Nedēļas nogalē Kleistos notiks Pasaules kausa posms jāšanas sportā

Andis Vārna © Publicitātes foto

No 22. līdz 24. jūlijam Rīgā, sporta centrā Kleisti risināsies Pasaules kausa izcīņas Centrāleiropas zonas posma sacensības jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā CSI2*-W. Sacīkstēs piedalīsies vairāk nekā 50 sportistu ar vairāk nekā 100 zirgiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, Zviedrijas, Īrijas un Vācijas.

Pasaules kausa programmā notiks sacensības deviņos maršrutos, no kuriem galvenais būs Grand Prix Rīga ar 160 cm augstiem šķēršļiem, kas risināsies svētdien. Tā rezultāti labākajiem dos kvalifikācijas punktus gan PK Centrāleiropas līgas kopvērtējuma tabulā, gan pasaules labāko konkūra jātnieku Rolex reitingā, gan potenciālai līdzdalībai Londonas 2012. gada olimpiskajās spēlēs.

Jau trešo gadu pēc kārtas Rīgas posma sacensībām, kas tiek rīkotas Kleistos kopš 1992. gada, tiek saglabāts divu zvaigžņu statuss. Krietni audzis balvu fonds, un šogad kopā tas būs 47 000 eiro un 550 lati.

Tikai trīs reizes sacensību galvenajā Pasaules kausa kvalifikācijas Grand Prix maršrutā uzvarējuši Latvijas sportisti: 1993. gadā – Vitālijs Mutulis ar Balzamīnu, 2001. gadā – Guntars Siliņš ar Radiantu un 2009. gadā – Andis Vārna ar Grand Libero. Pagājušajā gadā galveno balvu ieguva Igaunijas sportists Tīts Kivisilds ar Torrero, bet labākais no mūsu sportistiem bija Andis Vārna ar Grand Libero, kuram bija septītā vieta.

Plaša programma skatītājiem

Līdzjutējus gaida aizraujošas cīņas ne tikai sacensību laukumā, bet arī plaša atpūtas un izklaides programma. Uzstāsies dziedātājs Normunds Rutulis, būs vērojams Rolanda Šteinberga un Ievas Kemleres deju priekšnesums. Maršrutu starplaikos notiks jāšanas paraugdemonstrējumi dažādās disciplīnās – voltizēšanā un iejādē. Būs atrakcijas visai ģimenei un pieejama vizināšanās ar zirgiem un ponijiem. Darbosies kafejnīcas, kā arī zirglietu un suvenīru tirdziņš.

Sacensību sākums katru dienu pulksten 10. Ieeja Kleistu sacensību arēnā - bez maksas.

Latvijas Jātnieku federācijas prezidents Agris Blaus:Latvijas jāšanas sportā ir klāt gada galvenais un nozīmīgākais pasākums, kuru ar nepacietību gaida sportisti, līdzjutēji, sacensību organizētāji, atbalstītāji un cilvēki, kuri mīl zirgus un šo graciozo sporta veidu. Sportistu skaits kļūst arvien lielāks, un sacensības tiek organizētas katru nedēļas nogali, tiek attīstītas piecas jāšanas disciplīnas – konkūrs, iejāde, poniju jāšana, pajūgu braukšana un paraolimpiskā iejāde. Vairāki mūsu sportisti gūst ievērojamus panākumus starptautiskās sacensībās. Tas kopumā liecina par mūsu sporta veida izaugsmi un popularitāti. Pasaules kausa izcīņas Rīgas posma sacensības ir laba iespēja redzēt mūsu konkūra pārstāvju izaugsmi, kā arī labs federācijas organizatoriskā potenciāla pārbaudījums.

Edgars Treibergs, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Zirgaudzētāju biedrības prezidents, Latvijas Jātnieku federācijas viceprezidents: Jāšanas sports ir augstākais zirgaudzēšanas rezultāta atspoguļojuma un novērtējuma veids. Zirga sagatavošanas procesa viena daļa ir tā, ko var veikt zirga audzētājs. Otra, - kurai nepieciešama jau augstas klases sportista palīdzība, lai demonstrētu zirga prasmi, spēku un skaistumu. Tāpēc esam priecīgi, ka daudzus gadus Latvijai uzticēta Pasaules kausa izcīņas Centrāleiropas zonas posma sacensību sarīkošana, kas ļauj mūsu sportistiem ar spēcīgiem konkurentiem sacensties pašu mājās, lai iepriecinātu savus līdzjutējus, popularizētu jāšanas sportu un demonstrētu mūsu valsts zirgaudzētāju paveikto.

Svarīgākais