tām francūži ir apmierināti.

NBA pieredze, atlētisms un līderis

Francija allaž ieskaitīta Eiropas čempionāta favorītu lokā, taču kungiem – atšķirībā no dāmām – cerības nav izdevies pārkalt zelta medaļās. 2007. un 2008. gads nesa vienu vilšanos pēc otras – neizdevās iegūt Eiropas čempionāta medaļas, neizdevās tikt pat uz Olimpisko kvalifikācijas turnīru, 2009. gada čempionāta kvalifikācijas spēles sākās ar fiasko, ieskaitot zaudējumu Ukrainai.

Tikai augustā Francija pārvarēja neveiksmju joslu, papildus kvalifikācijas turnīrā sešu komandu konkurencē izcīnot pēdējo ceļazīmi uz Poliju. Mērķa sasniegšanai tika pulcēti labākie spēki, NBA desantu ieskaitot.

Kādreiz Francijas armijas komandēja „mazais kaprālis” Napoleons, zilbaltsarkano basketbola ierindu ne mazāk iespaidīgi regulē Teksasas kluba Sanantonio „Spurs” aizsargs Tonijs Pārkers. Gdaņskā viņš ieradies kopā ar savu ne mazāk slaveno sievu, aktrisi Evu Longorija, abiem atrodot laiku kopīgām pastaigām. Pārkeru papildina Ronijs Turiafs, Nikolass Batūms un Boriss Diāvs. Katrs no šiem spēlētājiem spēj uzņemties līdera lomu, bet viņus papildināt var Nando De Kolo, Jans Mahinmi, Florāns Pjetruss, Antuāns Dio. Ierindā trūkst tikai slavenā tenisista Janika Noā dēla Joakima un Florāna brāļa Mikaela.

Pat pēc nogurdinošās spēles ar Vāciju nav jāšaubās, ka Francijas fizisko dotumu pietiks visām pirmās kārtas spēlēm. Jāizmanto taktiski trumpji, mēģinot ierobežot Pārkeru, aizsardzībā neļaujot francūžiem tikt pie atkārtotiem metieniem un saimniekot soda laukumā.

Turiafs: „Tituls jāiegūst pēc iespējas ātrāk”

Francijas spēlētāji, pirms nedēļas ziņoja sporta laikraksts „L`Equipe”, uzskata, ka Latvija ar Biedriņu, nevis Vācija vai Krievija ir galvenā izlases pretiniece B apakšgrupā. „Presings un fiziskā izturība būs izšķiroša,” teica Kolē. „Tā atļauj meklēt pieturas punktus aizsardzībā, ātri spēlēt un gūt vieglus grozus. De Kolo, Koffi un īpaši Dio iesaiste nevājina komandu, panākumam būs svarīgs arī soliņa sniegums.”

Pašreizējais Francijas mērķis ir kvalificēties otrajai kārtai, izcīnot maksimālu skaitu uzvaru, pirmdienas preses brīfingā uzsvēra ASVEL stūrmanis Kolē. Viņa rīcībā ir par kārtējo zelta paaudzi dēvētie jaunie puiši Antuāns Dio un Nikolā Batūms. „Jaunatnes turnīros mums bija pārliecība, ka visus pieveiksim, jo bijām stiprākie. Šeit ir daudz komandu ar lieliskiem spēlētājiem, nevaram apgalvot to pašu, ko agrāk, taču ambīcijas nav zudušas.”

Centra spēlētājs Ronijs Turiafs aicināja kolēģus „laukumā iet izsalkušiem un ar nažiem zobos”. NBA kluba „Golden State Warriors” centra spēlētājs uzskata, ka lietas iet uz priekšu. „Ticu karmai. Jo vairāk cilvēku vēl mums labu, jo labāk viss var izvērsties. Man ir svarīgs spēlēt valstsvienības kreklā, jo laukumā nebūšu mūžīgi. Tāpēc jātiecas pēc rezultātiem, jāiegūst (čempionu) tituls pēc iespējas ātrāk.”