Lielbritānijas peldētājs Pītijs un austrāliete Titmasa izcīna olimpisko spēļu zelta medaļas

© AP/Scanpix/Leta

Lielbritānijas peldētājs Edams Pītijs pirmdien uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu 100 metru brasa sacensībās, kamēr ASV zvaigzne Ketlīna Ledecki piekāpās austrālietei Eriernei Titmasai 400 metros brīvajā stilā.

Pītijs finālā distanci veica 57,37 sekundēs, kas ir piektais visu laiku labākais rezultāts. Viņam pieder 18 no 19 visu laiku ātrākajiem rezultātiem šajā distancē.

Pītijs izcīnīja Lielbritānijai pirmo zelta medaļu šajās olimpiskajās spēlēs. Viņš ir vienīgais britu peldētājs, kurš divās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas uzvarējis vienā un tajā pašā distancē.

Sudrabu Tokijā izcīnīja Nīderlandes peldētājs Arno Kamminga, kurš finālā distanci peldēja tieši 58,00 sekundēs. Bronzas medaļas ieguvējs Nikolo Martinenji no Itālijas bija 0,33 sekundes lēnāks.

Tikmēr 400 metros brīvajā stilā sievietēm Titmasa distanci veica trīs minūtēs un 56,69 sekundēs, labojot Okeānijas rekordu. Riodežaneiro olimpisko spēļu čempione un pasaules rekordiste Ledecki viņai zaudēja 0,67 sekundes.

Trešā ar jaunu Āzijas rekordu finišēja ķīniete Bindzje Li, kuras distances laiks bija četras minūtes un 1,08 sekundes.

Ledecki līdz šim nebija zaudējusi nevienā no olimpisko spēļu fināliem. 24 gadus vecā amerikāniete Tokijā startēs arī 200, 800 un 1500 metros brīvajā stilā

Rīta sesijas ievadā norisinājās fināls 50 metros tauriņstilā sievietēm, kur ar jaunu Amerikas rekordu - 55,59 sekundēm - uzvarēja Mārgareta Maknīla, sarūpējot Kanādai pirmo zeltu Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Nieka piecas sekundes simtdaļas viņai zaudēja ķīniete Juifei Džana, bet trešā ar 0,13 sekunžu deficītu bija Okeānijas rekordu labojusī austrāliete Emma Makeona.

Nieka sekundes simtdaļu pirmajam trijniekam zaudēja amerikāniete Torri Haske, kamēr ar septīto vietu samierinājās zviedriete Sāra Šēstrēma. Iepriekšējo olimpisko spēļu čempione un pasaules rekordiste Šēstrēma februārī pēc paslīdēšanas uz ledus salauza elkoni, kā dēļ viņas dalība Tokijā bija zem jautājuma zīmes.

Rīta sesijas noslēgumā risinājās 4x100 metru stafete, kurā uzvaru svinēja ASV kvartets Keilebs Dresels, Bleiks Pjeroni, Bouens Bekers un Zeks Epls. Amerikāņi finišēja trīs minūtēs un 8,97 sekundēs, no pasaules rekorda atpaliekot pussekundi.

Sudrabu izcīnījušie itāļi bija 1,14 sekundes lēnāki, bet bronza un 1,25 sekunžu deficīts bija austrāliešiem.

Tokijas olimpiskās spēles norisināsies līdz 8.augustam.

Svarīgākais