Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Aparjods uzvar Pasaules kausa posmā kamaniņu sportā Siguldā

© Romāns Kokšarovs/F64

Kristers Aparjods sestdien Siguldas trasē uzvarēja Pasaules kausa posmā kamaniņu sportā, astoto vietu ieņēma Riks Kristers Rozītis, desmito - Gints Bērziņš un 19.vietu - Artūrs Dārznieks.

Ar 16.numuru pirmajā braucienā startēja Rozītis, nedaudz kļūdoties trases augšdaļā, taču ātrums trasē bija labs, un pēc 16 nobraukušajiem dalībniekiem viņš izvirzījās vadībā. Kad bija nobraukuši visi sportisti, viņam braucienā tika devītā vieta 0,304 sekundes aiz līdera Aparjoda.

Kā 17.trasē devās Dārznieks, labi aizvadot trases augšdaļu un vienubrīd Rozīti apsteidzot par vairāk nekā 0,1 sekundes desmitdaļu, taču pēc 15.virāžas kļūdījās un, lai izvairītos no kritiena, ar kājām skāra ledu, ievērojami bremzēdams ātrumu. Viņam tika 26.vieta, Aparjodam piekāpjoties 0,883 sekundes.

Latviešu trio ar 18. starta numuru noslēdza Bērziņš, kurš arī bija iekrājis ievērojamu pārsvaru pār Rozīti, taču izejā no 15.virāžas iestūrēja apmalē, piekāpjoties arī Rozītim. Viņam pēc pirmā brauciena desmitā vieta 0,315 sekundes aiz Aparjoda.

Rozītis palika līderis līdz 21.braucējam, viņu pārspējot iepriekšējās sezonas uzvarētājam Siguldas trasē vācietim Fēliksam Loham.

Lielisku braucienu veica ar 28.numuru startējušais Aparjods, kurš vienubrīd Lohu apsteidza par 0,1 sekundi, bet nedaudz neprecīzi izbrauca no 15.virāžas, pārsvaru samazinot līdz 0,048 sekundēm.

Tādu pašu rezultātu kā Lohs sasniedza arī Itālijas pārstāvis Dominiks Fišnallers, dalot otro vietu pēc pirmā brauciena.

Ceturtais pēc pirmā brauciena bija krievs Romans Repilovs, piektais - austrietis Niko Gleiršers un sestais - vācietis Makss Langenhāns.

Arī otro braucienu Dārznieks labi aizvadīja līdz trases beigu daļai, kad divreiz rupji kļūdījās, vispirms ar kājām pieskardamies ledum un nobremzēdams, bet pēc tam pēc izejas no 15.virāžās iestūrēdams apmalē. Tomēr tobrīd viņam bija labākais laiks, un pirmais rezultātu ailītē divu braucienu summā viņš palika līdz braucienā ar 13.numuru startējušajam vācietim Sebastianam Blejam.

Kad bija nobraukuši visi kamaniņu braucēji, braucienā Dārzniekam tika 12. vieta, bet divu braucienu summā - 19.vieta, no uzvarētāja atpaliekot 1,27 sekundes.

Bērziņš divreiz kļūdījās trases lejasdaļā, tomēr, tāpat kā Rozītis, nodrošināja vietu svētdien sprinta sacensībās, ierindojoties labāko 15 braucēju vidū. Gan braucienā, gan summā viņam desmitais rezultāts, no Aparjoda atpaliekot 0,689 sekundes.

Rozītis veica labāku braucienu kā pirmo, taču arī nedaudz kļūdījās trešajā virāžā, līdz trases lejai nepaspēdams iedzīt zaudēto. Viņam braucienā 11. labākais laiks, kas summā ļāva pacelties uz astoto vietu, uzvarētājam zaudējot 0,682 sekundes.

Aparjods, kurš trasē devās pēdējais, startā sasniedza otru labāko rezultātu, nevainojami brauca trasē un arī otrajā braucienā sasniedza labāko laiku, summā finišēdams pēc minūtes un 36,483 sekundēm.

Viņš par 0,186 sekundēm apsteidza Lohu un par 0,201 sekundi - Fišnalleru.

Ceturto vietu ieņēma Repilovs, piekto - Gleiršers un sesto - krievs Semjons Pavļičenko.

"Ir bijuši divi stabili braucieni. Pirmajā bija pāris kļūdiņas, ko televīzijas kamerās nevarēja redzēt. Otrajā pēc 15.virāžas mani "piemeta" tuvu klāt pie apmales, taču izdevās izvairīties," pēc finiša TV4 ēterā teica uzvarētājs.

"Vienā no pasaules grūtākajām trasēm izdevās labi nobraukt, un esmu lepns par to," piebilda Aparjods, kurš šosezon Sočos izcīnīja Latvijas vīriešu kamaniņu sporta vēsturē pirmo uzvaru Pasaules kausa posmos, Siguldā svinot pirmo uzvaru savās mājās.

Vietu pamatsacensībās piektdien izcīnīja Artūrs Dārznieks un Riks Kristers Rozītis, kuri Nāciju kausā ieņēma attiecīgi pirmo un otro vietu, bet vietu pamatsacensībās jau bija nodrošinājis Gints Bērziņš un Kristers Aparjods.

Aparjods trešajā posmā sarūpēja Latvijai vēsturē pirmo uzvaru vīriešu vieninieku sacensībās, tāpat viņam šosezon ir divas piektās vietas un viena 23.pozīcija. Piektajā posmā viņš ieņēma astoto vietu, bet pirms nedēļas notikušajā sestajā posmā Vinterbergas trasē Aparjods un Bērziņš ieņēma attiecīgi astoto un devīto vietu.

Latvijas vadošajam kamaniņu braucējam Aparjodam iepriekšējā sezona traumas dēļ noslēdzās jau decembrī, pirms tam viņam izcīnot trešo vietu Altenbergā. Dārznieks kopvērtējumā bija 14., bet Rozītis un Bērziņš ieņēma attiecīgi 16. un 17.vietu.

Tikmēr divnieku ekipāžām pirmais brauciens paredzēts plkst.13.30, bet otrais - plkst.14.50. Sacensības tiešraidē pārraidīs TV4 un "Sportacentrs.com".

Divnieku sacensībās startēs divas Latvijas ekipāžas - Mārtiņš Bots/Roberts Plūme un Andris Šics/Juris Šics.

Svētdien sacentīsies sievietes un tiks aizvadītas sprinta sacensības.

Sacensībās startēt pieteikušies 166 sportisti no 27 valstīm - 54 sievietes, 52 vīrieši, kā arī 30 divnieki.

Kendija Aparode turpina ārstēt pēdas lūzumu un šajā Pasaules kausa posmā nepiedalīsies.

Pēc šīm sacensībām mēneša vidū, 15./16.janvārī, būs astotais Pasaules kausa posms Oberhofā, Vācijā, bet 22./23.janvārī Sanktmoricas trasē, Šveicē norisināsies Pasaules kausa fināls un vienlaikus arī Eiropas meistarsacīkstes.

Sezonas kulminācija būs no 4. līdz 10.februārim, kad Jaņcjinas trasē Pekinā norisināsies cīņa par olimpiskajām medaļām.