Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Latvijas paralimpieši dodas uz Tokiju; pirmie starti gaidāmi 27.augustā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas paralimpieši šonedēļ sāk ceļu uz Tokiju. Šodien, 13.augustā, ceļā devās peldētājs Jurijs Semjonovs un paravieglatlēti - Aigars Apinis un Diāna Dadzīte. Trešdien uz Tokiju ceļu jau sāka paraiejādes sportists Rihards Snikus. Bet loka šāvēja Ieva Melle un paravieglatlēti Baiba Rorbaha un Edgars Bergs ceļā dosies turpmāko nedēļu laikā, informē Ieva Prauliņa, Latvijas Paralimpiskās komitejas pārstāve

Sākumā sportisti dosies uz Japānas pilsētu Fudzi, lai no 16. līdz 20.augustam tur aklimatizētos un trenētos. Bet pēc tam - uz Tokiju, kur notiks sacensības.

Japānā sportistus sagaida stingras epidemioloģiskās drošības prasības: katru dienu jāveic Covid-19 tests, kā arī jānēsā maskas un jāievēro distance. Fudzi atstāt viesnīcu varēs, tikai lai dotos uz treniņu vietu. Tokijā sportisti ar treneriem un sporta ārstu dzīvos atsevišķā "burbulī", bet pārējie delegācijas pārstāvji citā vietā, veidojot atsevišķu drošības "burbuli".

Kā stāsta paralimpiskās komandas vadītāja Tokijā Zane Skujiņa, izbraukt no paralimpiskā ciemata Tokijā nebūs atļauts, taču šis vispasaules sporta notikums ir tik liels, ka pārbaudījumu un iespaidu jebkurā gadījumā būs ļoti daudz.

Paravieglatlēte Diāna Dadzīte uzsvēra: "Es braucu ar lepnumu uz Tokiju, jo man ir iespēja atkal pārstāvēt Latviju paralimpiskajās spēlēs. Kvalifikācijas normas bija augstas. Tagad jāturpina ieguldītais darbs un jāparāda, ko mēs varam. Uztraukums būs, bet tas adrenalīns ir vajadzīgs - tas palīdzēs sacensībās izšaut to vajadzīgo metienu."

Arī peldētājs Jurijs Semjonovs atzina, ka "ir neliels stress un prieks, ka braucu uz spēlēm". Viņš teica, ka pirmais, ko darīs Japānā - noskaidros, kad varēs nokļūt baseinā uz treniņu.

Satraukums, dodoties ceļā, bija arī četrkārtējajam paralimpisko spēļu čempionam, paravieglatlētam Aigaram Apinim, kura karjerā šīs būs jau 6. paralimpiskās spēles: "Sagatavošanās periods ir bijis satraukumiem pilns. Ja sportistam, braucot uz paralimpiskajām spēlēm vai kādu čempionātu, nav satraukuma, tad kaut kas nav kārtībā. Satraukumam ir jābūt. Šis ir mans darbs. Esmu strādājis, un tagad būs eksāmens, kas jānoliek augstākajā līmenī, cik vien es varēšu. Emocijas mēs esam smēlušies arī no olimpiešiem, kuri godam nostartējuši. Priekš Latvijas tas ir ļoti liels sasniegums, un dod arī mums stimulu."

Pirmās sacensības būs 27.augustā

Šobrīd jau zināms, ka pirmās sacensības notiks 27.augustā, kad startēs lielākā daļa mūsu sportistu.

Sacensību grafiks (pēc Latvijas laika):

  • Ieva Melle Loka šaušana, kvalifikācijas raunds 27.augusts 3:00 - 6:00;
  • Jurijs Semjonovs Peldēšana, S8 Heats, 100m 27.augusts 3:00 - 5:00;
  • Diāna Dadzīte Diska mešana 27.augusts 3:30 - 6:50;
  • Rihards Snikus Grade I individual test 27.augusts 9:00 - 16:00;
  • Jurijs Semjonovs Peldēšana, SB8 Final 27.augusts 11:00 - 14:30;
  • Baiba Rorbaha Vālītes mešana 27.augusts 13:00 - 16:05;
  • Aigars Apinis Diska mešana 29.augusts 13:00 - 16:05;
  • Rihards Snikus Grade I Individual Freestyle test 30.augusts 9:00 - 16:15;
  • Diāna Dadzīte Šķēpa mešana 31.augusts 3:30 - 6:45;
  • Ieva Melle Loka šaušana, 1/16, 1/8, pusfināls, fināls 2.septembris 4:00 - 13:55;
  • Edgars Bergs Lodes grūšana 2.septembris 13:00 - 16:05.

XVI paralimpiskās spēlēs Tokijā norisināsies no 24.augusta līdz 5.septembrim. Kā vēstīts, Latviju tajās pārstāvēs 7 sportisti, kuri cīnīsies 7 sporta veidos:

  • Četrkārtējais paralimpisko spēļu čempions un daudzkārtējais pasaules čempions Aigars Apinis - diska mešana;
  • 2016.gada paralimpisko spēļu zelta un bronzas medaļas ieguvēja, vairākkārtēja pasaules un Eiropas čempione Diāna Dadzīte - šķēpa mešana un diska mešana;
  • Eiropas čempions un paralimpisko spēļu medaļnieks Edgars Bergs - lodes grūšana;
  • jaunā sportiste Baiba Rorbaha - vālītes mešana;
  • vairākkārtējs Eiropas čempions paraiejādē Rihards Snikus ar daudzkārt godalgoto zirgu King of the Dance - paraiejāde;
  • jaunais sportists Jurijs Semjonovs - peldēšana;
  • Ieva Melle - loka šaušana.

Plānots, ka kopumā paralimpiskajās spēlēs Tokijā sacentīsies 4237 sportisti no 164 pasaules valstīm.

Šīs būs jau 8. vasaras paralimpiskās spēles pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurās paralimpiskie sportisti pārstāv mūsu valsti. Kopš 2000.gada paralimpiskajās spēlēs Latvija ir izcīnījusi 15 medaļas. Tas ir labākais rezultāts starp Baltijas valstīm un 49. labākais rezultāts pasaulē.