Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Olimpiskā komiteja piedāvā risinājumu sportistu sociālo garantiju nodrošināšanā un nodokļu nomaksā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) piedāvā risinājumu vienotai sportistu sociālo garantiju nodrošināšanai un nodokļu nomaksai, tostarp slēdzot īpašus sportista līgumus, informēja LOK.

LOK vadība - prezidents Žoržs Tikmers un ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks - piektdien tikšanās reizē ar Finanšu ministrijas (FM) un Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem pārrunājusi veicamos soļus sportistu sociālo garantiju nodrošināšanai un nodokļu nomaksai 2022.gadā.

Pašlaik sportisti Latvijā izmanto dažādus līgumattiecību veidus ar darba devējiem - darba līgums, autoratlīdzības līgums, sadarbības līgums, mikrouzņēmuma līgums un cita veida līgumi.

Lai ieviestu vienotu pieeju nodokļu nomaksā un nodrošinātu sportistu sociālās garantijas, LOK piedāvā pilnveidot likumdošanu.

Kā norāda komitejā, ir paredzams, ka sākot ar 2021.gadu, likums "Par iedzīvotāju nodokli" noteiks 20% nodokļa likmi sportistiem par kopējiem algota darba ienākumiem gadā.

Sākot ar 2022.gada 1.jūliju, šo nodokļu likmi ir paredzēts attiecināt uz sportistiem Latvijā, slēdzot īpašus sportista līgumus. Vienlaikus būtu jāsagatavo izmaiņas arī Sporta likumā, skaidrojot sportista un sportista līguma definīciju un būtību, norāda LOK.

Attiecīgi LOK piedāvā trīs soļu programmu. Pirmkārt, no 2022.gada 1.jūlija ieviest jau minētos sportista līgumus.

Otrkārt, LOK piedāvā noteikt, ka ar šī gada 1.decembri no "Tokija 2020" un "Pekina 2022" 35 sportistu olimpiskās solidaritātes stipendijām tiek veikta iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksa 23% apmērā.

Un treškārt LOK rosina no 2021.gada 1.jūlija LOK sākt Latvijas Olimpiskās vienības sportistu un treneru pabalstu izmaksu, šo funkciju pārņemot no Latvijas Olimpiešu sociālā fonda (LOSF).