Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Miezis: Redzējām Edgaram sejā, ka viņš gatavs iet laukumā ar lauztu kāju

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētājs Edgars Krūmiņš trešdien Tokijas olimpisko spēļu finālā bijis gatavs spēlēt ar lauztu kāju, titulcīņas mirkļus atceras viņa komandas biedrs Nauris Miezis.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase trešdien Tokijā kļuva par vēsturē pirmo čempioni 3x3 basketbolā vīriešiem, finālmačā ar rezultātu 21:18 pārspējot Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) komandu.

Latvijas basketbolisti zelta medaļas izcīnīja, spītējot tam, ka daļu no mača nevarēja aizvadīt kājas savainojumu guvušais Krūmiņš. Pirmie novērojumi liecina, ka viņam varētu būt ieplīsis apakšstilba kauls.

"Šī spēles situācija nedaudz izsita no līdzsvara. Redzējām sejā, ka viņš gatavs iet laukumā ar visu lauztu kāju. Kad vajadzēja, iedevām viņam atpūtu," sarunā ar Latvijas žurnālistiem teica Miezis.

Latvijas komanda finālā ilgi pakaļdzinās saviem pretiniekiem, mača otrajā pusē laužot cīņas gaitu.

"Spēles sākumā iedzina mūs stūrī ar trakiem tālmetieniem. Plus vēl mums sita elpu ciet, un visi gribējām ātri mainīties. Bija tiešām ļoti grūti skriet, taču pēkšņi ieslēdzām otrajā ātrumā. Mums nebija vairs, ko zaudēt - gājām uz maksimumu," stāstīja Miezis.

Apzinoties savu varējumu, Latvijas izlases mērķis cīnīties par zeltu tika izvirzīts jau brīdī, kad 3x3 basketbolu iekļāva olimpisko spēļu programmā.

"Visu laiku gribējām uz olimpiskajām spēlēm, bet, ja tu brauc tikai piedalīties, tad tā nav īstā vieta. Mēs braucām tikai pēc zelta. Šī medaļa ir piecu gadu darbs, bet tāda sajūta, ka pagājuši visi 25 gadi," skaidroja Miezis.

Latvijas izlases basketbolists arī izmantoja iespēju pateikties saviem pirmajiem treneriem.

"Jānis Rimbenieks pirms katra mača sūta ziņas ar laba vēlējumiem. Gribētu pateikt paldies pirmajam trenerim Andrim Eglītim, kurš parādīja man ceļu uz basketbolu. Vienmēr būšu viņam parādā. Tāpat arī [fizioterapeits] Oskars Urbanovičs - MVP," atzīmēja Miezis.

Arī Krūmiņš pateica paldies treneriem, kuri viņam palīdzējuši ceļā uz olimpisko virsotni.

"Mans pirmais treneris bija Pēteris Lagzdiņš, milzīgs viņam paldies. Tāpat arī Jānis Vītols, Varis Krūmiņš, Juris Umbraško... Visi kaut ko man ir devuši. Arī treneris Kaspars Vilcāns, kurš visatraktīvāk mūs atbalsta," uzsvēra Krūmiņš.

Savukārt Čavars pēc fināla secināja, ka Krievijas 3x3 basketbolisti bija labi analizējuši Serbijas spēli, taču arī latviešiem bija veiksmīgs skautings.

"Treneris parādīja epizodes, kā izsist bumbu, kad garais spēlētājs ir ar muguru pret savu pretspēlētāju. Pielietojām to 3-4 reizes un tas pamainīja spēles ritējumu. Beigās paņēmām grožus savās rokās un ar gribasspēku to panācām," uzsvēra Čavars.

Latvijas izlasei grupu turnīrā bija arī neveiksmīgi brīži, kad pēc zaudētām spēlēm šķita, ka komandā ieviesušās nesaskaņas.

"Pēc apakšgrupas spēles pret Krieviju aizgājām vakariņās. Paskatījāmies viens otram acīs un sapratām, ja gribam kaut ko sasniegt, tad vajag maukt. Pēc tam jau mačā pret Nīderlandi viss aizgāja citā virzienā. Tad laukumā jau bija pavisam cita komanda," atcerējās Čavars.

Arī viņš atklāja, cik smagi bija spēlēt, apzinoties, ka Krūmiņš guvis smagu traumu.

"Līdz pēdējam brīdim turējām neizmantotu taimautu. Edgars vienubrīd iznāca laukumā un uzreiz saļima. Tas ir ļoti sāpīgi - redzēt savu komandas biedru savainotu. Beigās tomēr visu izturējām," teica Čavars.

Latvijai olimpisko spēļu titulu nodrošināja Lasmanis, kurš 28 sekundes pirms mača beigām guva 21.punktu.

"Paņēmu un metru groza virzienā. Treniņos šādā situācijās esmu bijis tūkstošiem reižu," par zelta metienu teica Lasmanis.

Latvijas komanda mājās ieradīsies piektdien plkst.17.20 ar reisu Helsinki - Rīga. Reisa numurs AY1075.

Tokijā kopā ar Latvijas komandu bija izlases galvenais treneris Raimonds Feldmanis un fiziskās sagatavotības treneris Dāvis Feikners, kā arī fizioterapeits Oskars Urbanovičs. Nozīmīga loma titula izcīnīšanā bija arī Artūram Strēlniekam, kurš kā komandas piektais spēlētājs palīdzēja sekmēt kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm.