Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Pogačars 21 gada vecumā kļūst par otru jaunāko "Tour de France" čempionu

© Reuters/Scanpix/Leta

Slovēņu riteņbraucējs Tadejs Pogačars no UAE komandas svētdien triumfēja prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France", kļūstot par otru visu laiku jaunāko Francijas tūres uzvarētāju.

Svētdien tūrē noslēdzās ar 122 kilometrus garu 21.posmu, kura finišs bija Elizejas laukos. Etapa sākumā riteņbraucēji pārvarēja vienu ceturtās kategorijas kāpumu, bet posma otrajā pusē veica astoņus apļus Parīzes ielās.

Lai nodrošinātu uzvaru, Pogačaram, kurš pirmdien svinēs savu 22.gadu dzimšanas dienu, bija jāfinišē netālu no saviem tuvākajiem sekotājiem kopvērtējumā, ko arī viņš paveica. Nerakstīta vienošanās gan paredz, ka pēdējo posmu sportisti mēro kopā, uzvarētāju noskaidrojot vien finiša spurtā.

Pēdējā posma sprintā pirmais finiša līniju šķērsoja īrs Sems Benets ("Deceuninck - Quick Step"), kurš pārspēja pasaules čempionu Madsu Pēdersenu no Dānijas ("Trek - Segafredo"), bet trešais bija slovāks Peters Sagans ("BORA - hansgrohe"). Vadošie sportisti distancē pavadīja divas stundas 53 minūtes un 32 sekundes.

Pogačars finiša līniju šķērsoja astoņas sekundes vēlāk, kas deva vietu piektajā desmitā.

21 gadu vecais Pogačars ir otrs visu laiku jaunākais "Tour de France" uzvarētājs. 1904.gadā 19 gadu un 352 dienu vecumā par vēsturē otrās Francijas tūres uzvarētāju tika kronēt francūzi Erni Kontē.

Pogačars par kopvērtējuma līderi kļuva sestdien, kad uzvarēja individuālajā braucienā, atņemot dzelteno krekliņu savam tautietim Primožam Rogličam ("Jumbo-Visma").

Pēdējā posmā uz starta izgāja arī Latvijas riteņbraucēji Krists Neilands ("Israel Start-Up Nation") un Toms Skujiņš ("Trek - Segafredo"). Neilandam šī bija debija Francijas tūrē, bet Skujiņš šajās sacensībās piedalījās jau trešo gadu pēc kārtas.

"Tour de France", kas pelnīti tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaules sporta notikumiem, šogad atzīmēja savu 107.gadskārtu.