Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Valdība trim sporta organizācijām kopumā piešķirs vairāk nekā 250 tūkstošus eiro

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valdība šodien no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirs 262 785 eiro dažādām sporta organizācijām, lai palīdzētu Latvijas sportistiem gatavoties sacensībām un lai atbalstītu sporta pasākumu sarīkošanu Latvijā.

No kopējās summas 116 067 eiro paredzēti Latvijas Volejbola federācijai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar Latvijas vīriešu volejbola izlases gatavošanos un dalību 2021.gada Eiropas čempionātā volejbolā. Savukārt Latvijas Basketbola savienībai piešķirti 99 718 eiro, lai segtu izdevumus par Starptautiskā Basketbola federācijas (FIBA) "3x3 Challenger" turnīra organizēšanu Rīgā.

Savukārt atlikušos 47 000 eiro pārskaitīs Latvijas Paralimpiskai komitejai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar sportistu dalību 2021.gada Vasaras Paralimpiskajās spēlēs Tokijā, Japāna.

Kā norādīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), pirmo reizi pēc 26 gadu pārtraukuma Latvijas vīriešu volejbola izlase ir iekļuvusi 2021.gada Eiropas čempionāta volejbolā finālturnīrā. Lai kvalitatīvi sagatavotos šīm nozīmīgajām sacensībām, kas 2021.gada septembrī notiks Igaunijā, Somijā, Polijā un Čehijā, Latvijas volejbola izlasei ir jāaizvada pilnvērtīgs sagatavošanās treniņprocess, kas norisinās jau kopš maija sākuma. Ministrija skaidroja, tas ietver arī piedalīšanos arī Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) Eiropas Zelta līgas sacensībās.

Federācija ministrijai uzsvērusi, ka tās rīcībā esošie finanšu līdzekļi ir nepietiekami, lai pilnā apjomā sagatavotos šim sporta notikumam, līdz ar to IZM tika lūgta līdzfinansēt Latvijas vīriešu izlases pilnvērtīgu un kvalitatīvu sagatavošanās procesu un līdzdalību čempionātā, piešķirot 116 067 eiro.

Latvijas Basketbolu savienībai finansējums piešķirts, lai "dotu iespēju plašai Latvijas sabiedrībai klātienē redzēt darbībā olimpiskos čempionus" 3x3 basketbolā. Savienība ministrijai skaidroja, ka FIBA "Challenger" turnīru seriāls ir prestižas klubu komandu sacensības, kuru augstie rīkošanas standarti, lielais balvu fonds un izcīnāmo reitinga punktu skaits regulāri piesaista elites klases spēlētājus un nodrošina lielu televīzijas auditoriju.

Savukārt Latvijas Paralimpiskā komiteja lūgusi piešķirt papildu finansējumu, lai nodrošinātu Latvijas paralimpiskās vienības sportistu, treneru un apkalpojošā personāla dalību 2021.gada Vasaras Paralimpiskajās spēlēs Tokijā. Komitejā norādīja, ka finansējums nepieciešams aviobiļešu iegādei, jo izmaksas salīdzinoši ar plānoto 2021.gada sākumā esot palielinājušās divas reizes.

Papildu izdevumi radušies arī gatavojoties spēlēm, jo dalības izmaksas starptautiskajās sacensībās - Eiropas un pasaules čempionāti, kvalifikācijas turnīri - ir daudz augstākas par sākotnēji plānotajām. Papildu izdevumi ir radušies arī dārgāku naktsmītņu dēļ, kur sacensību laikā tiek nodrošināti īpaši epidemioloģiskās drošības pasākumi. Salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem, sacensību vietās vairs nav iespēja rezervēt un dzīvot alternatīvās viesnīcās, kas bija un arī šobrīd būtu daudz ekonomiskāks variants. Papildu izdevumus veidoja arī obligāti noteiktie Covid-19 polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) testi un citi īstenojamie epidemioloģiskās drošības pasākumi.