Finālsērija atgriežas Ventspilī – cīņa par otro uzvaru un iniciatīvu

© F64

"Aldara" Latvijas Basketbola līgas finālsērija atgriezīsies Ventspilī. Trīskārtējā čempione VEF un regulārās sezonas uzvarētāja "Ventspils" pirmajās spēlēs apmainījās ar uzvarām savā laukumā. Kura no komandām izvirzīsies sērijā vadībā ar 2-1, varēsiet vērot, jau sākot ar plkst. 17:05.

Finālsēriju ar pārliecinošu uzvaru sāka "Ventspils", kas savā laukumā VEF sabradāja ar rezultātu 90:61. Ņemot vērā VEF problēmas un pirmās cīņas scenāriju, daudzi jau steidza norakstīt rīdziniekus, tomēr Ramūna Butauta padotie saņēmās un perfekti izmantoja savu grozu priekšrocību, pieveicot pretiniekus ar 82:69. 20 punktus uzvarētāju labā guva Rihards Kuksiks, kurš realizēja četrus no sešiem trejačiem.

Ja pirmajā spēlē Ventspilī VEF nekādi nespēja piešaut grozus, otrajā mačā komandas bija mainītām lomām. VEF precizitāte no tālās distances bija 45% (9/20), bet divpunktu metienu precizitāte – 63% (24/38). Tikmēr ventspilnieku procents no tālās distances salīdzinājumā ar pirmo spēli saruka divkārši (5/23, 22%), bet divpunktu metienu precizitāte no 57% samazinājās līdz 49% (18/37).

Šosezon abas komandas, atskaitot pirmās cīņas finālsērijā, vienreiz tikās arī regulārajā sezonā. Toreiz VEF izbraukumā izcīnīja dramatisku uzvaru ar rezultātu 63:62 – Lorenco Viljamss pēdējā sekundē bija tuvu tam, lai izrautu panākumu mājiniekiem, tomēr viņa metiens izrādījās pavisam nedaudz neprecīzs.

Tieši neveiksme pret VEF ir pēdējais "Ventspils" zaudējums savā laukumā Latvijas čempionāta ietvaros. Kopš tās spēles "Ventspils" mājās ir izcīnījusi deviņas uzvaras pēc kārtas, ieskaitot arī trīs panākumus izslēgšanas spēļu pusfinālā pret "Jēkabpili" – 86:70, 110:61, 77:67. Pavisam "Ventspils" savā hallē LBL sezonā ir svinējusi 12 uzvaras un piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu.

Arī pagājušajā sezonā "Ventspils" spēja uzvarēt pirmo finālsērijas kauju, izbraukumā Saldū uzvarot ar 86:84. Tomēr pēc tam sekoja VEF uzvara ar plus 27 (69:42), un rīdzinieki iniciatīvu sērijā vairs neatdeva – vēl trīs uzvaras pēc kārtas un 4-1 visā finālā. 2011. un 2012. gadā VEF finālsērijā uzvarēja attiecīgi septiņās un piecās spēlēs. "Ventspils" pēdējo čempiones titulu ieguva pirms pieciem gadiem, kad septiņās cīņās apspēlēja "Baronu"/LMT.

Atgādinām, ka pusfinālā "Ventspils" tikai piecās spēlēs salauza "Jēkabpils" pretestību, bet VEF savā sērijā pret "Jūrmalu"/"Fēniksu" bija vajadzīgi trīs mači – 85:68, 86:84 un 78:74.

Svarīgākais