FOTO. Kazahstānas galvaspilsētā Astanā noslēgušās piektās Pasaules nomadu spēles

© Publicitātes foto

Pēc nedēļu ilgām sacensībām senajos nomadu sporta veidos, ar īpašu, sportistiem veltītu, ceremoniju Kazahstānas galvaspilsētā Astanā noslēgušās piektās Pasaules nomadu spēles. Kā jau vairākkārt esam minējuši, šis ir lielākais nacionālo sporta veidu notikums visā pasaulē, kas ir oficiāli iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

No 8. līdz 13. septembrim, Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, notika sacensības 21 sporta veidā, kopā sadalot 97 medaļu komplektus. Turklāt, netālu no galvenās sacensību vietas uzslietajā Etno ciematā "Nomadu Visums", norisinājās vairāk nekā 100 kultūras pasākumi. Neskaitāmos koncertos uzstājās nomadu kolektīvi no visiem Kazahstānas reģioniem, un kultūras programmas ietvaros norisinājās arī amatnieku gadatirgi, izstādes un dažādi koncerti.

Jau rakstījām, ka vispasaules nomadu tautu starpā uz Lielo stepi bija devusies arī delegācija no Latvijas, kas, ar vērā ņemamiem panākumiem, ņēma dalību nomadu intelektuālo spēļu turnīrā. Mūsu valstsvienībai izdevās iegūt bronzas medaļas tradicionālajā nomadu spēlē ar nosaukumu “Mangala”. Vairāk šeit.

Publicitātes foto

Sporta programma ilga sešas dienas, un sacensības notika 21 sporta veidā, sešās vietās: Hipodromā "Qazanat", "Argymak" loka šaušanas poligonā, Etno ciematā, Zh. Uškempirova cīņas mākslas pilī un "Alau" ledus pilī.

Medaļu kopvērtējumā līdere bija Kazahstāna ar 112 medaļām, no kurām 43 zelta, 32 sudraba un 37 bronzas. Kirgizstāna ieņēma otro vietu, kopā izcīnot 65 medaļas: 19 zelta, 21 sudraba un 25 bronzas. Bet Uzbekistāna medaļu kopvērtējumā ierindojās trešajā vietā ar 49 godalgām: 12 zelta, 12 sudraba un 25 bronzas.

Publicitātes foto

Visvairāk sportistu bija no dažādiem Kazahstānas reģioniem - 195 cilvēki. Savukārt visvairāk dalībnieku startēja Kazahstānas kures (Kazahu cīkstēšanās) pasākumā, kurā piedalījās 266 sportisti.
No 89 valstīm visos pasaules kontinentos ieradās aptuveni 2700 sportistu, spēļu laikā dalībniekiem un viesiem palīdzēja aptuveni 1600 brīvprātīgo un par spēlēm ziņoja aptuveni 300 žurnālistu no visas pasaules. Nākamās (sestās) nomadu spēles, 2026. gadā norisināsies Kirgizstānā.

Par to, Etno ciematā notikušajā noslēguma ceremonijā, paziņoja Pasaules Etnosporta konfederācijas prezidents Necmedins Bilals Erdogans. Piešķirot nomadu spēļu rīkotājvalsts godu, viņš Kirgizstānas kultūras, informācijas, sporta un jaunatnes politikas ministram, Altinbekam Maksutovam uzdāvināja torsiku (tradicionālo ādas trauku).

Pasaules nomadu sporta spēles norisinās reizi divos gados un 2026. gadā tās atgriezīsies Kirgizstānā, kas bijā pirmā valsts, kur tika sarīkots šis grandiozais sporta un senās kultūras notikums.

Publicitātes foto

Svarīgākais