Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Martins Dukurs 12.reizi uzvar EČ un 11.reizi iegūst Pasaules kausu

© Scanpix

Martins Dukurs piektdien Sanktmoricas trasē Šveicē uzvarēja Pasaules kausa (PK) posmā skeletonā, 11.reizi izcīnot Pasaules kausu kopvērtējumā un 12.reizi uzvarot Eiropas čempionātā (EČ), kamēr Tomass Dukurs ieņēma septīto vietu.

Otro braucienu T.Dukurs veica kā 13., augšu nobraucot labi, bet nedaudz ātrumu zaudējot trases pēdējā posmā. Viņam braucienā tika ceturtais labākais laiks, bet divu braucienu summā latvietis ieņēma septīto vietu, uzvarētājam brālim zaudējot 0,73 sekundes.

Gasners labi veica trasi līdz "Shamrock" virāžai, ar ko pietika tobrīd pirmajai vietai. Pēc visu braucēju finiša viņš ar 0,45 sekunžu atpalicību no M.Dukura ierindojās otrajā vietā.

Grothērs zaudēja ātrumu pēc "Zirga pakava" virāžas, tautietim piekāpjoties 0,06 sekundes un izcīnot bronzu.

M.Dukurs, kurš trasē devās pēdējais, veica labu braucienu līdz "Zirga pakavam", pēc kura atrāviens no konkurentiem sāka samazināties, taču vairāk nekā 0,6 sekunžu pārsvaru izdevās nosargāt, otrajā braucienā dalot labāko laiku ar Gasneru.
Viņa laiks finišā bija divas minūtes un 14,39 sekundes.
Uzvara pasaules skeletona leģendai bija 12. Eiropas meistarsacīkstēs, kā arī deva 11.uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā.

Jau ziņots, ka pirmajā braucienā T.Dukurs startēja trešais, sasniedzot trases rekordu - minūte un 7,69 sekundes. Tā kā trase katru gadu tiek veidota no jauna, arī trases rekords tiek fiksēts katru gadu. Tāpēc T.Dukurs, tāpat kā arī pārējie trīs pirmie braucēji, sasniedza trases rekordus.

Pēc visu sportistu finiša T.Dukurs ierindojās astotajā vietā, līderim - brālim M.Dukuram - zaudējot 0,68 sekundes.

LTV7 tiešraidē Latvijas izlases treneris Mihails Arhipovs bilda, ka T.Dukurs kļūdījies astotajā virāžā ("Shamrock"), kā arī varēja startā skriet nedaudz tālāk.

Uzreiz pēc Latvijas skeletonista trasē devās iepriekšējās sezonas PK posma uzvarētājs šajā trasē Vācijas braucējs Aleksandrs Gasners, kurš uzlaboja Tomasa rekordu par 0,23 sekundēm.

Par 0,03 sekundēm Gasneru apsteidza komandas biedrs Kristofers Grothērs, kurš brauca devītais, bet tūlīt aiz viņa startēja M.Dukurs.

Ar startu, tuvu trases rekordam (4,84) M.Dukurs, kurš trasē devās desmitais, izcili veica trasi, augstu uzstūrēja "Zirga pakava" virāžā un sasniedza jaunu trases rekordu, Grothēru apsteidzot par 0,42 sekundēm.

Starta rekordu (4,97 sekundes) pirmais sasniedza ar otro numuru startējušais šveicietis Ronalds Audersets. To pēc tam uzlaboja brits Mets Vestons (4,84), krievs Aleksandrs Tretjakovs ((4,83) un dienvidkorejieši Seungi Jungs (4,81) un Jiso Kims (4,78).

Aiz Martina pēc pirmā brauciena bija trīs vācieši - Grothērs, Gasners un Aksels Jungks (+0,52), kā arī krievi Vladislavs Semjonovs (+0,59) un Ņikita Tregubovs (+0,61), nākamo vietu ieņemot T.Dukuram.

Startēja 31 skeletonists.

Martins Dukurs kopvērtējumā izcīnīja uzvaru ar 1623 punktiem. Otrais ar 1551 punktu finišēja vācietis Aksels Jungks, bet trešo vietu ar 1547 punktiem ieņēma viņa tautietis Kristofers Grothērs. Tomasam Dukuram 1249 punkti deva astoto vietu 46 Pasaules kausā braukušo skeletonistu skaitā.

M.Dukurs sezonu sāka ar otro un 11.vietu Īglsas trasē. Altenbergā viņš ierindojās trešajā vietā un svinēja uzvaru, pa vidu Vinterbergā bija ceturtais, Siguldā - otrais, bet pēdējā Pasaules kausa posmā Vinterbergā uzvarēja bēdīgi slavenās sacensībās, kurās tika atcelts pirmais brauciens.

T.Dukura aktīvā posmu secībā pirms Sanktmoricas bija 16., 18., divas septītās pozīcijas, astotā vieta, karjerā otrā uzvara Siguldā un piektā vieta.

Iepriekšējā sezonā Sanktmoricā uzvarēja vēl viens Vācijas braucējs Aleksandrs Gasners. Otro vietu ieņēma M.Dukurs, bet trešo - dienvidkorejietis Sungbins Juns. T.Dukurs ierindojās piektajā vietā.

Eiropas čempionāta medaļas iepriekšējā sezonā tika dalītas Vinterbergā. Uzvarēja krievs Aleksandrs Tretjakovs, otrais bija M.Dukurs, kuram pārtrūka 11 pēc kārtas uzvarētu Eiropas čempionātu sērija, bet trešais - mājinieks Gasners. T.Dukurs ieņēma sesto vietu.

Jau ziņots, ka sieviešu sacensībās Endija Tērauda PK vērtējumā finišēja 21.vietā, bet EČ - 12.vietā, 21.vietu ieņemot arī PK sezonas kopvērtējumā.

Sestdien notiks sacensības bobslejā divnieku ekipāžām, bet svētdien - četriniekiem.

Kopš 2006.gada Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) Pasaules kausa posmus rīko kopā, vienā etapā sadalot piecus medaļu komplektus - skeletonā dāmām un kungiem, bobslejā vīriešiem divniekos un četriniekos, kā arī bobslejistēm divniekos.

Sezonas noslēgums plānots februārī Pekinas olimpiskajās spēlēs.