Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Pēc izraidīšanas Džokovičs devies prom no Austrālijas

© Reuters/Scanpix/LETA

Planētas pirmā rakete vīriešu tenisā Novaks Džokovičs svētdien devies prom no Austrālijas pēc tam, kad valsts augstākā tiesa atbalstīja imigrācijas lietu ministra lēmumu anulēt viņa vīzu.

"Varu apstiprināt, ka Džokoviča kungs tagad ir devies prom no Austrālijas," tviterī paziņoja Austrālijas imigrācijas lietu ministrs Alekss Hoks.

34 gadus vecais serbs bija redzams Melburnas lidostā divu Austrālijas valdības amatpersonu pavadībā. Pēc tam viņš ar lidsabiedrības "Emirates" reisu devās uz Dubaiju. No šīs Apvienoto Arābu Emirātu pilsētas 5.janvārī ieradās Melburnā.

Pēc trīs Austrālijas Federālās tiesas tiesnešu vienbalsīgā lēmuma atstāt spēkā imigrācijas ministra lēmumu anulēt Džokoviča vīzu, sportists izplatīja paziņojumu, kurā pauda "dziļu vilšanos" par tiesas lēmumu, tomēr solīja to izpildīt un sadarboties ar Austrālijas varasiestādēm "saistībā ar došanos prom no valsts".

Ierasti rīkojums par izraidīšanu no valsts ietver aizliegumu trīs gadus ierasties Austrālijā.

Austrālijas tenisa federācija, kas organizē "Australian Open" paziņoja, ka ievēros tiesas lēmumu un novēlēja visiem spēlētājiem aizraujošu turnīru.

Tenisa profesionāļu asociācija (ATP) pauda nožēlu par to, ka "dziļi nelāgu notikumu virknes noslēgumā" Džokovičam nebūs iespējas aizstāvēt savu Austrālijas atklātā tenisa turnīra čempiona titulu.

ATP arī uzsvēra, ka īpaši mudina visus spēlētājus vakcinēties pret Covid-19.

"Galu galā likumīgi iestāžu lēmumi par sabiedrības veselību ir jāievēro. Ir nepieciešams laiks, lai apkopotu faktus un mācītos no šīs situācijas," pausts asociācijas paziņojumā.

"Neatkarīgi no tā, kā nonācām šajā vietā, Novaks ir viens no mūsu sporta veida dižākajiem čempioniem un viņa nepiedalīšanās "Australian Open" ir zaudējums spēlei," atzina ATP.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs nosodīja Austrālijas lēmumu, tiesas procesu raksturojot kā "farsu ar daudz meliem".

"Viņi domā, ka ar šo desmit dienu zākāšanu ir pazemojuši Džokoviču, un patiesībā viņi ir pazemojuši paši sevi. Ja viņi saka, ka nevienam bez vakcinācijas nav tiesību ierasties, Novaks nebūtu ieradies vai būtu vakcinējies," žurnālistiem teica Vučičs.

Serbijas prezidents Džokovičam teicis, ka "nevaram sagaidīt, kad viņš ieradīsies Serbijā, atgriezīsies savā zemē, ieradīsies tur, kur viņš vienmēr ir gaidīts".

Savukārt Austrālijas premjerministrs Skots Morisons ir aizstāvējis stingro pozīciju uz valsts robežas, sakot, ka "noteikumi ir noteikumi" un neviens nav augstāks par likumu.

Morisona paziņojumā svētdien apsveikts tiesas lēmums "gādāt par mūsu spēcīgām robežām un Austrālijas iedzīvotāju drošību". "Austrālijas iedzīvotāji pandēmijas laikā ir daudz upurējuši, un viņiem ir tiesības gaidīt, ka šo upuru rezultāts tiek aizsargāts".

Jau vēstīts, ka Džokoviča vīzu pirmo reizi atcēla pēc ierašanās Melburnā 5.janvārī neilgi pirms pusnakts, 10.janvārī tiesnesis šo lēmumu anulēja, tomēr piektdien imigrācijas ministrs Hoks izmantoja savas tiesības un vēlreiz atcēla tenisista vīzu, lēmumu pamatojot ar sabiedrības interesēm.

Hoka pārstāvji augstākajai tiesai norādīja, ka Džokovičs ir skaidri paudis savu pozīciju pret vakcināciju un ignorējis Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktos drošības pasākumus.

Serba, kurš Austrālijas atklātajā tenisa čempionātā tika izlikts ar pirmo numuru, vietā turnīrā spēlēs 29 gadus vecais itālis Karuso, kurš pasaules rangā ieņem 150.vietu un kļuva par kvalifikācijas turnīra tā dēvēto "laimīgo zaudētāju".

Australian Open" drīkst piedalīties tikai vakcinācijas pret Covid-19 kursu pabeiguši sportisti, kā arī tie, kas saņēmuši medicīniska izņēmuma statusu.

Pēc divu komisiju atzinuma šādu statusu saņēma arī Džokovičs.

Tenisists apgalvo, ka 16.decembrī saņēmis pozitīvu Covid-19 PĶR testa rezultātu, tādējādi uz viņu attiecināms medicīnisks izņēmums prasībai vakcinēties, jo viņš ir nesen inficējies ar vīrusu. Tajā pašā laikā Džokovičs 16.un 17.decembrī apmeklējis publiskus pasākumus, nelietojot sejas masku. Sportists apgalvo, ka tajā laikā nav zinājis testa rezultātu, tomēr atzina, ka kļūdījies, piekrītot klātienes intervijai, kad jau bija uzzinājis, ka viņa Covid-19 tests ir pozitīvs.

Tāpat problēmas ar migrācijas dienestiem viņam radušās arī ar to, ka viņa vīzas dokumentos norādīts, ka pirms ierašanās Austrālijā divas nedēļas nav ceļojis uz citām valstīm, lai gan sociālo mediju ieraksti liecina, ka viņš Ziemassvētku laikā devies uz Serbiju un pēc tam atgriezies Spānijā.

Sportists atzina, ka kļūdu dokumentu aizpildīšanā pieļāvis viņa aģents.

Džokovičs Austrālijas atklātajā čempionātā uzvarējis deviņas reizes un ar šveicieti Rodžeru Federeru un spāni Rafaelu Nadalu dala "Grand Slam" titulētāko tenisistu godu - viņiem katram ir pa 20 trofejām.

Sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs - Austrālijas atklātais čempionāts - norisināsies no pirmdienas līdz 30.janvārim.