Olimpiskās cerības jau Londonā

© Romāns Kokšarovs

Pirmie Latvijas olimpieši uz Londonu, 30. olimpisko spēļu norises vietu, izlidoja jau 18. jūnijā. Vakar no lidostas Rīga uz Lielbritānijas galvaspilsētu devās 24 Latvijas delegācijas dalībnieki, bet šodien turp pošas vēl trīs mūsējie.

div id="articlecontent">

Mūsu valsts olimpiskajā delegācijā ir iekļauti 46 sportisti, tomēr startēs par vienu mazāk, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās operēja Ahilleja cīpslu. Gandrīz pusei olimpiskās komandas sportistu šīs būs pirmās olimpiskās spēles. Piemēram, no Rīgas Latvijas olimpiskās komandas sastāvā startēs 17 sportistu, un deviņi no viņiem olimpiskās spēles piedzīvos pirmoreiz. Par pieredzējušiem olimpiešiem varētu dēvēt modernās pieccīņas sportistus Jeļenu Rubļevsku un Denisu Čerkovski, kuri šāda mēroga sporta spēlēs piedalīsies jau ceturto reizi. Latvijas pazīstamākais un pieredzējušākais šāvējs Afanasijs Kuzmins olimpiskajās spēlēs jau devīto reizi, un 65 gadus vecais sportists ir saņēmis īpašu uzaicinājumu piedalīties olimpiādē Londonā. Viņš ir trešais cilvēks olimpiskajā vēsturē ar tik lielu spēļu bilanci. A. Kuzmins jau atrodas Londonā, viņš uz turieni aizlidoja kā viens no pirmajiem mūsu delegācijas pārstāvjiem. Savukārt jaunākā Rīgas sportiste, peldētāja Gabriela Ņikitina, tikai šovasar kļuva pilngadīga.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis ir cerīgi noskaņots un ir izteicis savu prognozi, kas uzskatāma arī par iedrošinošiem ceļa vārdiem. Viņš raidījumā 900 sekundes atgādināja, ka Latvijas sportisti pēdējos divos gados ir spējuši iegūt godalgotas vietas vairākos sporta veidos un tāpēc varam gaidīt un sagaidīt labu startu un medaļas olimpiskajās spēlēs. A. Vrubļevskis uzsvēra, ka mūsējie spējuši ar labiem rezultātiem izcelties BMX riteņbraukšanā, vieglatlētikā, šķēpmešanā, tāllēkšanā, modernajā pieccīņā, cīņas sportā, pludmales volejbolā un džudo.

Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Latvijas karogu nesīs pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš, kuram šīs būs otrās olimpiskās spēles. Latvijas delegācija 30. olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā ģērbsies Latvijā šūtos tērpos, kuru skices izstrādātas LOK. Tērpi veidoti sarkanā un baltā krāsu gammā, kas ir arī Latvijas karoga krāsas. Latvijas sportistes atklāšanas ceremonijā stadionā iesoļos sarkanās kleitās un baltās žaketēs, sportisti – sarkanās žaketēs un baltās klasiskās biksēs.

Ceturtdien uz Londonu dosies Valsts prezidents Andris Bērziņš un tiksies ar valsts sportistiem Olimpiskajā ciematā. A. Bērziņš apmeklēs olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju un piedalīsies Anglijas karalienes Elizabetes II pieņemšanā par godu 30. vasaras olimpiskajām spēlēm.

***

Ko sagaidāt no 2012. gada vasaras olimpiskajām spēlēm?

Matīss Burģis, galda teniss, vienspēles:

– Noteikti vēlētos atcerēties Londonas olimpiskās spēles ar pozitīvām emocijām. Protams, aizvadīt veiksmīgu startu visās spēlēs, kā arī izcīnīt uzvaras. Cerams, ka spēles nebūs grūtas, jo pretinieki ir diezgan spēcīgi. Mans mērķis ir iekļūt labāko 16 vidū.

Edgars Eriņš, vieglatlētika, desmitcīņa:

– Šīs man būs pirmās olimpiskās spēles, tāpēc emocijas ir neaprakstāmas. Noteikti sagaidu pozitīvas emocijas. Desmitcīņas rezultāti nav prognozējami, jo katrā distancē ir citi līderi, taču mana vēlme būtu nostartēt pēc iespējas labāk.

Ruslans Sorokins un Aleksandrs Samoilovs, pludmales volejbols:

– Principā sagaidām uzvaras tajās spēlēs, kuras ir jāuzvar. Zaudējumu gadījumā cīnīties līdz galam, nepadoties, ja pretinieks ir stiprāks, tad zaudējums ir attaisnojams, taču savas nolaidības dēļ tas nav pieļaujams. Būtu apmierināti ar olimpisko zeltu.

Laura Ikauniece, vieglatlētika, septiņcīņa:

– Pirmo reizi piedalīšos olimpiskajās spēlēs. Braucu uz Londonu galvenokārt, lai iegūtu pieredzi liela mēroga sacensībās. Mans mērķis ir sasniegt jaunu personisko rekordu, kā arī iekļūt labāko divpadsmitniekā.

Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, pludmales volejbols:

– No olimpiskajām spēlēm vēlamies sagaidīt skaistas uzvaras. Galvenais uzdevums ir tikt ārā no apakšgrupas. Cerams, ka apakšgrupas spēles nebūs pārāk grūtas, ja iekritīs stipras komandas, tad, protams, cīnīsimies. Gribētos izcīnīt olimpisko zeltu.

***

Novēlējums Latvijas sportistiem 2012. gada olimpiskajās spēlēs

Rasma:

– Mūsu olimpiešiem gribētu novēlēt veiksmi, izturību un daudz uzvaru gaidāmajās spēlēs. Galvenais ir nepadoties un cīnīties līdz galam, un pierādīt, ka arī no Latvijas nāk spēcīgi sportisti.

Valters Lācis:

– Protams, galvenais novēlējums visiem sportistiem ir aizvadīt veiksmīgus startus un izcīnīt uzvaras. Novēlu veiksmi, izturību un cīņassparu, kā arī daudz uzvaru. Pats svarīgākais, lai paši sportisti ir apmierināti ar savu sniegumu.

Inese un Ineta:

– Mums ir liels prieks par visiem mūsu olimpiešiem, esam ļoti lepnas par viņiem. Novēlam nepadoties un neskumt, ja kaut kas neizdodas vai nesanāk, bet turpināt cīnīties, jo, lai arī kāds būtu iznākums, mēs tik un tā viņus mīlam.