LBL: "Ventspils" un VEF dueļa piektā sērija

© f64

Šovakar pulksten 19:35 sāksies Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas piektā spēle, kurā “Ventspils” centīsies izcīnīt vajadzīgo uzvaru pār Rīgas VEF, lai jau šovakar virs galvām celtu čempionu kausu.

Trešdienas vakarā ventspilnieki lauza nepatīkamo sēriju Arēnā Rīga, izcīnot trešo uzvaru sērijā līdz trim uzvarām. Kurzemnieki aizvadīja teicamu spēli ne tikai aizsardzībā, bet beidzot arī uzbrukumā. No tālās distances trāpīja arī Artjoms Butjankovs un Ronalds Zaķis, un visa komanda uzbruka ar apskaužamu 52% (12/23) precizitāti. “Ventspils” bija labāka zem groziem un uzbruka agresīvāk, par ko liecina arī 24 izprovocētās piezīmes.

Atsevišķs stāsts ir ar nosaukumu “Jānis Timma”. Uzbrucējs, kuram neizdevās pirmās sērijas spēles, apklusināja visus ar savu sniegumu, iespējams, sērijas pavērsiena punktā. 11 punkti, 11 bumbas, deviņas piespēles, četras izprovocētas piezīmes, divas pārtvertas bumbas - tas viss sekmēja “Ventspils” pirmo panākumu izbraukuma spēlē šī gada “play-off” turnīrā. “Šī uzvara bija svarīga pašiem sev, lai pierādītu, ka varam nospēlēt savu spēli arī izbraukumā,” Timma apliecināja Rīgā izcīnītā panākuma nozīmi. Psiholoģiskais aspekts būs viens no izšķirošajiem arī šī vakara mačā Ventspilī – fiziski spēcīgākie ventspilnieki pret vairāk pieredzējušākajiem rīdziniekiem.

Dī Brauns trešdien aizvadīja rezultatīvāko spēli šajā LBL sezonā, gūstot 22 punktus (3p. 4/10), bet VEF uzbrukums joprojām bija nekustīgs… Pietuvoties izdevās tikai tajos brīžos, kad aizgāja “transition” spēle. Tieši tāpat, kā tas bijis arī iepriekš, tai skaitā uzvarētajā spēlē sērijas otrajā mačā. “Zinām, ka pretiniekos ir VEF, un tas nozīmē, ka cīņa turpināsies. Nākamā spēle būs pati svarīgākā,” ventspilnieku galvenais treneris atgādina saviem spēlētājiem, ka atslābumam nav pamata. Ramūns Butauts pēc zaudētā mača trešdien apliecināja arī Štelmahera vārdus par VEF cīnīšanos līdz galam: “Kamēr mums ir cerība, viss joprojām ir mūsu rokās. Par to runājām pēcspēles sapulcē.”

Trešdienas spēlē Rīgā atkal bija diezgan klusa fināliem nemaz neatbilstoša atmosfēra. Lielāko spēles daļu nebija nekādu problēmu dzirdēt abu komandu treneru norādījumus un arī spēlētāju uzsaukumus kolēģiem (vai pretiniekiem) laukumā. “Atceros spēles, kad Ventspils tribīnēs nebija brīvu vietu. Pašam, šķiet, pilnu tribīņu priekšā izdevies spēlēt vienreiz – 2009. gada finālsērijas septītajā spēlē. Iespējams, bijušas arī citas reizes,” patīkamās atmiņās gremdējās “Ventspils” kapteinis Akselis Vairogs, paužot cerību, ka šovakar tribīnes būs pilnas. Ņemot vērā, kādas tās bija trešajā sērijas mačā, tāda Vairoga cerība tiešām šķiet reāli sasniedzama – šovakar ne tikai ventspilniekiem jādodas uz Olimpiskā centra halli, bet arī rīdziniekiem un basketa mīļotājiem no citām pilsētām jādodas uz Pilsētu ar nākotni.

Svarīgākais