SOK Parīzes olimpiskajām spēlēm pielaidusi 14 Krievijas un 11 Baltkrievijas sportistus

© Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) Parīzes olimpiskajām spēlēm pielaidusi 14 Krievijas un 11 Baltkrievijas sportistus, kuriem piešķirts tā dēvētais neitrālā sportista statuss.

Iniciatīva "Ukrsportbase", kas vērš uzmanību uz sportistiem, kuri atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, sociālās tīklošanās vietnē "X" raksta, ka viens no viņiem - cīkstonis Alans Ostajevs - piedalījies Krievijas armijas ģenerālim Romānam Kutuzovam veltītā piemiņas turnīrā. Kutuzovs bija viens no Krievijas ģenerāļiem, kas gāja bojā Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirmajos četros mēnešos.

SOK olimpiskajām spēlēm pielaidusi Krievijas un Baltkrievijas riteņbraucējus, vingrotājus, svarcēlājus un cīņas sporta veidu pārstāvjus. Sagaidāms, ka tuvākajās dienās olimpiskajām spēlēm tiks pielaisti vēl vairāku sporta veidu pārstāvji.

SOK decembrī, neņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā iepriekš publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

2024.gada Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26.jūlija līdz 11.augustam.