Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Baltkrievijas sprintere Cimanouska lūgusi politisko patvērumu Polijā

© Reuters/Scanpix/Leta

Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībniece, sprintere Kristīna Cimanouska, kas svētdien atteicās sēsties lidmašīnā uz Baltkrieviju, iesniegusi dokumentus politiskā patvēruma saņemšanai Polijā, paziņojis Baltkrievjas Sporta solidaritātes fonda pārstāvis Aleksandrs Oļeikins.

"Viņa pašlaik atrodas Tokijā. Viņa jau sazinās ar Starptautisko olimpisko komiteju un ar presi. Jau iesniegusi lūgumu piešķirt politisko patvērumu Polijā," telekanālam "Nastojaščeje vremja" sacīja Oļeikins.

"Nastojaščeje vremja" ziņo, ka Cimanouska atrodas Polijas vēstniecībā Tokijā.

"Turas labi, saprotams, ka tā ir stresa situācija ne tikai sportistam, bet arī cilvēkam - nonākt zem tāda spiediena. Tā ir jauna meitene, uz kuru izdarījuši spiedienu pieauguši pieredzējuši funkcionāri," sacīja Oļeikins.

Viņš piebilda, ka Cimanouska baidās atgriezties Minskā, jo Baltkrievijas režīma propagandas kanāli par viņu rādījuši kritiskus sižetus.

"Viņai mēģināja liegt piedalīties sacensībās nevis kādu objektīvu un reālu iemeslu dēļ, veselības stāvokļa vai kādu citu iemeslu dēļ, tā bija pilnīgi administratīva pavēle," piebilda Oļeiņiks.

Izdevuma "Sports.ru" dibinātājs Dmitrijs Navoša radiostacijai "Eho Moskvi" vēlāk teica, ka Cimanouskas vīrs un bērns atstājuši Baltkrieviju un devušies uz Kijevu.

24 gadus veco vieglatlēti, kurai pirmdien būtu bijis jāstartē 200 metru distancē, treneri svētdien nolēma steidzami nogādāt atpakaļ uz Minsku.

Sportiste iepriekš videoierakstā sociālajā tīklā "Instagram" paziņoja, ka izlases vadība bez viņas ziņas pēkšņi izlēmusi, ka viņai būs jāstartē arī 4x400 metru stafetes skrējienā, kurā nepietiekama dopinga testu skaita dēļ nevarēs piedalīties divas citas baltkrievu skrējējas. Cimanouska kritizēja šo lēmumu, vaicādama, kādēļ par sporta funkcionāru pieļautajām kļūdām jāatbild citiem, un ar to izpelnīdamās kaunināšanu Baltkrievijas oficiālajos medijos par "komandas gara trūkumu".

Svētdien viņai tika likts sakravāt mantas, lai ar lidsabiedrības "Turkish Airlines" reisu no Tokijas Hanedas lidostas atgrieztos Minskā. Baltkrievijas Olimpiskā komiteja vēlāk skaidroja, ka tas darīts saistībā ar ārstu atzinumu par sportistes "emocionālo un psihisko stāvokli", bet pati sprintere paziņoja, ka ārsti ar viņu nav runājuši.

Lidostā sportiste atteicās sēsties lidmašīnā un vērsās pēc palīdzības pie policijas.

SOK norādīja, ka uztur kontaktu ar Cimanousku un sportiste apliecinājusi, ka jūtas drošībā. Komiteja atklāja, ka tiek vestas sarunas par to, kādi būs nākamie soļi, un pieprasījusi paskaidrojumus no Baltkrievijas Olimpiskās komitejas.

Polija un Čehija piedāvāja Cimanouskai palīdzību.

Polijas Ārlietu ministrijas amatpersona tviterī pavēstīja, ka Cimanouskai piedāvāta vīza, pamatojoties uz humāniem apsvērumiem, un viņa var brīvi turpināt savu karjeru Polijā, ja vēlas.

Arī Čehijas ārlietu ministrs Jakubs Kulhāneks paziņoja, ka Čehija piedāvājusi Cimanouskai vīzu.