Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Mūžībā devies bijušais latviešu peldētājs un treneris

© f64.lv, Nora Krevnera

88 gadu vecumā aizsaulē devies kādreizējais peldētājs, treneris, sporta dzīves organizators un vadītājs Juris Rode, informē Latvijas Peldēšanas federācija (LPF).

1933.gadā dzimušais Rode peldēšanai pievērsās 1949.gadā, startējot VEF rūpnīcas spartakiādes peldēšanas sacensībās, kad arī nolēmis sākt trenēties nopietni, jo "ar prasmēm, kuras ieguvu ganu gaitās Cēsu pagasta "Lejaspeļu" pirts dīķī, viņam šķitis par maz".

Jau pirmajā treniņu sezonā, kura tika aizvadīta savas vienīgās treneres Lilijas Pētersones vadībā, Rode uzrādīja tam laikam labu rezultātu 100 metru brīvā stila distancē (viena minūte un 14 sekundes) un tika uzņemts republikas izlasē dalībai PSRS jaunatnes meistarsacīkstēs, kur izcīnīja piekto vietu. Tai pašā sezonā Rode Latvijas PSR republiku pārstāvēja arī PSRS čempionātā un Baltijas spartakiādē.

Latvijas PSR čempiona titulu 100 metru brīvajā stilā Rode pirmo reizi izcīnīja 1952.gadā un šajā distancē republikas čempiona godā noturējās sešus gadu, līdz 1957.gadam, kad pārstāja nopietni trenēties. Šajā laika posmā Rode laboja republikas rekordus vairākkārtīgi - sākot no 1:04.9 1953.gadā līdz 1:02.7.

Pārtraucot aktīvās peldētāja gaitas, Rode palika peldēšanas sportā un sāka strādāt par treneri SB "Dinamo", Liepājā, VEF peldbaseinā, SB "Daugava", kā arī Rīgas Specializētajā peldēšanas skolā (RSPS), kur ilgus gadus bija arī sporta skolas direktors. Savā ilgstošajā trenera karjerā Rode ir sagatavojis desmitiem Latvijas sporta meistarus, Latvijas čempionus un Latvijas izlases dalībniekus, kas pārstāvējuši Latviju arī starptautiskā mērogā.

2013.gadā treneris saņēma Rīgas domes apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā, bet 2017.gadā par pašaizliedzīgo mūža ieguldījumu peldēšanas sporta attīstībā Rode tika iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri un apbalvots ar valsts augstāko apbalvojumu.

Atvadīšanās notiks piektdien, 19.novembrī.