Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Bendika izcīna 35. vietu pasaules čempionātā distanču slēpošanā

© AP/SCANPIX/LETA

Pasaules čempionātā distanču slēpošanā 10km brīvajā stilā ar intervāla startu sievietēm Baiba Bendika pēdējos kilometros no piektā desmita vidus pakāpās vairākas pozīcijas un 88 dalībnieču vidū ieguva 35.vietu, uzvarētājai zaudējot nepilnas trīs minūtes un uzrādot Latvijas labāko rezultātu pasaules čempionātos. Tikmēr vēlreiz ļoti mokošas sacensības sanāca Patrīcijai Eidukai, kura beigās noslīdēja vairākas pozīcijas un ierindojās 43.vietā. Pasaules čempiones titulu aizstāvēja norvēģiete Terēze Juhauga, kura pārējās konkurentes vienkārši "nokautēja" ar milzīgu pārsvaru, otrās vietas ieguvēju Frīdu Karlsoni apsteidzot par 54 sekundēm, bet trešo labāko Ebu Andersoni apsteidzot vairāk nekā par minūti. Tā Juhaugai, kura rāda cilvēka prātam neaptveru sniegumu, bija devītā individuālā pasaules čempionātu zelta medaļa.

Pirmo reizi pasaules čempionātā distancē sieviešu konkurencē piedalījās četras Latvijas slēpotājas. Starta saraksts tika veidots pēc FIS punktu reitinga, kā arī pēc pasaules kausa kopvērtējuma. Pirmā no mūsējām ar 13.numuru startēja pasaules kausa kopvērtējumā trīsdesmitniekā esošā Patrīcija Eiduka. Jau pirmajās kontrolatzīmēs viņa atpalika vairāk nekā desmit sekundes no pirmajā startējušajām, kas liecināja, ka mūsu slēpotājai, kas pieradusi ātri sākt un pie normālas fiziskās formas būtu priekšā viņām visām, būs vēl viena ļoti smaga diena. Turpinājumā Eiduka mocījās gluži kā skiatlonā un diemžēl atpalika no vadošajām arvien vairāk. Vēl smagāks "lūziens" nāca pēdējos trijos kilometros, tāpēc sekoja vairāku vietu pazaudēšana. Galvenais, ko Patrīcija pierādīja, ka pat šādā stāvoklī viņa nepadevās, izgāja uz starta un nobrauca šo te distanci. Šīs sezonas laikā 10km slidsoļa distancē visas reizes apsteigtās konkurentes - itāliete Frančeska Franči, vāciete Pia Finka un čehiete Katerina Janatova - ieguva attiecīgi 16., 20. un 21.vietu. Arī mūsu labākās slēpotājas iegūto FIS punktu starpība - iepriekš no 31 līdz 55, bet tagad 112 FIS punkti, parāda, cik tālu no savas labākās formas viņa šobrīd ir.

Baiba Bendika pirmajās kontrolatzīmēs bija piecdesmitnieka beigās un otrā starp mūsējām. Vēl pie 6,8km atzīmes viņa Eidukai zaudēja 15 sekundes un atradās 45.vietā. Taču turpinājumā Bendika spēja saglabāt tempu un pašās beigās vēl to kāpināt, pakāpjoties uz 35.vietu. Līdz ar to šobrīd sezonas labāko formu sasniegusī Bendika uzrādīja ļoti atzīstamu rezultātu. Līdz trīsdesmitniekam pietrūka 11 sekundes.

Kitija Auziņa ar Samantu Krampi, kuras bija 7. un 9.vietā 5km kvalifikācijas slēpojumā, šodien centās apsteigt pāris konkurentes. Labākas iespējas bija 24 gadus vecajai madonietei Auziņai, kura 17 gadus veco rīdzinieci Krampi kvalifikācijas slēpojumā bija apsteigusi par 37 sekundēm. Krampe apsteidza divas konkurentes, bet Auziņai izdevās iekļūt astoņdesmitniekā.

Pirms pasaules čempionāta sieviešu slēpošanā radās intriga, jo pasaules kausa posmos Terēze Juhauga sāka zaudēt un ieņemt otro un trešo vietu. Taču pasaules čempionātā viņa ar atkal ir atradusi savu maģisko formu un neatstāja nekādas cerības parējām ne skiatlonā, ne arī šodien 10km. Ja pēc pusdistances jeb 5km vēl bija kāda neliela intriga, jo Karlsone zaudēja 8 sekundes, tad noslēdzošajos 5km norvēģietes pārsvars pieauga līdz 54 sekundēm. Līdz ar to otro čempionātu pēc kārtas pirmās divas vietas ieņēma tās pašas slēpotājas - Juhauga un Karlsone. Otro individuālo medaļu šajā čempionātā un arī karjerā izcīnīja Eba Andersone, tiekot pie vēl vienas bronzas. Tādējādi pirmais trijnieks atbilda sestdienas skitlaonam. Tikmēr pirms mēneša Falunā Juhaugu par 2 sekundēm apsteigusī Džesika Diginsa no norvēģietes atpalika 1:12 un ierindojās 4.vietā, pasaules kausa līderei paliekot bez medaļas.

**Pasaules čempionāts distanču slēpošanā, 10km brīvajā stilā ar intervāla startu sievietēm, Oberstdorfa (Vācija), 88 dalībnieces

tabula: V., Sportiste, Valsts, Rezultāts

1., Terēza Juhauga, Norvēģija, 23:09.8

2, Frīda Karlsone, Zviedrija, +54.2

3., Eba Andersone, Zviedrija, +1:06.9

4., Džesika Diginsa, ASV, +1:12.0

5., Tatjana Sorina, Krievija, +1:13.8

6., Šarlote Kalla, Zviedrija, +1:16.3

",

35., Baiba Bendika, Latvija, +2:58.7

43., Patrīcija Eiduka, Latvija, +3:14.8

80., Kitija Auziņa, Latvija, +7:10.7

86., Samanta Krampe, Latvija, +10:17.9