Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Sporta nozare kritizē izmaiņas sporta finansēšanā

© Vladislavs Proškins/F64

Nododot sporta budžetēšanu Latvijas Sporta federāciju padomei, tiks mazināti riski, kas saistīti ar finansējuma dubultu piešķiršanu, līdzekļu trūkumu un sarežģītību finansēšanas sistēmā, Latvijas Nacionālās sporta komitejas sēdē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Papildus Muižniece atgādināja, ka jauna, centralizēta sistēma nenozīmē, ka tiks pārtraukti dialogi ar dažādām asociācijām, bet tā ļaus izvairīties no vienu un to pašu līgumu iesniegšanas vairākās padomēs.

Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas izpilddirektors Kaspars Gorkšs norādīja,

ka joprojām nerodas skaidrība, kā tieši pēc jaunajiem principiem tiks izvērtēts, kam sniegt finansējumu.

Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers skaidroja, ka LOK piedāvā saglabāt valsts budžeta apakšprogrammu "Augstas klases sasniegumu sports", turpinot uzticēt to pārraudzīt un administrēt LOK, kā arī nodrošināt sportistiem stabilu prognozējamu un mērķtiecīgu gatavošanos Olimpiskajām spēlēm Parīzē 2024.gadā un Ziemas Olimpiskajām spēlēm 2026.gadā, esošā vienotā modeļa ietvaros.

Papildus LOK atzīmēja, ka ikgadēji un pēc Olimpiskajām spēlēm nepieciešams izvērtēt finansējuma modeļa efektivitāti un tā atbilstību sasniegtajiem mērķiem.

Dažādu sporta komiteju pārstāvji atkārtoti atzīmēja, ka ir nepieciešams turpināt nodrošināt AS "Latvijas valsts meži" ikgadējo mērķziedojumu sporta attīstībai. Savukārt Muižniece skaidroja, ka šis jautājums nav saistīts ar jauno finansēšanas modeli un tas ir jāskata valsts budžeta procesā.

Komitejā arī tika lemts sagatavot rīkojumu projektus valdībai par papildu finansējuma piešķiršanu Ukrainas nacionālajai basketbola izlasei, lai tās spēlētāji būtu spējīgi sagatavoties un piedalīties 2023.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā.

Papildus tiks veidoti likumprojekti par Latvijas Tenisa savienības un Latvijas Orientēšanās federācijas lūgumiem sniegt finansiālu atbalstu starptautisku sporta sacensību organizēšanai Latvijā.