Sabonis un Kazlausks paziņo par atkāpšanos Lietuvas basketbola federācijas amatiem

Lietuvas basketbola federācijas prezidents Arvīds Sabonis un vīriešu valstsvienības galvenais treneris Jons Kazlausks trešdien, 2. oktobrī, Lietuvas basketbola federācijas (LKF) izpildkomitejas sēdē paziņoja, ka vēlas atkāpties no ieņemamajiem amatiem.

 Sabonis federāciju vadīja divus gadus, bet Kazlausks septembrī aizveda Lietuvas izlasi līdz sudraba medaļām Eiropas čempionātā Slovēnijā.

Lietuvas basketbola leģenda Arvīds Sabonis par LKF prezidentu kļuva 2011. gadā, amatā nomainot leģendāro treneri Vladu Garastu, kura vadībā lietuvieši izcīnīja bronzas medaļas Barselonas un Atlantas spēlēs.

Sabonis 2012. gada rudenī uzaicināja Kazlausku atgriezties komandā – pēc 12 gadu pauzes. Pirms fināla pret Franciju treneris neslēpa, ka atgriezies, lai atdotu parādu Sabonim, kurš 1999. gadā atsaucās aicinājumam palīdzēt komandai Eiropas čempionātā.

"Viņš atnāca atpakaļ un vairākus gadus man palīdzēja. Tagad es palīdzu viņam. Tā ir arī cieņas izrādīšana," teica Kazlausks, kurš septembra vidū pagarināja līgumu ar Ķīnas čempioniem “Guangdong Southern Tigers”.

Kazlauska līgums paredzēja, ka viņš trenēs valstsvienību pilnu Olimpisko ciklu – četrus gadus. Treneris pieļāva iespēju pārskatīt lēmumu.

“Cikli ir piemēroti publicitātei, sabiedrībai, žurnālistiem. Tie domāti, lai pašapmierinātos. Ja uzvari, visi tevi slavē, ja neveicas – aplej ar dubļiem.”

Kazlausks uzsvēra, ka izlases darbu jāvērtē pēc čempionāta beigām. “Sagaidi pēdējo spēli un tad kritizē. Nav cilvēku, kurus nedrīkst kritizēt. Dažreiz jāapstājas, jāpaskatās atpakaļ, jāierauga, kas izdarīts. Taču vienmēr jāpagaida līdz beigām. Gadās, ka kritika izteikta, lai sāpinātu un pēc tam ļautu dažiem cilvēkiem domāt, ka viņi ir paši gudrākie.”

Pēc atgriešanās Lietuvā treneris veltīja kritiku federācijai. “Presē tika publicēti vairāki raksti, kuru saturu, visticamāk, veidoja vairāki federācijā strādājoši cilvēki. Tā nedrīkst būt. Tas tika darīts, lai iegāztu komandu. Rakstos tika uzsvērts, ka treneris ir nemākulis. Un, ja spēlētāji apšaubīs treneri, kā viņi varēs tam pakļauties?” LRT programmā “Dėmesio centre” (starmetis, krustpunkts) retoriski jautāja Kazlausks.

Svarīgākais