76 gadu vecumā miris bijušais Anglijas futbola izlases treneris Ēriksons

© Depositphotos

76 gadu vecumā pirmdien ir miris bijušais Anglijas futbola izlases treneris zviedrs Svens Jērans Ēriksons.

Ēriksons bija pirmais ārzemēs dzimušais treneris Anglijas futbola izlases treneris.

Ēriksons nomira ģimenes lokā mājās, AP pastāstīja viņa aģents Bū Gustafsons.

Ēriksons mira astoņus mēnešus pēc viņam janvārī diagnosticētā aizkuņģa dziedzera vēža.

Pēc ziņas par Ēriksona slimību tika uzņemta biogrāfiska dokumentālā filma par viņa dzīvi, bet viņa mīļākais klubs "Liverpool" viņu uzaicināja par treneri labdarības spēlē.

Zviedrijā Ēriksons aizvadīja pieticīgu spēlētāja karjeru, 27 gadu vecumā beidzot spēlētāja karjeru un uzsākot trenera karjeru, kas sasniedza kulmināciju, 2001.gadā kļūstot par Anglijas izlases galveno treneri.

Ēriksons 2002. un 2006.gada Pasaules kausā vadīja par "zelta paaudzi" uzskatīto Anglijas spēlētāju paaudzi, tai skaitā Deividu Bekhemu, Stīvenu Džerārdu un Veinu Rūniju, abos turnīros tiekot līdz ceturtdaļfinālam un piekāpjoties attiecīgi Brazīlijai un Portugālei.

Arī 2004.gada Eiropas čempionātā Anglija izstājās ceturtdaļfinālā, pēcspēles sitienu sērijā piekāpjoties Portugālei.

Kopā ar "Goteborg" Ēriksons 1982.gada pavasarī uzvarēja UEFA kausa izcīņā.

Ēriksona vadībā Lisabonas "Benfica" trīs reizes kļuva par Portugāles čempioni, bet pēc tam viņš palīdzēja Romas "Lazio" izcīnīt Itālijas A sērijas čempiontitulu 2000.gadā, kā arī kopā ar klubu 1999.gadā uzvarēja Kausa ieguvēju kausā un izcīnīja UEFA Superkausu.

Trenera karjeras laikā Ēriksons ir vadījis arī Meksikas, Kotdivuāras un Filipīnu izlases, Anglijas premjerlīgas klubus Lesteras "City" un Mančestras "City", Itālijas vienības "Roma", Florences "Fiorentina" un "Sampdoria", kā arī strādājis Ķīnā, kur ieņēma galvenā trenera amatu "Shenzhen", Šanhajas SIPG un Guandžou R&F vienībās.

Svarīgākais