Nadals fantastiskā piecu setu spēlē uzveic Džokoviču

Par "French Open" pirmo finālistu kļuvis turnīra septiņkārtējais čempions Rafaels Nadals, kurš piecos setos ar 6:4, 3:6, 6:1, 6:7(3), 9:7 uzveica Novaku Džokoviču. Nadals ceturtajā setā neizservēja maču, bet piektajā breikā atspēlēja breika deficītu. Spāņa pretinieks svētdienas finālā būs viņa tautietis Davids Ferers vai Francijas pirmais numurs Žo-Vilfrīds Tsonga.

Rafaels Nadals pusfinālu sāka uzbrukuma režīmā, dominēja garajās izspēlēs un Džokovičam iespējas kaut ko darīt lietas labā nedeva. Džokovičs septītajā geimā netrāpīja vienu no saviem labākajiem sitieniem – "bekhendu" pa līniju, un Rafa ieguva pirmo breikbumbu. Džokovičs to atspēlēja, pēc tam novērsa vēl vienu, taču ar trešo galā netika - ar labo roku sistā bumbiņa piezemējās aiz gala līnijas. Nadalam ar vienu breiku pietika, lai uzvarētu setā – 6:4.

Kad otrā seta piektajā geimā Nadals pēc Džokoviča slikti izpildīta "dropšota" ieguva seta un breika pārsvaru, šķita, ka spānis ātri aizbēgs, taču notika pretējais. Ranga līderis pēkšņi atrada papildus enerģiju, pārslēdza ātrumus un pēc nospēlētas 81 minūtes ieguva savu pirmo breika iespēju mačā. Rafa to novērsa, pēc tam atspēlēja otro, taču trešās breikbumbas izspēlē netrāpīja vieglu "forehand" sitienu – 3:3.

Džokovičs pie sasniegtā neapstājās. Nadalam astotajā geimā pie "vienādi" dubultkļūda, dodot Džokovičam iespēju tikt pie vēl viena breika. Novaks to izmantoja, pakāpeniski pietuvojoties tīklam un izspēli pabeidzot ar neatvairāmu "forehand" sitienu, kam sekoja skaļš bļāviens. Džokovičs no 2:3 otrajā setā uzvarēja četros geimos pēc kārtas – 6:3.

Otrā seta iespaidīgā atspēlēšanās acīmredzot Džokovičam atņēma pārāk daudz spēka. Serbs uz trešo setu izgāja manāmi lēnāks un pēc zaudētiem pirmajiem trim geimiem uz dažām minūtēm pazuda no korta (iespējams, muguras vai gurna savainojums – ārstu kortā nebija). Atgriežoties nekas neuzlabojās. Džokovičs pie 0:5 atspēlēja divas setbumbas, nepieļaujot pirmo "sausos" setu abu 35. spēlē.

Servējot par uzvaru setā, Nadals pie 5:1, 4:0 otro reizi tika brīdināts par pārāk ilgu gatavošanos servei, kas nozīmēja punkta sodu. Ņemot vērā brīdi, kurā tas notika, Paskāla Marijas lēmums sodīt septiņkārtējo čempionu bija visnotaļ simbolisks. Nadals tūlīt pielika punktu setam – 6:1.

Džokovičs ceturtajā setā izskatījās daudz dzīvāks nekā iepriekšējā, taču regulāri pārcentās ar sitieniem, kas viņu iegāza. Vairākas "forehand" kļūdas septītajā geimā noveda pie divām Nadala breikbumbām. Pirmo Džokovičs atspēlēja, bet pēc tam Novakam norāvās sitiens – 4:3 jeb Nadals divu geimu attālumā no uzvaras. Džokovičs atspēlējās uzreiz – Novaks astotajā geimā divreiz nokrāsoja līnijas, trāpīja perfektu diagonālo sitienu un sagaidīja Nadala apjukumu breikbumbas izspēlē – 4:4.

Džokovičs 11. geimā pārsvarā uzbruka ar "forehand". Trāpījis vairākus labus sitienus, geimu Džokovičs pabeidza ar diviem drausmīgiem sitieniem. Nadals pēc tam otro reizi nespēja noturēt breika pārsvaru, pie tam bija divu punktu attālumā no uzvaras (6:5, 30:15). Džokovičs labi uzbruka un atkal panāca izlīdzinājumu – 6:6. Ceturtā seta uzvarētājs noskaidrojās taibreikā, kurā Džokovičs bija lielisks, bet Nadals izskatījās apjucis un zaudēja ar 3:7 – jāspēlē piektais sets!

Džokovičs ir tikai ceturtais tenisists, kuram izdevies Nadalu uz māla piespiest spēlēt piecus setus. Giljermo Korija un Rodžers Federers to paveica Romā, attiecīgi 2005. un 2006. gadā, bet Džons Isners pirms diviem gadiem Parīzē. Nadals ar Džokoviču piecus setus līdz šim bija spēlējuši tikai vienreiz – tas notika pērn "Australian Open" finālā, kurā triumfēja tagadējais ranga līderis.

Nadals pirmo reizi nepilna gada laikā aizvadot piecu setu maču, izšķirošā seta pirmajā geimā darbojās miegaini, pieļāva daudz muļķīgu kļūdu, nereaģēja uz pretinieka uzbrukumu un tika nobreikots. Džokovičs otrajā geimā pie 30:30 autā raidīja "smešu", dodot Nadalam breikbumbu. Tās izspēlē Novakam padevās "dropšota" un apvedošā sitiena kombinācija. Nedaudz vēlāk Džokovičs varēja nopūsties – 2:0.

Nadals uzņemšanā neko nevarēja izdarīt līdz astotajam geimam. Spēlei ievirzoties piektajā stundā, Nadals trāpīja kārtējo satriecošo "forehand" sitienu pa līniju, iegūstot savu pirmo breikbumbu setā. Džokovičs to viegli novērsa, pēc tam atspēlēja vēl vienu. Džokovičs pie tīkla trāpīja sitienu no gaisa un būtu ieguvis geimpunktu, ja vien... nebūtu uzvēlies virsū tīklam. Nadalam trešā breikbumba, šoreiz Džokovičs neizturēja, iesitot tīklā – 4:4.

Nadalam piektajā setā bija priekšrocība servēt pirmajam. Pirmo reizi "French Open" vēsturē pusfinālā rezultāts pārsniedza 7:5 piektajā setā. Džokovičs līdz šodienai vēl ne reizi nebija zaudējis piecu setu spēlē, kurā pēdējā setā ir vairāk par 10 geimiem. Šodien bija kārtai pirmajai reizei (8-1).

Šajā mačā bija vairāki izcili sitieni, bet vislabākais, šķiet bija Nadala "hotdoga svece" piektā seta 14. geimā. Džokovičs apjuka tik pamatīgi, ka iesita "smešu" tīklā. Neskatoties uz misēkli, Novaks noturēja servi – 7:7. Divus geimus vēlāk Džokovičs savu servi noturēt nespēja. Nadals ar fantastisku apvedošo sitienu ieguva 0:30 pārsvaru un trešo reizi mačā nokļuva divu punktu attālumā no uzvaras. Džokovičs pēc tam divreiz pēc kārtas izsita autā...

Nadals piekto reizi tikpat spēlēs Džokoviču uzveicis Parīzē, šodien uzvarot ar 6:4, 3:6, 6:1, 6:7(3), 9:7. Nadals astoto reizi iekļuvis "French Open" finālā un svētdien lūkos kļūt par pirmo tenisistu, kurš kādā no "Grand Slam" turnīriem uzvarējis astoņas reizes. Atklātajā ērā bez Nadala astoņas reizes vienā "Grand Slam" turnīrā finālā bijuši vēl trīs tenisisti – Rodžers Federers Vimbldonā, Pīts Samprass un Ivans Lendls "US Open".

Tāpat Nadals šogad visos deviņos turnīros ticis līdz finālam, uzvarot sešos no iepriekšējiem astoņiem. Vienīgie zaudējumi – Orasio Sevaljosam Vinja del Mārā un Džokovičam Montekarlo.

Svarīgākais