Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

LOK: Turpinoties karam, tuvākajās olimpiskajās spēles nav pieņemama Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība

© Romāns Kokšarovs

Turpinoties Krievijas karam Ukrainā, tuvākajās olimpiskajās spēlēs Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība nav pieņemama, pēc ceturtdien notikušās Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas uzsvēra organizācijas vadītājs Žoržs Tikmers.

Otrdien Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs paziņoja, ka olimpiskā komiteja rekomendē ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem. Tajā pat laikā šīs vadlīnijas neattiecas uz sportistu dalību tuvākajās divās olimpiskajās spēlēs, un lēmums šajā jautājumā pagaidām nav pieņemts.

"Mūsu attieksme ir nemainīga - mēs atbalstām Ukrainu, tās tautu un sportistus. Turpinoties karam, tuvākajās olimpiskajās spēles nav pieņemama Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība. SOK ir devusi vadlīnijas starptautiskajām federācijām, kuras jau sākušas tās izskatīt. Uzturot stingro pozīciju kopā ar Ukrainu, Ziemeļvalstīm, Baltijas valstīm, Kanādu, Jaunzēlandi un citām, šīs vadlīnijas pagaidām neattiecas uz neitrālo atlētu dalību tuvākajās divās olimpiskajās spēlēs," sarunā ar žurnālistiem stāstīja Tikmers.

Valstis, kuras ir pret šo valstu dalību olimpiskajās spēlēs, gan esot mazākumā, secināts pēc nesen notikušās paneļdiskusijas.

"Pieteicāmies arī debatēs un tajās piedalījāmies. Ar līdzīgu nostāju uzstājās septiņas vai astoņas nacionālās komitejas, bet ar pretēju viedokli - ka durvis šiem sportistiem ir jāatver - uzstājās Āzijas nacionālo olimpisko komiteju asociācija un vesela virkne valstu no Āfrikas un Āzijas, jau minot konkrētas sacensības," teica Tikmers.

Ģenerālās asamblejas debašu laikā Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV) aicināja Latvijas sporta federācijas būt proaktīvākas jautājumos, kas saistīti ar agresorvalstu startēšanu starptautiskajās sacensībās.

"Gribētu vērsties pie katras federācijas un katra sportista - lūdzu, veidojiet starptautiskas savienības, uzrunājiet savas partnerorganizācijas citās valstīs un jumtorganizācijas, uzziniet Ukrainas federāciju viedokļus par situāciju. Tikai runājot un skaļi diskutējot, būs iespējams, ka tiksim sadzirdēti. Vēršos arī pie LOK, sakot paldies par līdzšinējo skaidro nostāju, tajā pat laikā aicinu runāt vēl aktīvāk ar SOK un pārējiem partneriem. Šādas rīcības nekad nevar būt par daudz," debašu ievadā uzsvēra Daugavietis.

SOK rekomendācijās starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem teikts, ka sportisti sacensībās var atgriezties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem.

SOK rekomendācijas joprojām izslēdz starptautisko sporta sacensību norisi Krievijā un Baltkrievijā, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli nedrīkst tikt demonstrēti sacensību laikā. Federācijām arī rekomendēts šo valstu pārstāvjus neielūgt uz starptautiskajām sacensībām.