Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Latvijas U-18 hokeja izlase pasaules čempionāta pirmajā spēlē pārspēj Zviedriju

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas izlase sestdien Vācijas pilsētā Kaufbeirenē ar uzvaru pār Zviedriju sāka pasaules U-18 hokeja čempionātu elites divīzijā.

Latvija B grupā pieveica Zviedrijas vienaudžus ar 3:2 (1:0, 2:2, 0:0).

Vārtus Latvijas izlasē guva Rainers Dārziņš, Erasts Nazarenko un Ēriks Mateiko.

Desmitajā minūtē vairākumā pēc Pētera Bulāna un Sanda Vilmaņa piespēlēm rezultātu atklāja Dārziņš. Kaut arī abās komandās bija vēl pa diviem noraidījumiem, rezultāts pirmajā periodā vairs nemainījās.

Toties Dario Mackeviča noraidījumu zviedri 27.minūtē pārvērta vārtu guvumā, pēc Noā Estlunda metiena panākot 1:1.

Tikai 70 sekundes vēlāk Latviju pēc Kristera Urbanovičs un Mārtiņa Krūklīša piespēlēm atkal vadībā izvirzīja Nazarenko - 2:1.

Pēc Aleksa Simanoviča par klupināšanu nopelnītām divām soda minūtēm zviedri vēlreiz vairākumā izlīdzināja rezultātu, 34.minūtē Filipam Bīstedtam panākot 2:2.

Pēc tam gan noteikumus pārkāpa arī zviedri, 71 sekundi pirms otrās trešdaļas beigām Mateiko vairākumā pēc Rainera Rullers un Rodžera Bukarta piespēlēm trešo reizi izvirzot Latviju vadību - 3:2.

Mača pēdējās 92 sekundes zviedri spēlēja bez vārtsarga, nomainot viņu ar sesto laukuma spēlētāju, taču ieņemt Latvijas vārtus nespēja.

Abas izlases tikās arī 2021.gada pasaules čempionātā, Latvijai savā pēdējā spēlē čempionātā piekāpjoties ar 0:7.

Pēdējo desmit gadu laikā abas valstsvienības junioru meistarsacīkstēs tikušās vēl trīsreiz, ar 3:1, 4:3 pagarinājumā un 5:2 uzvarot zviedriem.

Otrā grupas spēlē sestdien Somija ar 6:2 (1:1, 3:1, 2:0) pieveica Šveici.

Pēdējā pārbaudes spēlē trešdien Latvijas U-18 izlase Čehijā ar 1:5 piekāpās mājiniekiem. Vienīgos vārtus Latvijai šajā mačā guva Otto Poļakovs.

Pirms tam jaunieši ar 1:10 un 0:6 zaudēja Latvijas pieaugušo izlases kandidātiem.

Vienīgos vārtus guva Raivis Strazdiņš.

Decembra vidū Somijas pilsētā Kajānos Latvijas jaunieši Eiropas Jaunatnes olimpiskajā festivālā ar 1:5 piekāpās Somijai, ar 3:9 - Čehijai, ar 0:3 - Krievijas Olimpisko atlētu komandai un ar 1:2 - Baltkrievijai.

Pasaules čempionāts elites divīzijā Vācijas pilsētās Kaufbeirenē un Landshūtā norisināsies no 23.aprīļa līdz 1.maijam. Ceturtdaļfināla spēles paredzētas 28.aprīlī, bet pusfināli - divas dienas vēlāk. Spēle par trešo vietu un zelta mačs paredzēts 1.maijā.

Svētdien Latvija tiksies ar Somiju, bet otrdien - ar Šveici.

A grupā iekļauta Kanāda, Vācija, ASV un Čehija.

Tā kā Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) no starptautiskajām sacensībām diskvalificēja Krievijas un Baltkrievijas hokejistus, šogad desmit komandu vietā par medaļām sacenšas astoņas.

Šogad no spēcīgāko komandu divīzijas neizkritīs neviena komanda.

2020.gadā Covid-19 izplatības dēļ pasaules čempionāts U-18 vecuma grupā elites divīzijā nenotika, bet 2021.gadā Latvija cieta četrus zaudējumus un bez gūtiem punktiem palika pēdējā. Spēle par devīto vietu, kā arī par vietas saglabāšanu līgā nenotika, jo neviena komanda elites divīziju neatstāja.

Turnīrā trenerim Oļegam Sorokinam palīdzēs Herberts Vasiļjevs un Juris Ozols, kā arī vārtsargu treneris Edgars Lūsiņš.

Latvijas U-18 izlases sastāvs dalībai pasaules čempionāta elites divīzijā:

vārtsargi: Deivs Rolovs (Hokeja skola "Rīga"), Linards Feldbergs ("Pirāti"), Markuss Brants ("Kurbads");

aizsargi: Pēteris Bulāns, Mārtiņš Krūklītis, Alekss Simanovičs, Dario Mackevičs (visi - Hokeja skola "Rīga"), Kristers Urbanovičs (Oulu "Karpat", Somija), Renarts Bērziņš ("Pirāti"), Elvis Laškovs ("Tukums"), Viktors Kurbaka ("Dinaburga");

uzbrucēji: Rainers Dārziņš ("Rīga", MHL), Rainers Rullers, Otto Poļakovs, Ēriks Mateiko, Raivis Strazdiņš (visi - Hokeja skola "Rīga"), Kristers Zvagulis ("Odense", Dānija), Markuss Streikišs ("Taby", Zviedrija), Rodžers Bukarts (Cīrihes "Lions", Šveice), Erasts Nazarenko ("Karlskoga", Zviedrija), Dāvis Borozinskis (Korpuskristi "IceRays", NAHL), Dans Ločmelis, Sandis Vilmanis (abi - "Lulea", Zviedrija), Emīls Veckaktiņš ("Lugano", Šveice), Dāvids Livšics ("Kurbads").