Briti un lietuvieši dala olimpisko sensāciju

© Scanpix

Lietuvas prese Londonas olimpisko zelta medaļnieci, 15 gadu veco Rūtu Meilutīti jau nodēvējusi par peldēšanas princesi. Viņai pēkšņi pievērsta milzīga uzmanība gan Lietuvā, gan Anglijā, kur meitene pašlaik dzīvo un mācās.

 Britu medijos izskan korekti izteikta nožēla par to, ka olimpiskā sensācija izlēmusi pārstāvēt savu dzimteni Lietuvu, nevis Lielbritāniju. Lietuvieši un briti olimpiskās Rūtas roku un sirdi nedala naidīgi, kaut, protams, Anglija būtu iepriecināta viņu iegūt savā sportistu elitē.

Šobrīd Lielbritānijā par Rūtas Meilutītes uzvaru 100 metru peldējumā brasā varbūt nepriecājas tik vētraini kā Lietuvā, tomēr bez uzmanības viņa nav atstāta un mediji atrod dažādas iespējas, kā pastāstīt par līdz šim nezināmo peldēšanas talantu.

Medijos viņa pat nodēvēta par piecpadsmitgadīgo terminatori. Prestižo britu laikrakstu The Guardian un The Independent žurnālisti lietuvietes panākumus bez skaudības nosaukuši par fantastiskiem.

Lietuvas presi un interneta vidi materiāli par jauno olimpisko zvaigzni ir pārplūdinājuši. Basketbols vismaz uz laiku ir atdevis savas Lietuvas nacionālā sporta veida nr. 1 pozīcijas peldēšanai. Viena no ziņām par jaunās peldētājas triumfu ir izpelnījusies vairāk nekā 3800 ierakstu portālā delfi.lt. Ļoti daudzi priecājas, saka labus vārdus, izsaka novēlējumus, bet, līdzīgi kā Latvijā, arī lietuviešu komentētāji ir pamanījušies iemest pa kādam darvas pilienam, norādot, ka olimpiskajās spēlēs Rūta labi pārstāvējusi savu jauno dzimteni Lielbritāniju. Tiesa, komentētāji nevēršas naidīgi pret peldētāju, bet norāda uz valsts attieksmi pret citiem sporta veidiem.

«Lietuvā pat peldbaseina nav, par kādu sportistu sagatavošanu varam runāt,» ierakstījis kāds anglaz. Arī kāds cits komentētājs uzskata, ka jaunietes nopelni nepieder Lietuvai, bet gan Lielbritānijai, kur viņu vairākus gadus trenē angļu treneris. Visus nosacījumus Rūtas sportistes karjerai nodrošina Anglija, un tas, ka viņa dzimusi Lietuvā, neko nenozīmē, viņš nikni izpaudies garā komentārā. Taisnība balsij no tautas ir, jo jaunu baseinu Lietuvā nav. Rūta peldēšanā sāka trenēties, dzīvojot Lietuvā. Tomēr arī Lietuvas presē atzīst, ka pa sporta karjeras kāpnēm meitene sākusi kāpt nevis dzimtajā Kauņā, bet gan Anglijā, Plimutā. Tur dzīvo Rūtas tēvs, un viņš uzskatīja par savu uzdevumu atrast peldēšanas klubu, jo meita Kauņā uzrādīja labus rezultātus.

Tagad Lietuvā par Rūtu raksta visu ko, arī to, ka pusauga olimpiete fanus pārsteigusi ar savdabīgu manikīru, jo viņai uz nagiem uzzīmēti olimpiskie apļi, Anglijas karogs, arī Lietuvas karoga krāsu salikums. Portālā lrytas.lt atzīts, ka Lietuvā sen nebija piedzīvota tik priecīga diena kā pēc jauniņās peldētājas pirmās olimpiskās uzvaras. Līdzīga sajūsma valsti pārņēmusi vēl tad, kad tika pasludināta Lietuvas neatkarība un virs Ģedimina torņa uzvijās trīskrāsu karogs.

Britu ziņu kanāls BBC sagatavoja reportāžu par to, reaģējuši Rūtas skolasbiedri Plimutas koledžā. Klasesbiedri esot bijuši eiforijā, kad lietuviete kļuva par jaunāko olimpisko čempioni pēdējo 40 gadu laikā. Rūtas treneris Plimutā Džons Radds BBC pastāstīja, ka viņš uzreiz ievērojis talantīgo un ļoti strādīgo meiteni. Viņa visu dara tehniski pareizi, treneris uzslavē audzēkni. Pat britu dzeltenā avīze The Sun atļāvās korektu nopūtu – olimpisko zeltu peldēšanā ieguvusi britu skolniece, taču bēdīgi ir tas, ka Rūta Meilutīte ir startējusi nevis Lielbritānijas, bet gan Lietuvas komandā. Rūtas tētis Sauļus Meilutis neslēpj, ka jūtas laimīgs. Kad meitai bija četri gadi, viņas mammu Ingrīdu notrieca mašīna. Tagad tētis nevairās no komplimentiem, sakot, ka Rūta izskatās kā mamma un viņai, tāpat kā Ingrīdai, esot modeles figūra. Toties raksturs kā tētim – spītīga. Meita, augdama kopā ar diviem brāļiem, jau bērnībā bijusi fiziski spēcīga.