Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

SOK prezidents: Šermuļi pārskrēja, redzot treneru attieksmi pret Vaļijevu

© Scanpicx

Daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas treneres attieksme pret Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) pusaugu zvaigzni "uzdzina šermuļus", piektdien atzina Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs.

SOK prezidents sacīja, ka viņu "ļoti satraucis" redzētais, kad 15 gadus vecā sportiste ceturtdien vairākas reizes krita Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas fināla uzstāšanās laikā, pēc kuras viņa raudāja.

"Mani ļoti satrauca tas, ko redzēju televizorā," žurnālistiem teica Bahs, piebilstot, ka treneru izturēšanās pret pusaudzi bijusi "ārkārtīgi salta", kad daiļslidotāja bija neveiksmīgi pabeigusi izvēles programmu, ierindojoties ceturtajā vietā olimpiskajās spēlēs.
Pirms olimpiskajām spēlēm Vaļijeva bija galvenā pretendente uz čempiones titulu Pekinā, tādēļ pēc neveiksmīgās programmas izpildīšanas, noejot no ledus, izskatījās ļoti satriekta, ar noliektu galvu un bāla, bet trenere Eteri Tutberidze sāka pieprasīt paskaidrojumus: "Kādēļ tu palaidi to vējā? Kādēļ tu palaidi vējā? Pasaki man!"

Bahs preses konferencē atzina, ka viņam "šermuļi pārskrējuši no tik ārkārtīgi saltas attieksmes", kāda redzama, kad Vaļijevu pēc olimpiskā starta sagaida "viņas tuvākie pavadoņi". SOK prezidents to redzējis atkārtojumā.

Viņš piebilda, ka arī ROC komandas pārstāve Aleksandra Trusova pēc sudraba medaļas izcīnīšanas izskatījusies ļoti satraukta, kas SOK prezidentam apstiprinājis viņa bažas par cilvēkiem, kas ir ap pusaugu daiļslidotājām.

"Es domāju par to, vai tiešām var būt tik salts cilvēks, bet kad redzēju un šodien izlasīju, kā izturējās pret Aleksandru Trusovu, baidos, ka iespaids, kāds man bija vakar, nebija maldīgs," savas sajūtas piektdien klāstīja Bahs.
"Tas viss manī nerada lielu pārliecību par Kamilas [Vaļijevas] tuvumā esošajiem cilvēkiem," viņš piebilda.

Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) izmeklē Vaļijevu pavadošās personas pēc tam, kad Pekinas olimpisko spēļu laikā atklājās, ka decembrī ņemtā paraugā viņas organismā atklāta aizliegta viela.

"Tie, kas pieļāva šīs vielas nonākšanu viņas organismā, ir īstie vainīgie," par aizliegtās vielas atklāšanu jaunās daiļslidotājas organismā sacīja SOK prezidents.

SOK ir apstrīdējusi Krievijas antidopinga aģentūras lēmumu atcelt pagaidu diskvalifikāciju Vaļijevai, kas viņai ļāva piedalīties sieviešu sacensībās.

Baha teikto kritizējis Krievijas vicepremjers Dmitrijs Černišenko, paziņojot, ka "esam dziļi sarūgtināti par to, ka SOK prezidents pats savij izdomātus stāstus par mūsu sportistu jūtām, bet pēc tam tos publiski pauž kā SOK viedokli. Tas ir klaji nepiemēroti un nepareizi", viņa teikto citēja vietne "Chempionat.com".

"Visi saka, ka olimpiskās spēles ir profesionālā sporta virsotne, un ar katru sportistu visa valsts saista cerības un sapņus. Tas ir zināms spiediens, tas liek iet uz priekšu ar cīņas sparu," klāstīja vicepremjers.

Jau vēstīts, ka ROC daiļslidotājas Anna Ščerbakova un Aleksandra Trusova ceturtdien Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās sievietēm izcīnīja attiecīgi pirmo un otro vietu, kamēr Vaļijeva ieņēma vien ceturto pozīciju, lai gan pēc īsās programmas bija līdere.

Vaļijevai 25.decembrī ņemtajās dopinga analīzēs tika uziets aizliegtais preparāts trimetazidīns, par ko Starptautiskā testēšanas aģentūra (ITA) paziņoja 8.februārī.

Krievijas antidopinga aģentūra RUSADA nekavējoties noteica viņai pagaidu diskvalifikāciju, taču sportiste šo lēmumu pārsūdzēja un pirmdien Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) viņas apelāciju apmierināja, lēmumu pamatojot ar "īpašiem apstākļiem", tostarp ņemts vērā, ka ROC sportiste ir "aizstāvāmā persona" - proti, nepilngadīga.

ROC sportiste bija viena no galvenajām favorītēm uz uzvaru sieviešu konkurencē, tomēr apsūdzības dopinga lietošanā nav atceltas un iespējamais sods var tikt piemērots vēlāk.

Pati sportiste skaidrojusi, ka WADA aizliegtā viela viņas ķermenī nonākusi, kad viņa netīšām padzērusies no tās pašas glāzes, kurā bijuši vectēva sirds medikamenti.

Trimetazidīns ir vielmaiņas līdzeklis, kas paredzēts stenokardijas un reiboņu ārstēšanai. WADA to iekļāvusi aizliegto līdzekļu sarakstā, jo tas var palielināt asinsrites efektivitāti un vairot izturību.

Vaļijeva ar ROC komandu, kurā startēja dueti Anastasija Mišarina/Aleksandrs Gaļļamovs un Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs, kā arī Marks Kondratjuks, 7.februārī izcīnīja zelta medaļu Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās komandām.

Tomēr sākotnēji paredzētā apbalvošanas ceremonija tā arī nav notikusi. SOK pirms sieviešu sacensībām daiļslidošanā paziņoja, ka apbalvošanas ceremonija un godalgu pasniegšana nenotiks, ja Vaļijeva Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīs kādu no medaļām.

Krievijas sportisti olimpiskajās spēlēs nestartē ar savu karogu un himnu, bet gan kā ROC pārstāvji, kuri ir pierādījuši, ka nav saistīti ar dopinga lietošanu. Tāds aizliegums Krievijai noteikts saistībā ar agrākiem dopinga noteikumu pārkāpumiem un manipulācijām ar analīzēm.