Šodien Parīzē sākas olimpiskās spēles. Kādas ir Latvijas izredzes uz medaļām?

© Depositphotos

No 26.jūlija līdz 11.augustam Parīzē pēc 100 gadu pārtraukuma atgriezīsies vasaras olimpiskās spēles. Tieši 1924.gadā Francijas galvaspilsētā Latvija kā neatkarīga valsts debitēja Olimpiādē. Šoreiz Latviju pārstāvēs 29 atlēti 14 sporta disciplīnās, kas ir mazākā delegācija vasaras olimpiskajās spēlēs kopš neatkarības atgūšanas.

Agresorvalstu sportisti zem neitrāla karoga

Sabiedrības nosodījumu izpelnījies Starptautiskās Olimpiskā komitejas (SOK) lēmums, ka Parīzes Olimpiādē kā individuālie neitrālie atlēti varēs startēt agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportisti. Šo valstu atlēti nestartēs komandu sporta veidos, taču kopumā Parīzē piedalīsies 33 šādi sportisti, kuri sacentīsies riteņbraukšanā, lēkšanā uz batuta, cīņā, tenisā, airēšanā, taekvondo, svarcelšanā, šaušanā un peldēšanā. Tiesa, neitrālie sportisti nevarēs piedalīties olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā un gadījumā, ja kāds no viņiem izcīnīs zelta godalgu, tad tiks atskaņota SOK izvēlēta himna bez vārdiem. Pēc SOK paziņojuma vairākas valstis pat apsvēra četrgades lielākā sporta notikuma boikotu, taču pēc Ukrainas lēmuma doties uz olimpiskajām spēlēm ar mērķi parādīt savu cīņas sparu arī pārējie nolēma piedalīties. Arī Latvijas sportistiem vairākos sporta veidos varētu nākties sacenties ar neitrālajiem atlētiem, un Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) sportistiem rekomendē izvairīties no jebkāda veida kontakta ar viņiem.

Pirms olimpiskajām spēlēm bažas radīja cauri Parīzei tekošās Sēnas upes tīrība, jo tajā norisināsies peldēšana triatlonā, kā arī desmit kilometru peldējums atklātā ūdenī. Neskatoties uz to, ka publiska peldēšanās Sēnā nav bijusi atļauta kopš 1923.gada, Parīzes olimpisko spēļu organizētāji bija apņēmušies panākt pietiekošu upes tīrību, lai tajā varētu norisināties sacensības. Vēl jūnija beigās stipru lietusgāžu dēļ Sēnā bija pārāk liels piesārņojumus, taču pagājušajā nedēļā pēc vairākiem testiem tomēr tika nolemts, ka upe vismaz uz brīdi ir pietiekoši tīra. Li to apstiprinātu, Sēnā nopeldējās gan Parīzes pilsētas galva Anna Idalgo, gan Parīzes olimpisko spēļu organizācijas komitejas vadītājs Tonī Estangē. Sēnā norisināsies arī olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, kas pagaidām ir ļoti noslēpumainas pasākums, taču zināms, ka pirmajā Olimpiādes atklāšanas ceremonijā, kas nenotiks stadionā, sešu kilometru garumā ar aptuveni 100 laivām tiks pārvadāti vairāk nekā 10 000 sportistu. Par Latvijas karognesējiem spēļu atklāšsanas ceremonijā izraudzīti volejboliste Tīna Laura Graudiņa un basketbolists, olimpiskais čempions Nauris Miezis.

Lai gan Latvijas delegācijā Parīzes olimpiskajās spēlēs ir mazākais sportistu skaitu kopš neatkarības atjaunošanas, vēl jūlija sākumā par vietu Olimpiādē Rīgā cīnījās Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas krietni palielinātu delegāciju. Latvijas basketbolisti kvalifikācijas finālā piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu Brazīlijai, netiekot pie iespējas otro reizi vēsturē pārstāvēt Latviju olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Tāpat tuvu tam, lai startētu Parīzē, bija arī Latvijas smaiļotāji Aldis Artūrs Vilde un Aleksejs Rumjancevs, kuri pērn pasaules čempionātā 500 metros izcīnīja desmito vietu, kamēr Inese Tarvida taekvondo palika vienas uzvaras attālumā no ceļazīmes. Atšķirībā no Tokijas olimpiskajām spēlēm, šoreiz Latvija nebūs pārstāvēta arī džudo un brīvajā cīņā, savukārt karatē netika iekļauts Parīzes spēļu programmā.

Atjaunotā sastāvā 3x3 olimpiskie čempioni mēģinās aizstāvēt titulu

Tokijas olimpiskajās spēlēs par pirmajiem čempioniem 3x3 basketbolā vīriešiem kļuva latvieši Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš, bet Parīzē Miezim un Lasmanim pievienosies Francis Lācis un Zigmārs Raimo, kuri bija valstsvienības sastāvā arī tad, kad kvalifikācijas turnīrā tika izcīnīta ceļazīme uz Olimpiādi. Arī Čavars sacentās olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, taču viņš paziņoja, ka nepretendēs uz vietu izlases sastāvā, ja Olimpiādē jebkādā statusā varēs startēt agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas atlēti. Par līdzīgu lēmumu sākotnēji paziņoja arī Lasmanis un Miezis, taču pēc Latvijas kvalificēšanās abi basketbolisti mainīja lēmumu.

Ņemot vērā pasaules rangu, uzreiz vietu olimpiskajās spēlēs nodrošināja tikai trīs komandas -Serbija, ASV un Ķīna, kamēr olimpiskajiem čempioniem vajadzēja cīnīties kvalifikācijā. Latvieši ar to veiksmīgi tika galā un jau pirmajā turnīrā nodrošināja vietu olimpiskajās spēlēs. Tāpat kā Tokijas olimpiskajās spēlēs, arī Parīzē sacentīsies tikai astoņas valstsvienības, kas vispirms izspēlēs viena apļa turnīru, kam sekos izslēgšanas spēles.

Sporta karalienes galmā pieredzes bagātie un jaunās zvaigznes

Kā ierasts, olimpiskajās spēlēs Latvija plaši būs pārstāvēta šķēpmešanā, kurā sacentīsies Līna Mūze-Sirmā, Anete Sietiņa, Patriks Gailums un Gatis Čakšs. Mūze-Sirmā savām trešajām olimpiskajām spēlēm kvalificējās teju pirms gada, bet pārējie šķēpmetēji nodrošināja vietu Olimpiādē tikai šogad, ieņemot augstas vietas rangā. Čakšam un Sietiņai šīs būs otrās olimpiskās spēles, kamēr Gailums Olimpiādē startēs pirmo reizi. Šosezon labāko rezultātu no latviešiem izdevies sasniegt Sietiņai, kura ar 63,21 metru tālu šķēpa raidījumu ierindojas 15.pozicijā pasaules rangā. Savukārt jūnija sākumā notikušajā Eiropas čempionātā Gailums izcīnīja septīto vietu, Sietiņa un Mūze-Sirmā ierindojās attiecīgi septītajā un astotajā pozīcijā, bet Čakšs, neiekļūstot finālā, noslēdza sacensības 14.vietā.

400 metru skrējienā sacentīsies Gunta Vaičule, kura izpildīja olimpisko spēļu normatīvu Latvijas čempionātā jūnija beigās un, skrienot 400 metrus 50,83 sekundēs, tika pie sava personīgā rekorda. Dodoties mājās pēc Latvijas meistarsacīkstēm, Vaičule iekļuva ceļa satiksmes negadījumā, taču sportiste neguva nopietnas traumas, kas liegtu piedalīties četrgades nozīmīgākajās sacensībās.

Vēl no Latvijas vieglatlētiem Parīzē sacentīsies kārtslēcējs Valters Kreišs un 5000 metru distancē startēs skrējēja Agate Caune. Kreišs šosezon, debitējot Eiropas meistarsacīkstēs, pārvarēja latiņu 5,45 metru augstumā un ierindojās dalītā 14.pozīcijā, bet Caune finišēja 16.vietā. Savukārt trīssoļlēcējā Rūta Kate Lasmane tika pie vietas olimpiskajās spēlēs pēc tam, kad kāda cita no sportistēm atteicās no ceļazīmes, un līdz ar to olimpiskajās spēlēs no Latvijas piedalīsies brālis un māsa, jo 3x3 basketbolā čempiontitulu lūkos aizstāvēt viņas brālis Kārlis Pauls. Lasmane šosezon ievērojami laboja Latvijas rekordu trīssoļlēkšanā telpās, sasniedzot 14,47 metrus, bet stadionā viņas labākais rezultāts šogad bijis 13,88 metri.

Pirmo reizi Latviju pārstāvēs daiļlēcēja

Ūdenssporta veidos pirmo reizi Latviju pārstāvēs ne tikai peldētāji, bet arī daiļlēcēja Džeja Delanija Patrika, kura sacentīsies daiļlēkšanā no desmit metru torņa. 22 gadus vecā sportiste dzīvo un trenējas ASV, taču jau kopš 2022.gada sacensībās pārstāv Latviju. Viņa pērn pasaules čempionātā ierindojās 21.pozīcijā daiļlēkšanā no desmit metru tramplīna, bet jūnijā Eiropas čempionātā izcīnīja septīto vietu.

Tāpat Parīzē spēkus mēros arī peldētāji Daniils Bobrovs un Ieva Maļuka. Bobrovs šogad Eiropas čempionātā sasniedza jaunu Latvijas rekordu 200 metru peldējumā brasā un šajā disciplīnā startēs Parīzes, bet Maļuka Francijas galvaspilsētā spēkosies 200 metru kompleksajā peldējumā, kura Latvijas rekordu viņai izdevās uzlabot pagājušajā gadā.

Seši Latvijas riteņbraucēji četrās disciplīnās

Šosejas riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Toms Skujiņš un Anastasija Karbonāri. Skujiņš vēl īsi pirms savām trešajām olimpiskajām spēlēm sacentās prestižajā velobraucienā "Tour de France".

BMX superkrosā debiju olimpiskajās spēlēs piedzīvos abi Latvijas pārstāvji - Veronika Monika Stūriška un Kristens Krīgers. Stūriška šosezon uzvarējusi gan Eiropas, gan pasaules U-23 čempionātā, bet pērn triumfēja pasaules junioru čempionātā. Savukārt Krīgers pērn pasaules čempionātā apstājās ceturtdaļfinālā, bet jūlija sākumā otro gadu pēc kārtas kļuva par Latvijas čempionu.

Pirmo reizi pa vienam Latvijas pārstāvim būs BMX frīstailā, kur "park" disciplīnā startēs Ernests Zēbolds, un kalnu riteņbraukšanā, kurā Latviju pārstāvēs Mārtiņš Blūms. Pagājušajā gadā Zēbolds pasaules čempionātā izcīnīja 13.vietu un Eiropas spēlēs ieņēma ceturto pozīciju, kamēr Blūms meistarsacīkstēs ierindojās 11.pozīcijā olimpiskajā krosā un bija labākais starp to nāciju pārstāvjiem, kuri tobrīd atradās ārpus olimpiskās kvalifikācijas robežas pēc nāciju vērtējuma.

Latvijas pludmales volejbolistes sacentīsies Eifeļa torņa pakājē

Tāpat kā Tokijā, arī Parīzes olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs Graudiņa un Anastasija Samoilova, kuras pludmales volejbola turnīrā cīnīsies Eifeļa torņa pakājē. Atšķirībā no iepriekšējām Olimpiādēm, Latvija pludmales volejbolā būs pārstāvēta tikai sieviešu turnīrā.

Graudiņa un Samoilova pēc izcīnīta Eiropas čempiontitula 2022.gadā pērn gan pasaules, gan Eiropas čempionātā zaudēja jau astotdaļfinālā. Tokijas olimpiskajās spēlēs Latvijas duets piedzīvoja zaudējumu cīņā par bronzu. Arī Parīzes olimpiskajās spēlēs Latvijas pludmales volejbolistes sagaida sīva cīņa, jo apakšgrupā nāksies cīnīties ar Kanādas, Šveices un Paragvajas duetiem. Ja iepriekš pret paragvajietēm Hjulianu Poleti/Mišelu Valjenti latvietes nav spēlējušas, tad pret kanādietēm Melisu Hjūmenu-Paredesu/Brendiju Vilkersoni izcīnīta viena uzvara sešās spēlēs, bet pret šveicietēm Esmi Bebnri/Zoi Veržē-Deprē piedzīvota neveiksme vienīgajā savstarpējā cīņā.

Ostapenko savās trešajās olimpiskajās spēlēs lūkos pārvarēt pirmo kārtu

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko iepriekš sacentusies gan Riodežaneiro, gan Tokijas olimpiskajās spēlēs, taču abos vienspēļu turnīros viņai neizdevās pārvarēt pirmo kārtu. Ostapenko uzzinās savu pretinieci Parīzes olimpisko spēļu izlozē, kas paredzēta 25.jūlijā.

Šosezon Ostapenko izdevās atgriezties uz brīdi arī pasaules ranga pirmajā desmitniekā, un, sākoties Parīzes olimpiskajām spēlēm, viņa ir gandrīz atguvusi vietu starp labākajām desmit tenisistēm un atrodas 11.pozīcijā. Ostapenko veiksmīgi iesākusi šo sezonu un izcīnījusi divus titulus, uzvarot Lincas un Adelaides "WTA 500" turnīros. "Roland Garros" kortos, kur notiks arī Parīzes olimpisko spēļu tenisa sacensības, Ostapenko 2017.gadā kļuva par Francijas atklātā čempionāta uzvarētāju.

Teju 300 kilometrus no Parīzes par medaļām cīnīsies arī šāvēji

Latvijas šāvējiem starti paredzēti Šatorū pilsētā, kas atrodas gandrīz 300 kilometrus uz dienvidiem no Parīzes. Agate Rašmane savās otrajās olimpiskajās spēlēs sacentīsies desmit metru distancē šaušanā ar pneimatisko pistoli un 25 metru distancē šaušanā ar pistoli. Viņa nodrošināja ceļazīmi uz Olimpiādi pēc tam, kad pērn pasaules čempionātā izcīnīja bronzas godalgu. Savukārt Lauris Strautmanis olimpiskajās spēlēs sacentīsies pirmo reizi un mēros spēkus desmit metru distancē šaušanā ar pneimatisko pistoli. Šosezon Eiropas čempionātā Rašmane desmit metru distancē izcīnīja septīto vietu, bet jaukto pāru sacensībās Rašmane un Srrautmanis ierindojās 11.pozīcijā. Abi latvieši piedalīsies arī duetu sacensībās šaušanā desmit metru distancē.

Pa vienam Latvijas sportistam arī jāšanā, svarcelšanā un modernajā pieccīņā

Jātnieks Kristaps Neretnieks ar zirgu "Palladium KJV" konkūra sacensībās startēs savās otrajās olimpiskajās spēlēs. Pirms trīs gadiem Tokijā Neretnieks ar zirgu "Valour" ierindojās 23.pozīcijā. Šosezon Latvijas jātnieks kopā ar zirgu "Palladium KJV" sacentās Pasaules kausa finālā, kurā ierindojās 25.pozīcijā, kā arī uzvarēja Rīgā notikušajā Pasaules kausa posma "Grand Prix" maršrutā.

Tokijas olimpiskajās spēlēs vienu no divām Latvijas izcīnītajām medaļām ieguva svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, kurš kvalifikācijas sacensībās Pasaules kausā ierindojās 14.pozīcijā, netiekot pie ceļazīmes uz Parīzes Olimpiādi, taču Latvijas godu svarcelšanā aizstāvēs Ritvars Suharevs. Viņš pie ceļazīmes uz savām otrajām olimpiskajām spēlēm tika šopavasar, kad Pasaules kausā izcīnīja sesto vietu un pasaules rangā iekļuva starp sportistiem, kuri kvalificējās Olimpiādei. Tokijas olimpiskajās spēlēs Suharevs ierindojās sestajā pozīcijā, bet šogad Eiropas čempionātā viņš izcīnīja bronzas godalgu.

Vēl modernajā pieccīņā savās otrajās olimpiskajās spēlēs sacentīsies Pāvels Švecovs. Tokijas olimpiskajās spēlēs viņš izcīnīja 14.vietu, bet šosezon Pasaules kausa posmos vienu reizi sasniedza finālu un pasaules čempionātā ierindojās 64.pozīcijā. Jāatzīmē, ka Parīzes olimpiskās spēles ir noslēdzošās, kurās modernajā pieccīņā sportisti sacentīsies paukošanā, 200 metru peldēšanā brīvajā stilā, apvienotajā skriešanas un šaušanas disciplīnā un jāšanā, jo jau nākamajās olimpiskajās spēlēs 2028.gadā jāšanu aizstās šķēršļu pārvarēšanas disciplīna.

Latvijas komandas sastāvs dalībai Parīzes vasaras olimpiskajās spēlēs:

Zigmārs Raimo, Francis Lācis, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis (visi - 3x3 basketbols), Līna Mūze-Sirmā, Anete Sietiņa, Agate Caune, Gunta Vaičule, Rūta Kate Lasmane, Patriks Gailums, Gatis Čakšs, Valters Kreišs (visi - vieglatlētika), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Daniils Bobrovs, Ieva Maļuka (abi - peldēšana), Džeja Patrika (daiļlēkšana), Toms Skujiņš, Anastasija Karbonāri (abi - šosejas riteņbraukšana), Mārtiņš Blūms (kalnu riteņbraukšana), Veronika Monika Stūriška, Kristens Krīgers (abi - BMX superkross), Ernests Zēbolds (BMX frīstails), Tīna Graudiņa, Anastasija Samoilova (abas - pludmales volejbols), Aļona Ostapenko (teniss), Kristaps Neretnieks (jāšanas sports), Agate Rašmane, Lauris Strautmanis (abi - ložu šaušana), Ritvars Suharevs (svarcelšana).

Svarīgākais