Krievija samazina naftas eksportu

Šī gada otrajā ceturksnī Krievija samazinājusi naftas eksportu – līdz ar to no valsts izvestā melnā zelta apjoms pirmajā pusgadā sarucis par 3,7%, veidojot 118,8 miljonus tonnu.

Salīdzinot ar pirmo ceturksni, Lukoil eksports samazinājies par 2,4%, Gazprom Ņeft – 12,5%, TNK – VR – par 3,2%, bet Rosņeft – par 0,1%, vēsta RBK Daily.

Ekonomikas attīstības ministrija prognozē, ka eksportētās naftas apjoms saruks arī 2013. – 2014. gadā. Šogad tā sagaida 2% kritumu līdz 244,5 miljoniem tonnu.

Ņemot vērā to, ka pieprasījums pēc naftas produktiem pieaudzis iekšējā tirgū, kompānijas vairāk naftas piegādā apstrādei savas valsts teritorijā. Visvairāk šī resursa produktu Krievijā realizējusi Gazprom Ņeft – vairāk nekā sešus miljonus tonnu.

Arī analītiķi atzīst, ka kompānijām daudz izdevīgāk šajā laika posmā bijis paturēt naftu Krievijas tirgū, nekā to eksportēt.

Vidējā Urals naftas cena otrajā ceturksnī pieauga par 10,8%, savukārt vidējā mazuta realizācijas cena vietējā tirgū palielinājusies par 13,3%, bet benzīna – par 16,3%.

Arī turpmāko trīs gadu laikā eksporta apjomi kritīsies, jo patēriņš valstī augs, bet naftas ieguves kopējie apjomi saglabāsies iepriekšējā līmenī.

Ziņu portāls BNN.LV jau vēstīja, ka Krievijas naftas Urals vidējā cena šī gada septiņos mēnešos sasniedza 109, 17 dolārus (53 LVL), kas ir par 33,5 dolāriem (16 LVL) vairāk nekā pirms gada.

Turklāt Krievijas Finanšu ministrija aplēsusi, ka šī gada vidējā cena pārspējusi pat 2008. gada rekordu, kad vidējā naftas cena sasniedza 109,1 dolāru.

Svarīgākais