Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Graudiņa/Kravčenoka zaudē un kļūst par Eiropas eksčempionēm

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas duets Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka piektdien Mārupē Eiropas čempionāta izslēgšanas spēļu otrajā kārtā piedzīvoja zaudējumu un sacensības beidza dalītā devītajā vietā.

Eiropas čempiones Graudiņa un Kravčenoka (5.) savu titulu vairs nevarēs aizstāvēt, jo izslēgšanas turnīra otrās kārtas spēlē ar 0-2 (16:21, 13:21) piekāpās itālietēm Martai Menegati un Viktorijai Orsi Totai (11.).

Lai arī pirmo punktu spēlē guva latvietes, seta turpinājumā vadību pārņēma itālietes (4:2) un gandrīz visu setu turējās 2-4 punktu vadībā. Seta beigās izdevās pievilkt līdz 16:18, piespiežot itālietes ņemt pārtraukumu, taču pēdējie trīs punkti tika Menegati un Orsi Totai. Sets beidzās ar Graudiņas uzbrukumu tīklā - 16:21.

Arī otro setu labāk sāka itālietes - 2:0. Pēc Graudiņas bloka pretinieces bija panāktas - 3:3. Itālietes izrāvās priekšā, bet pie 6:6 tika noķertas. Tad atkal 10:6 vadību izcīnīja viešņas. Viņas labi darbojās blokā un "lasīja" Latvijas dueta uzbrukumus aizsardzībā, panākot 17:9 savā labā.

Pāris mačbumbas latvietes atspēlēja, taču mačs beidzās ar Graudiņas servi tīklā - 16:21, 13:21.

Jau ziņots, ka vīriešu turnīrā "play-off" otrajā kārtā iekļuva divi Latvijas dueti. Ar 16.numuru izliktais Latvijas duets Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš ar 2-0 (21:18, 21:16) uzvarēja beļģus Drīsu Kokelkorenu un Tomu van Valli (29.).

Sestdien viņiem cīņa ar Krievijas duetu Ņikita Ļamins/Tarass Miskivs (11.), bet Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs lūkos pārspēt olimpiskos vicečempionus no Itālijas Danieli Lupo/Paolo Nikolai, kuri izlikti ar piekto numuru.

Pēdējā D grupas spēlē Pļaviņš/Točs ar 2-0 (22:20, 21:16) uzvarēja austriešu veterānus Aleksandru Horstu/Klemensu Dopleru, kuriem piešķirts 20.numurs. Latvieši svinēja uzvaru D grupā un sasniedza izslēgšanas spēļu otro kārtu, jo no pirmās viņi ir brīvi.

Savukārt ar 16.numuru izliktie Jānis Šmēdiņš/Aleksandrs Samoilovs otrajā A grupas spēlē piektdien ar 0-2 (14:21, 12:21) zaudēja turnīra favorītiem no Norvēģijas Annešam Mūlam un Kristianam Sērumam. Latvieši A grupā izcīnīja otro vietu un sacensības turpinās izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā.

Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla spēles notiks sestdien, bet dueļi par godalgotām vietām paredzēti svētdien.

Tikmēr jau ziņots, ka četri ar zemāku numuru izliktie Latvijas dueti bija spiesti sacensības noslēgt dalītā 25.vietā.

Sacensību 31.numurs Arnis Reliņš/Ardis Bedrītis B grupas otrajā duelī ar 2-1 (15:21, 21:16, 12:15) piekāpās francūžiem Kinsijam E un Arno Gotjē-Ra, kuri izlikti ar 18.numuru. Mārcis Jirgensons un Rinalds Aišpurs (27.) F grupā ar 0-2 (23:25, 20:22) piekāpās vāciešiem Filipam Bergmanam un Lukasam Pfrecšneram (22.).

Mihails Samoilovs un Aleksandrs Solovejs (30.) C grupas otrajā spēlē ar 1-2 (21:16, 19:21, 14:16) piekāpās Polijas duetam Mihals Brils/Mikolajs Miščuks (19.), kamēr ar 24.numuru izliktie Matīss Gabdulļins/Artūrs Rinkevičs ar 0-2 (14:21, 13:21) zaudēja sacensību 25.numuram no Šveices Marko Kratigers/Florians Brēers. Šis duets pirms nedēļas Nīderlandes pilsētā Utrehtā uzvarēja "King of the Court" sacensībās.

Pēc nelabvēlīgajiem laika apstākļiem ceturtdien Jūrmalā piektdien sportisti bez līdzjutēju klātbūtnes cīnās četros "Ruukki" Pludmales centra Mārupē laukumos, lai sestdien un svētdien atsāktu cīņas Jūrmalā.

Nedaudz ir mainījies sacensību grafiks. Vīrieši piektdien aizvada otrās grupu turnīra spēles, kā arī izslēgšanas spēļu pirmo kārtu, bet sievietes noskaidro uzvarētājas pirmajās divās "play-off" kārtās.

Šogad grupu turnīrā katra komanda aizvada tikai divas spēles. Pirmās spēles uzvarētāji noskaidro uzvarētāju grupā, kas uzreiz iekļūst izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, bet zaudētāji - "lieko" komandu sacensību turpinājumā.

Eiropas čempionāts pludmales volejbolā Jūrmalā notiek no 15. līdz 20.septembrim. Turnīrs pa 32 pāriem vīriešu un sieviešu konkurencē pulcē labākos Eiropas pludmales volejbola vīriešu duetus no 15 valstīm un sieviešu pārus no 13 valstīm.

Turnīrs Covid-19 pandēmijas dēļ pretendē uz viena no sezonas spēcīgākajiem turnīriem dalībnieku ziņā statusu pasaulē.

Sieviešu turnīrā par galvenajām titula pretendentēm tiek uzskatītas šveicietes - Tanja Hīberli/Nina Bečarta un Joana Heidriha/Anuka Veržē-Deprē, olimpiskā čempione vāciete Laura Ludviga, kas spēlē pārī ar Margaretu Kozuhu, un nīderlandietes Sanne Kaizere un Madeleina Mepelinka un čehietes Marketa Slukova/Barbora Hermanova. Pašreizējās čempiones ir Graudiņa ar Kravčenoku.

Vīriešu konkurencē titulu aizstāv Maskavā uzvarējušie pasaules ranga līderi no Norvēģijas Annešs Mūls un Kristians Sērums. Uzvarēt grib pasaules čempioni no Krievijas Vjačeslavs Krasiļņikovs un Oļegs Stojanovskis, pasaules vicečempioni no Vācijas Jūliuss Tole un Klemenss Viklers, pasaules eksčempioni - nīderlandiešu duets Aleksandrs Brouvers/Roberts Mēvsens, olimpiskie vicečempioni no Itālijas Daniele Lupo/Paolo Nikolai un spāņu veterāni Eiropas eksčempioni Pablo Erera/Adrians Gavira, kā arī citi spēcīgi ārvalstu dueti.

Kaut gan olimpiskais rangs saistībā ar Covid-19 pandēmiju tika iesaldēts šī gada 16.martā, tradicionāli Eiropas čempionāts ir viens no turnīriem, kurā komandas cīnās par olimpiskā ranga punktiem.

Volejbolisti cīnās arī par kopējo balvu fondu 200 000 eiro apmērā.

Lēmums par sacensību organizēšanu Latvijā tika pieņemts Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) 2020.gada 7.jūlija valdes sēdē.

Iepriekšējā Eiropas čempionātā Jūrmalā 2017.gadā par vicečempioniem kļuva Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs. 2017.gada augustā Šmēdiņš ar Samoilovu tika līdz finālam, kur piekāpās itāļiem Danielem Lupo un Paolo Nikolai, bet toreiz pārsteidzoši augsto piekto vietu izcīnīja Graudiņa un Kravčenoka, kā arī Mārtiņš Pļaviņš ar Haraldu Regžu.

Šogad Jūrmalā vajadzēja norisināties arī Pasaules tūres posma sacensībām, taču šis turnīrs koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pārcelts uz nākamo gadu.