ESPN: Porziņģa tirgus vērtība – 73 miljoni ASV dolāru

© Scanpix

“New York Knicks” spēka uzbrucējs Kristaps Porziņģis ir devītais vērtīgākais NBA spēlētājs, ja aprēķina viņa radīto pievienoto vērtību pašreizējos maiņas darījumos, otrdien, 16. februārī, rakstīja ESPN apskatnieks Kevins Peltons (Kevin Pelton).

Kā noteikt spēlētāja pašreizējo tirgus vērtību (trade value)? Kā iespējams secināt, kuras NBA zvaigznes pašlaik ir visvērtīgākās? Kurš vairāk vērts: Kevins Lavs vai Bleiks Grifins? Džeimss Hārdens vai Demarkuss Kazinss? Stefs Karijs, Entonijs Deiviss vai Lebrons Džeimss?

Peltons norāda, ka ir divi veidi, kā to aprēķināt – 1) statistiskais, 2) subjektīvais. ESPN apskatnieki tradicionāli izdarījuši subjektīvus vērtējumus, savukārt Peltons nolēmis izmantot objektīvāku pieeju. Viņš noteicis spēlētaja paredzamo vērtību, izvērtējot spēlētāja sniegumu attiecībā pret algu.

“Warriors” aizsargs Stefens Karijs ir līgas vērtīgākais spēlētājs visos rādītājos. Viņa alga ir 11,4 miljoni ASV dolāru sezonā, savukārt viņa pievienotā vērtība (net value) veido vēl 25 miljonus dolāru. Tādējādi viņa kopējais (sportiskais) devums novērtējams 36 miljonu apmērā.Nevienam citam spēlētājam pievienotā (sportiskā) vērtība nesasniedz 20 miljonu dolāru atzīmi.

Peltons uzsver, ka statistiskajās aplēsēs nav ņemts vērā spēlētāju finansiālais pienesums ārpus laukuma, turklāt katrai komandai ir savi vērtēšanas kritēriji. Spēlētāju galīgajā rangā vienu trešdaļu veido statistiskās aplēses, divas trešdaļas – NBA ekspertu balsojums (#NBArank panel voting).

 
 
 

Peltons par Porziņģi raksta tā: “Novērtējot pēc RPM (īstais +/-), tieši Porziņģis, nevis Taunss, uzskatāms par līgas labāko pirmgadnieku. Tikai 20 gadus vecajam Porziņģim, kurš joprojām pielāgojas NBA prasībām, ir daudz vietas izaugsmei. Ja viņš pievienos spēku un kļūs par pilna laika centru, Porziņģis ātrāk nekā vēlāk kļūs par divcīņu biedu (matchup nightmare).”