Vairs nepiešķirts naudas balvas sporta federācijām par izlašu komandu dalību Olimpiskajās spēlēs

Lai precizētu kārtību un kritērijus, kādā Latvijas sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošiem sporta darbiniekiem un attiecīgajām sporta federācijām piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā un naudas balvu apmēru, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar sporta organizācijām sagatavojusi jaunu Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas vairākās pozīcijās precizē piešķiramās naudas balvas maksimālo apmēru, kā arī nosaka, ka naudas balvas vairs netiks piešķirtas sporta spēļu sporta federācijām par sporta spēļu izlašu komandu dalību Olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātu finālturnīros.

Saskaņā ar jauno kārtību, plānots paaugstināt sportista vecuma barjeru, lai pretendētu uz naudas balvas saņemšanu – turpmāk naudas balvas varēs piešķirt par sasniegumiem sacensībās, kas paredzētas sportistiem vecumā no 19 gadiem. Par biedrības „Latvijas Paralimpiskā komiteja” un biedrības „Latvijas Nedzirdīgo sporta federācija” sportistu un komandu sasniegumiem paredzēts piešķirt naudas balvas 50% apmērā no noteikumos noteiktā naudas balvas apmēra. Precizēta arī iesniegumu par naudas balvu piešķiršanu iesniegšanas un izskatīšanas kārtība, kā rezultātā turpmāk izvērtēšanai Latvijas Nacionālā sporta padomē tiks iesniegti tikai tie iesniegumi, kuri atbilst noteikumu prasībām.

Kopš 2005.gada sporta nozares tiesiskajā regulējumā, sporta organizatoriskajā pārvaldes struktūrā, kā arī sporta attīstībā kopumā Latvijā ir notikušas vairākas būtiskas izmaiņas, bet pašreiz spēkā esošajos noteikumos ietvertie kritēriji, lai varētu pretendēt uz naudas balvas saņemšanu, naudas balvu apmēri, kā arī naudas balvas piešķiršanas procedūra nav tikusi mainīta. Tāpēc Latvijas Nacionālā sporta padome, kura sniedz MK priekšlikumus attiecībā uz naudas balvu piešķiršanu, ir aicinājusi IZM izvērtēt nepieciešamību atbilstoši šī brīža apstākļiem un situācijai aktualizēt naudas balvu piešķiršanas kārtību, liekot uzsvaru uz kritēriju konkretizēšanu un paaugstināšanu, kā arī uz iesnieguma par naudas balvas piešķiršanu iesniegšanas un izskatīšanas kārtības pilnveidošanu.

MK noteikumu projektu izstrādāja IZM izveidotā darba grupa, kuras sastāvā bija iekļauti pārstāvji no biedrības „Latvijas Olimpiskā komiteja”, biedrības „Latvijas Sporta federāciju padome” un biedrības „Latvijas Paralimpiskā komiteja”. Noteikumu projekts izskatīts un atbalstīts Latvijas Nacionālās sporta padomes 2011.gada 28.aprīļa sēdē.

Svarīgākais