Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Lietuvā basketbola čempionāta laikā strādā arī Latvijas policisti

Eiropas čempionātā basketbolā Lietuvā strādā ne tikai kaimiņu kārtībsargi, bet arī policisti no Latvijas. Uz Šauļiem nedēļas nogalē dodas Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis, kurš ar Lietuvas policijas vadību analizēs, kā veiksmīgi nodrošināt kārtību masu pasākumos.

Kopš čempionāta sākuma kaimiņzemē jau strādā divi Latvijas policisti, kuri rūpējas par drošību Latvijas izlases spēlēs.

Uz Šauļiem I. Ķuzis dodas kopā ar VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Guntaru Marķitānu. I. Ķuzim kā VP vadītājam tas ir pirmais komandējums. «Eiropas čempionāts ir liela mēroga pasākums, un Lietuvas valsts policija mūs uzaicināja. Šauļi ir tepat netālu, turklāt turp devušies daudz Latvijas līdzjutēju, tāpēc domājam salīdzināt sabiedriskās kārtības nodrošināšanas īpatnības,”» saka VP vadītājs. Viņš atzīst, ka pirms dažiem mēnešiem, kad Rīgā notika Eiropas čempionāts basketbolā U20 izlasēm un Lietuvas basketbolisti Arēnā Rīga finālā izcīnīja vēsturisku uzvaru, Latvijas kārtībsargiem bijušas bažas par iespējamām nekārtībām. Tomēr, izņemot auto taurēšanu un karogu vicināšanu, citu sabiedrību traucējošu incidentu toreiz nebija. Taču Latvijas sporta dzīvē ne visi mači beidzas tik mierīgi. Pēdējā mēneša skaļākais notikums ir Liepājas metalurga un FK Ventspils fanu izraisītais kautiņš, kurā cieta arī spēles apsardze. Kāds neapmierināts līdzjutējs izskrēja laukumā, aizdedzināja Liepājas metalurga karogu un pēcāk piekāva apsargu. Par notikušo ierosināts kriminālprocess, savukārt abu klubu vadībai būs jāmaksā soda nauda.

Sestdien I. Ķuzis plāno doties atpakaļ uz Latviju, savukārt divi citi policisti Šauļos paliks vismaz līdz 5. septembrim, kad Latvijas izlase būs izspēlējusi visas pirmās kārtas spēles. Pašmāju kārtībsargi turp devušies, lai varētu vieglāk komunicēt ar saviem faniem. Pēc čempionāta biļešu tirdzniecības menedžeres Doviles Lukavičūtes informācijas, uz katru no Latvijas izlases spēlēm iepriekšpārdošanā nopirktas aptuveni 300 biļetes, taču visticamāk, ka sekmīgais basketbolistu sniegums uz Šauļiem aizvilinās vēl pāris simtus fanu. Ceļa izdevumus sedz VP, savukārt uzturēšanos – čempionāta organizatori. Ņemot vērā Latvijas izlases spēlētāju sniegumu, iespējams, ka mūsu policistiem Lietuvā nāksies uzturēties arī ilgāk.

I. Ķuzim nākamais komandējums gaidāms oktobrī, kad VP vadītājs dosies uz Tallinu, kur notiks gadskārtējā Baltijas valstu policijas vadītāju konference. Citus komandējumus I. Ķuzis tuvākajā laikā nav plānojis.