Pierādīt savu čempiona statusu. Latvija gatavojas Londonas paralimpiskajām spēlēm

© f64

Šogad Latviju paralimpiskajā spēlēs pārstāvēs septiņi sportisti, kuri cīnīsies par medaļām vieglatlētikā un peldēšanā. Vislielākā pieredze ir paralimpiskajam čempionam un divu pasaules rekordu īpašniekam Aigaram Apinim, kurš smejoties saka: jā, es tagad varu pamācīt jauniņos, ja kāds, protams, vēlas zināt manu viedokli! Taču, runājot nopietni, Aigars Apinis vēlreiz apliecina, ka bez mērķa, smaga darba, stingras apņemšanās un līdzgaitnieku atbalsta augstus rezultātus paraolimpiskajā sportā nesasniegt.

Paralimpiskās spēles Londonā notiks no 29. augusta līdz 9. septembrim, un Latviju tajās pārstāvēs septiņi sportisti – kopā ar Aigaru Apini, kas startēs ierastajās disciplīnās, lodes grūšanā un diska mešanā, uz Londonu dosies arī pieredzējušais sportists Andis Ozolnieks un pagājušo paralimpisko spēļu dalībniece Liene Gruzīte. Paralimpisko spēļu debitanti Londonā būs Dmitrijs Silovs, Edgars Kļaviņš, Jānis Plotnieks un Taiga Kantāne.

Neatkarīgā līdz paralimpiskajām spēlēm iepazīstinās ar visiem sportistiem un stāstīs par to, kas vispār ir paralimpiskais sports un kā notiek paralimpiskās sacensības. Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Andris Ulmanis norāda, ka Latvijai jau ir vērā ņemama pieredze paralimpiskajās spēlēs, jo «Latvija tur savu karogu nes jau kopš 1992. gada». Pa šo laiku valsts krājkasītē iebirušas deviņas medaļas. Piecas no tām izcīnījis tieši Aigars Apinis.

Šīs vasaras paralimpiskās spēles Aigaram būs ceturtās – aiz muguras spēles Sidnejā, Atēnās, Pekinā. Visās iegūtas medaļas. 2008. gadā, gatavojoties paralimpiskajām spēlēm Pekinā, Aigars intervijā Neatkarīgajai teica: klusa cerība ir arī paralimpiskās spēles Londonā pēc četriem gadiem. «Arī man ir kā baletā – jādomā, kad būtu jābeidz dejot. Viss atkarīgs no veselības, jo sports ceļ spārnos, uzlabo situāciju, bet ļoti daudz arī paņem...»

Tagad ir pilnīgi skaidrs, ka sporta deja turpinās, turklāt visai pārliecinoši. Lai kvalificētos Londonas spēlēm, pērn Aigars piedalījās un izcīnīja divas zelta medaļas pasaules čempionātā Jaunzēlandē. «Visus kritērijus esmu izpildījis, un mans galvenais uzdevums ir startēt un pierādīt savu čempiona statusu,» saka sportists. Nenoliedzami, Aigara panākumi ir vairojuši gan sabiedrības interesi par cilvēku ar invaliditāti sportu, gan pašu cilvēku vēlmi sportot. «Es uzskatu to par savu uzdevumu – visiem spēkiem reklamēt sportu: ko ar to var sasniegt, kā dzīvot pēc traumas (Aigars smagi traumēja mugurkaulu, lecot ūdenī, viņam tad bija tikai 18 gadu – aut.), kur rast savas dzīves piepildījumu,» sarunā atklāj Apinis. «Īpaši svarīgi tas ir jaunajiem cilvēkiem, kuri varbūt neredz izeju no problēmām.» Tajā pašā laikā viņš nenoliedz, ka obligāti jābūt mērķim un vēlmei sasniegt rezultātu, kā arī atbalstam. «Lai būtu tādi sasniegumi, principā visa dzīve jāveltī sportam, nevar visu dienu strādāt un stundiņu patrenēties. Nekas pats no sevis nenotiks,» saka Aigars. Pēdējos gados attieksme no sabiedrības puses un, kā saka Apinis, «no augšām» ir mainījusies – no valsts budžeta šogad pat ir atvēlēta nauda, lai varētu sagatavoties paralimpiskajām spēlēm, kā arī notikušas izmaiņas likumos, ka arī par medaļām paralimpiskajās spēlēs tiek piešķirta valdības naudas balva. Kādreiz par to negribēja pat dzirdēt un funkcionāri teica: tā taču rehabilitācija, integrācija, tas nav sports. «Tas laiks ir garām,» priecīgi saka Aigars, taču kā Latvijas Invalīdu sporta federācijas vadītājs viņš atzīst, ka tomēr atbalsta nepietiek, lai visi sportisti varētu pienācīgi trenēties, piedalīties sacensībās, kas ir pamatā tam, lai kvalificētos paralimpiskajām spēlēm. Šā iemesla dēļ diemžēl uz Londonu netiks mūsu sportisti loka šaušanā, iejādē un džudo, apliecina A. Ulmanis. Arī pats Apinis bija gatavs pārdot savas medaļas, lai tikai tiktu uz Jaunzēlandi, kas pēcāk nodrošināja viņam Londonu. Kopā ar Aigaru brauks arī viņa ilggadējais treneris Aldis Šūpulnieks. Šogad gan paralimpiskajai kustībai Latvijā ir atbalstītājs banka Citadele, pateicoties tai, norit arī sociāla akcija Tu esi. Tu vari.

***

Latvijas paralimpiskā vienība startam Paralimpiskajās spēlēs Londonā

Aigars Apinis vieglatlētika (diska mešana, lodes grūšana)

Andris Ozolnieks vieglatlētika (lodes grūšana)

Dmitrijs Silovs vieglatlētika (tāllēkšana)

Edgars Kļaviņš vieglatlētika (tāllēkšana, 200 m skriešana)

Jānis Plotnieks peldēšana

Liene Gruzīte vieglatlētika (tāllēkšana)

Taiga Kantāne vieglatlētika (diska mešana, lodes grūšana)

 

 

Svarīgākais