Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Sporta organizācijām ir pietiekami daudz laika sakārtot nozarē esošo sadrumstalotību

© Aivars Ķesteris/F64

Sporta organizācijām un apvienībām ir pietiekami ilgs laiks, lai sakārtotu nozarē esošo sadrumstalotību, pirms Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) realizē savu ieceri no 2023.gada 1.janvāra pilnībā pārņemt valsts sporta budžeta līdzekļu un citu sporta pārvaldības funkciju izpildi, sacīja bijušais Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadītājs Aldonis Vrubļevskis.

Viņa vērtējumā, IZM priekšlikums par sporta nozares budžeta līdzekļu pārvaldības pārņemšanu nav tik radikāls, cik tas izskan publiskajā telpā, taču varas un finanšu centralizācija ir ļoti neraksturīga funkcija, ko ministrijai pārņemt. Bijušais LOK vadītājs atzina, ka pagaidām ir pāragri komentēt, kā tas varētu ietekmēt sporta nozari un cik saprātīgs risinājums tas būs.

Jautāts, vai šī IZM iecere nav Jaunās konservatīvās partijas (JKP) mēģinājums sporta nozari pārņemt savā pārziņā, Vrubļevskis atbildēja noraidoši. Viņš skaidroja, ka nav nozīmes, kāda politiskā partija vada nozares ministriju, svarīgi ir nodrošināt sporta bāzes uzturēšanu un sacensību rīkošanu.

Kā ziņots, ja gada laikā sadrumstalotība nevalstisko sporta organizāciju apvienību līmenī nebūs novērsta, IZM no 2023.gada 1.janvāra pilnībā pārņems valsts sporta budžeta līdzekļu un citu sporta pārvaldības funkciju izpildi.

Lai novērstu konstatētos trūkumus sporta finansēšanas un pārvaldības sistēmā, IZM norādīja, ka tuvākā gada laikā Latvijā ir jānotiek nevalstisko sporta organizāciju konsolidācijai, izveidojot sporta organizāciju apvienību, kurai valsts varētu deleģēt būtiskas funkcijas sporta nozares finansēšanas un administratīvās pārvaldības jomā.