Pasaules kausa Kamaniņu sportā norisei Siguldā papildus piešķir 25 000 latu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja vairākus priekšlikumus papildu līdzekļu piešķiršanai šā gada budžeta grozījumos vairākiem pasākumiem, kuri iepriekš netika atbalstīti valdībā.

Komisijas deputāti nolēma atbalstīt papildu finansējuma 25 000 latu apmērā piešķiršanu Latvijas Kamaniņu sporta federācijai Pasaules kausa posma norisei Siguldā. Zaļo un zemnieku savienības priekšlikums, kuru iepriekš nebija atbalstījusi valdība, gan paredzēja piešķirt Kamaniņu sporta federācijai 50 000 latu, taču deputāti šodien vienojās piešķirt daļu no šīs summas.

Tāpat šodien komisijas deputāti nolēma piešķirt 25 000 latu Rīgas Nacionālajām zooloģiskajam dārzam Veterinārās ambulances rekonstrukcijai. Priekšlikums, kuru iepriekš neatbalstīja valdība, paredzēja Zooloģiskajām dārzam piešķirt 60 000 latu, taču deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) sacīja, ka arī ar 25 000 latu ambulance tiks rekonstruēta, bet netiks iegādāta kāda aparatūra.

Komisijas deputāti gan diskutēja, vai arī Rīgas domei nebūtu jāsniedz papildu atbalsts Zooloģiskajam dārzam, savukārt Līdaka pastāstīja, ka Rīgas dotācijas Zooloģiskajām dārzam pēdējos gados saglabājās nemainīgā apmērā - 670 000 latu, savukārt valsts dotācija no 372 000 latu 2008.gadā samazinājās līdz 163 000 latu šogad. Turklāt Līdaka uzsvēra, ka Zooloģisko dārzu apmeklē ne tikai Rīgas iedzīvotāji. Savukārt komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) norādīja, ka Rīgā salīdzinājumā ar citām pašvaldībām ir vairāk kultūras objektu, kuri tiek finansēti no valsts budžeta, nevis pašvaldības budžeta.

Deputāti šodien nolēma atbalstīt papildu finansējuma piešķiršanu 2171 lata apmērā arī Regīnas Ezeras literārā mantojuma fondam zibens radīto postījumu novēršanai Regīnas Ezeras memoriālajā mājā "Brieži". Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji gan norādīja, ka šis ir privātais muzejs, kurš arī nav akreditēts, vienlaikus piebilstot, ka akreditācijas procesam būtiski ir arī muzeja rīcībā esošie resursi.

Tāpat komisija šodien vienojas atbalstīt deputāta Jāņa Dombravas (VL-TB/LNNK) priekšlikumu piešķirt papildu līdzekļus KM 18.novembra svinību organizēšanai. Kā skaidroja KM pārstāvji, iepriekš bija paredzēti četri koncerti dažādās Latvijas pilsētās, savukārt pēc Valsts prezidenta ierosinājuma plānots organizēt arī piekto koncertu Nacionālajā teātrī, tāpēc arī ir nepieciešami papildu līdzekļi. Papildu līdzekļus plānots piešķirt arī Lāčplēša dienas svinību organizēšanai.

Šodien komisijas sēdē diskusijas arī izraisīja deputātes Elīnas Siliņas priekšlikums par 3,88 miljoniem latu palielināt budžeta ieņēmumu sadaļu no VAS "Latvijas Dzelzceļš" dividendēm, proti, saglabāt iepriekš noteiktu daļu no dividendēm, kas tiek iemaksāta budžetā. Vairāki deputāti arī pieļāva iespēju diskutēt par mazāku summu, ko novirzīt investīcijām šajā uzņēmumā, savukārt Finanšu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka šīs ir tautsaimniecību atbalstošs pasākums un ministrijai nav mandāta diskutēt par šīs summas samazinājumu. Siliņas priekšlikumus netika atbalstīts, arī iepriekš atbalstu valdībā tas nav guvis.

Komisijā šodien arī atbalstīti priekšlikumi par papildu finansējumu Liepājas pilsētas skolām mācību līdzekļu iegādei, Jaunpiebalgas vidusskolas siltumapgādes rekonstrukcijai un jumta remontam, Kārsavas vidusskolas renovācijai. Iepriekš atbalstīti arī ierosinājumi par līdzekļu piešķiršanu Balvu pareizticīgās baznīcas ēkas atjaunošanai un Dailes teātra sakaru sistēmas rekonstrukcijai.

Tāpat Budžeta komisijā atbalstīts ierosinājums par papildu līdzekļiem, lai rekonstruētu Ķeguma novada sociālās aprūpes centra ēku, atjaunotu Valkas novada Vijciema Tautas namu un pagasta pārvaldes ēku, rekonstruētu Dagdas siltumapgādes sistēmu. Tāpat atbalstīts priekšlikums par finansējumu lasāmo aparātu iegādei vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem Strazdumuižas internātvidusskolā un Latvijas Bērnu fondam vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai.

Kopumā deputāti šā gada valsts budžeta grozījumos vērtē 184 iesniegtos priekšlikumus par līdzekļu pārdali, ko bija iesniegušas Saeimas komisijas, frakcijas, atsevišķi deputāti un Ministru kabinets.

Darbu pie šā gada valsts budžeta grozījumiem komisija plāno noslēgt rīt, 12.septembrī.

Kā ziņots, 28.augustā valdība atbalstījusi papildu līdzekļu piešķiršanu aptuveni 18,9 miljonus latu apmērā, izvērtējot priekšlikumus šā gada budžeta grozījumu otrajam lasījumam Saeimā, informēja Finanšu ministrija.

Finanšu ministrija norāda, ka vairumam nozaru ministriju priekšlikumu likumprojekta 2.lasījumam Saeimā bija tehniskas pārdales starp budžeta programmām un izdevumu veidiem raksturs.

2012.gada budžeta grozījumu likumprojektu un to pavadošos likumprojektus 2.lasījumā Saeimā plānots skatīt 13.septembrī.

Sports

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza Valsts prezidenta balvas augstvērtīgākos rezultātus sieviešu un vīriešu konkurencē sasniegušajiem vieglatlētiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.

Svarīgākais