Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Kiberuzbrukumos apsūdzētie Krievijas izlūkdienesta virsnieki interesējušies par Tokijas olimpiādi

© AFP/SCANPIX/LETA

Seši Krievijas militārā izlūkdienesta GRU virsnieki, kuriem ASV Tieslietu ministrija pirmdien izvirzīja apsūdzības kiberuzbrukumos, "ieskatījušās" arī Tokijas olimpisko un paralimpisko spēļu rīkotāju datoros.

Jau ziņots, ka ASV Tieslietu ministrija pirmdien paziņoja, ka izvirzītas apsūdzības sešiem Krievijas militārā izlūkdienesta GRU virsniekiem par kiberuzbrukumiem Ukrainas elektrotīklam, Francijas vēlēšanām 2017.gadā un Ziemas olimpiādei Dienvidkorejā 2018.gadā.

Sešas bijušās un esošās GRU militārpersonas arī apsūdzētas par uzbrukumu ar ļaunatūru "NotPetya", kas uzņēmumiem visā pasaulē nodarīja zaudējumus vairāk nekā miljarda dolāru apmērā. "NotPetya" izmantota kiberuzbrukumiem Francijā, Gruzijā, Nīderlandē, Dienvidkorejā, Ukrainā, Lielbritānijā un arī ASV.

Viņi arī veikuši uzbrukumus izmeklēšanai par Krievijas bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu, kā arī rīkojuši uzbrukumus medijiem un Gruzijas parlamentam, tāpat arī vairākām ASV slimnīcām.

Sešiem vaininiekiem izvirzītas dažā tipa apsūdzības, starp kurām ir arī aizsargātu datoru bojāšana un pastiprināta identitātes zādzība. Izlūkdienesta virsnieki esot bijuši "Sandworm" grupējuma dalībnieki.

Viens no apsūdzētajiem ir Anatolijs Kovaļevs, kuru 2016.gadā pieķēra iejaucamies ASV prezidenta vēlēšanās. ASV ģenerālprokurora asistents Džons Demerss jau iepriekš norādīja, ka seši GRU virsnieki ir atbildīgi par "vispostošāko datoruzbrukumu virkni, kas jebkad piedēvēta vienai grupai".

Savukārt neilgi pēc ASV Tieslietu ministrijas paziņojuma Lielbritānijas valdība paziņoja, ka GRU virsnieki arī veikuši izlūkošanas uzbrukumu Tokijas olimpisko un paralimpisko spēļu organizatoru datoriem. Tas noticis neilgi pirms tam, kad četrgades notikums tika pārcelts par gadu.

Uzbrukumi vērsti pret Tokijas spēļu organizatoru loģistikas plāniem, kā arī sponsoriem.

Ziņu aģentūra REUTERS ziņo, ka Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs šos apgalvojumus nosauca par "rusofobiju". Sarunā ar medijiem Peskovs uzsvēra, ka Krievija nekad nav organizējusi kiberuzbrukumus, kas vērsti pret olimpisko kustību.

Tikmēr organizatoru preses pārstāve Masa Takaja atklāja, ka organizatoru digitālajām platformām ik pa laikam jāaizstāvas no kiberuzbrukumiem, taču nozīmīgu informāciju ļaundariem iegūt nav izdevies.

Lielbritānija jau pieņēmusi soda mērus pret sešiem hakeriem. Kopā ar Eiropas savienības partnervalstīm noris sankciju izstrāde, kas paredzēs ceļošanas ierobežojumus. Tāpat tiks iesaldēti apsūdzēto finanšu līdzekļi.