Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Arī Lietuva pirmajā spēlē piedzīvo zaudējumu

Līdzīgi kā Latvijas izlase, arī mūsu kaimiņi, Lietuvas izlase šodien pirmajā Eiropas čempionāta spēlē piedzīvoja zaudējumu, piekāpjoties Turcijas izlasei ar rezultātu 76:84. Uzvarētājiem rezultatīvākais bija Hedo Turkoglu, kurš guva 19 punktus, bet Lietuvai Marijons Petravičs guva 21 punktus.

Spēles sākums veiksmīgāks iesākās tieši Turcijas komandai, kura spēja pirmajās minūtēs izrauties vadībā ar 4:0. Līdz ceturtdaļas vidum Lietuvas izlase gan nelaida turkus tālāk par četru punktu pārsvaru un laukumā ritēja diezgan līdzvērtīga cīņa. Turcijas izlases sastāvā lieliski spēli iesāka Ersans Iļjasova, kurš jau pirmo piecu minūšu laikā spēja gūt astoņus no komandas 13 punktiem. Ceturtdaļas turpinājumā gan nelielu pārsvaru ieguva Lietuvas izlase, kura spēja ar veiksmīgu darbību aizsardzībā nedaudz piebremzēt uzbrukumā turkus un izvirzīties pat nelielā vadībā. Pēc Sima Jasaiša precīzā trīspunktnieka Lietuva panāca pat plus pieci, taču ceturtdaļas izskaņā Turcija divus punktus atguva un pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar 22:19 par labu Lietuvai. Otrā ceturtdaļa iesākās ar vairākām neprecīzām darbībām abu komandu izpildījumā. Gan Lietuvas, gan Turcijas basketbolisti diezgan daudz kļūdījās uzbrukumā. Pirmos punktus ceturtdaļas trešajā minūtē guva turki, tādējādi samazinot rezultāta starpību līdz minimumam. Kopumā spēle joprojām bija līdzīga un pēc neveiksmēm uzbrukumā pirmajās trijās otrās ceturtdaļas minūtēs, vēlāk komandas nedaudz atraisījās un uzbruka jau daudz precīzāk. Pirmais puslaiks noslēdzās gan neizšķirti 39:39, kas arī bija diezgan likumsakarīgs rezultāts pirmā puslaika gaitai.

Otrais puslaiks, līdzīgi kā otrā ceturtdaļa, iesākās ar neprecīzām abu komandu darbībām uzbrukumā. Pirmos punktus atkal guva turki, izvirzoties vadībā ar 41:39. Otrais puslaiks iesākās diezgan piesardzīgi, taču abas komandas labi darbojās aizsardzībā. Ceturtdaļas vidū Turcijas izlases basketbolisti gan realizēja divus trīspunktniekus pēc kārtās, tādējādi izvirzoties vadībā ar rezultātu 50:44, pēc kā Lietuvas izlases galvenais treneris Ramūns Butauts pieprasīja minūtes pārtraukumu. Lai arī Lietuva centās pēc pārtraukuma rezultāta starpību samazināt, šajā reizē Turcijas basketbolisti spēja veiksmīgi to nosargāt un trešo ceturtdaļu pabeigt ar piecu punktu pārsvaru 63:58. Iespējams, ka tas bija arī viens no izšķirošajiem spēles momentiem, kad turki guva divus trīspunktiekus pēc kārtas.

Ceturtā ceturtdaļa iesākās ar veiksmīgu Andriusa Mažuta precīzu trīspunktnieku, tādējādi samazinot pārsvaru līdz mīnus divi - 61:63 un palielinot spriedzi laukumā. Turkus gan tas neietekmēja, jo nākamos četrus punktus guva tieši viņi, panākot jau plus seši. Likās, ka Turcijas basketbolisti veiksmīgi pārņēmuši spēles kontroli un to neatdos arī līdz spēles noslēgumam. Divas minūtes līdz spēles beigām Turcijas sasniedza jau desmit punktu pārsvaru un praktiski nodrošināja uzvaru arī visā spēlē. Tā arī notika un Turcija izcīnīja savu pirmo uzvaru turnīrā, savukārt Lietuva, līdzīgi kā Latvija, pirmo zaudējumu.