Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Pasaules Vieglatlētikas savienība liedz transsievietēm piedalīties sieviešu sacensībās

© Alfredas Pliadis

Transsievietes nedrīkstēs startēt starptautiskās sacensībās sieviešu konkurencē, lēmusi Pasaules Vieglatlētikas savienība ("World Athletics").

Balstoties uz šo lēmumu, sacensībās nevarēs piedalīties transpersonas, kas pubertātes vecumā bijuši vīrieši, tiesa, jau šobrīd augstākā līmeņa sacensību apritē nav šādu sportistu.

Tāpat pieņemti jauni noteikumi attiecībā uz seksuālās attīstības atšķirībām, kas šobrīd skar 13 vieglatlētus, tajā skaitā titulēto Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) skrējēju Kasteru Semenju. Šie sportisti varēs sacensties arī citās disciplīnās, nevis tikai skrējienos no 400 metriem līdz jūdzei, taču vismaz divus gadus pirms sacensībām viņu testosterona līmenis nedrīkstēs pārsniegt noteikto normu.

Sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni ir liegts piedalīties sacensībās, kuru garums ir 400 metri līdz jūdze. Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem gadījumā, ja viņas atsakās lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

Šī iemesla dēļ divkārtējā olimpiskā čempione un trīskārtējā pasaules čempione 800 metru skrējienā Semenja bija spiesta pārkvalificēties uz citām distancēm, kurās startējusi bez panākumiem.