Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Raidījums: Latvija atsauks Rīgu kā partneri čempionātam, ja turnīrs notiks arī Minskā

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas valdība brīdina, ka no pasaules čempionāta (PČ) hokejā rīkošanas Rīgā atteiksies, ja tas notiks arī Minskā, bet Latvijas Hokeja federācija (LHF) aicina nesaistīt politiku ar sportu, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Baltkrievijas tautas protesti pret Aleksandra Lukašenko režīmu un falsificētajām prezidenta vēlēšanām arvien pieaug. Bet Lukašenko represijas pret protestētajiem, žurnālistiem un vienkāršiem garāmgājējiem kļūst arvien nežēlīgākas.

Latvijas valdība šonedēļ vērsās pie Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF), draudot atsaukt savas kā partnervalsts garantijas pavasarī gaidāmajam pasaules hokeja čempionātam, ja sacensības joprojām tikšot organizētas Baltkrievijā.

Atšķirībā no valdības, pret vardarbību un cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā citāda attieksme ir Latvijas Hokeja federācijai. Tās vadītājs Aigars Kalvītis aicina nejaukt politiku ar sportu. Atsakoties no sacensību rīkošanas politisku motīvu dēļ, Latvijas autoritāte hokeja vidē būšot sagrauta.

Jau turpat mēnesi Baltkrievijā nerimst protesti pret prezidenta vēlēšanu falsificēšanu. Šajā laikā Aleksandra Lukašenko vadītie represīvie spēki aizturējuši tūkstošiem cilvēku. Ap 450 atbrīvoto liecības vēsta par nežēlīgu spīdzināšu izolatoros. Asaru gāze, protestētāju izģērbšana, ilgstoša badināšana, sišana un izvarošana.

Divi aizturētie miruši, radinieki turpina meklēt sešus bez vēsts pazudušos. Vēlēšanas kaimiņvalstī Latvija neuzskata par likumīgām, Lukašenko un viņam pietuvinātie iekļauti Latvijas "melnajā sarakstā". Valdība gatava atsaukt arī Rīgas kā partnervalsts statusu pasaules hokeja čempionātā, kas nākamgad maija beigās plānots Rīgā un Minskā.

"Mūsu valdība atbalsta baltkrievu tautas vēlmei dzīvot neatkarīgā un demokrātiskā valstī. Otrkārt, valdībā mēs šodien pieņēmām politisku lēmumu- atbalstīt baltkrievu pilsonisko sabiedrību ar 150 000 eiro, un treškārt, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, mēs lēmām uzsākt sarunas ar Starptautisko hokeja federāciju, par to, ka čempionāta posms, kas ir paredzēts šobrīd Baltkrievijā, notiktu kādā citā valstī," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Šonedēļ slēgtā valdības sēdē apspriests vēstules teksts Starptautiskai Ledus hokeja federācijai un tonis kļuvis vēl asāks. Pēc "Nekā Personīga" lūguma, vēstule atslepenota. Un "Nekā Personīga" zina, ka Latvija atsauks Rīgu kā partneri čempionātā, ja sacensības notiks arī Minskā.

2020. gada 9. augustā Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas neatbilda Baltkrievijas starptautiskajām saistībām un pasaulē atzītiem demokrātijas principiem un tiesiskuma normām un tās nebija brīvas un godīgas.

Baltkrievijas varas iestāžu rīcība, ar represijām un vardarbību vēršoties pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, pārkāpj starptautiski atzītās cilvēktiesību normas un demokrātijas principus un, Latvijas Republikas valdības ieskatā, nav savienojamas ar IIHF vērtībām un attiecīgi arī nav savienojamas ar 2021.gada IIHF Pasaules čempionāta galvenā rīkotāja statusu.

Ievērojot minēto, Latvijas Republikas valdības vārdā aicinu 2021.gada IIHF Pasaules čempionāta galvenā rīkotāja statusu piešķirt kādai citai valstij. Ja cilvēktiesību un brīvību situācija Baltkrievijā nemainīsies un no IIHF nesekos atbilstoši lēmumi, Latvijas Republikas valdība var lemt par garantiju atsaukšanu 2021. gada IIHF Pasaules čempionāta organizēšanai.

Latvijas Hokeja federācijas viedoklis no valdības pozīcijas atšķiras. Aigars Kalvītis, kuram ir arī valdības vadītāja pieredze, uzskata, ka sportam un politikai jāstāv savrup.

"Es nevarētu iedomāties, ka mēs pēdējā brīdī Latvija atteiktos rīkot sacensības!

Mums 15 gadus čempionāts nav bijis, un visticamāk nākamos 15 nebūs. Priekš hokeja tas ir ļoti nopietns pasākums. Un auditorijas ziņā, hokejs ir numur viens pie mums.

Priekš hokeja tas ir ļoti svarīgi. Priekš hokeja attīstības. Tagad atteikties no tā, ko esam uzņēmušies, ir diezgan grūti. Mēs sagrausim savu autoritāti hokeja saimniecības acīs, un arī atmetīsim hokeja attīstību savā ziņā atpakaļ.

Viena lieta ir politiskais līmenis, otra ir sadzīviskais līmenis. Mēs nekādā veidā nevaram norobežoties no Baltkrievijas kā no valsts. No baltkrieviem kā no tautas.

Un šie kontakti jāuztur, un tie tiks uzturēti.

Valdība ir iekļāvusi dažus Baltkrievijas politiķus melnajā sarakstā, kurus valsts negribētu pie mums redzēt. Otra lieta ir kultūra, māksla, sports.

Un, vai mēs to varam pārraut? Es domāju, ka visdrīzāk- nē.

Un mēs nevaram izslēgt Baltkrieviju no savas dienaskārtības. Tā ir mūsu kaimiņvalsts. Varbūt mēs varam kādu Āfrikas valsti izslēgt, kas ir tālu no mums. To es vēl varētu saprast."

Kalvītis neprognozē ātru Starptautiskās Ledus hokeja federācijas atbildi. Jo gala lēmumu tā pieņems janvāra beigās. Kalvītis aicina skatīties uz Somijas piemēru, kas pirms gada arī pretendēja uz čempionāta rīkotājas statusu.

Somu "Jokerit", kas daļēji pieder Krievijas oligarhiem, šajā ceturtdienā patiešām vajadzēja spēlēt pret Minskas "Dinamo" Kontinentālajā hokeja līgā (KHL). Somu fani draudēja, ka tādā gadījumā viņi boikotēs Helsinku vienības mājas maču. Sportisti saņēma arī draudus. Dienā, kad bija jānotiek spēlei, somu neoficiālais lūgums pārcelt mačus KHL neņēma vērā. Tā vietā piešķīra komandai tehnisko zaudējumu par neierašanos uz izbraukuma spēli Minskā. Rīgas "Dinamo" akcionāri par KHL maču pārcelšanu nerunā. Un oktobrī brauks spēlēt uz Minsku.

"Tā kā mums tās cilvēciskās saites ir ļoti ciešas, un tagad pateikt, ka mēs vairs jūs nepazīstam, tāpēc, ka jums ir politiskas problēmas, es no tā atturētos. Es gribētu teikt, ka mums cilvēciskā līmenī attiecības ar Baltkrieviem ir jāuztur," sacīja Kalvītis.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka "Dinamo" brauks uz Minsku, Kalvītis atbildēja, domā, ka jā.

Kalvīša vadītā LHF ik gadu saņem finansējumu arī no valsts. Čempionāta norisei tā jau ieguvusi vairāk nekā pusmiljonu (593 268 eiro) un vasarā nosūtījusi pieprasījumu vēl pēc papildus 700 000 nodokļu maksātāju naudas. (756 225 eiro ) (kopā 1 349 493 eiro). Sarunas ar Starptautisko Ledus hokeja federāciju valdības vārdā ved par sporta nozari atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija.

"Mēs esam valdības institūcija, mēs esam tajā pozīcijā, ka varam sadarboties tikai ar to valsti, kas respektē cilvēktiesības un kur ir šīs brīvības, kur nevēršas pret medijiem ar represijām. Tiem jābūt arī IIHF principiem un vērtībām," norādīja IZM valsts sekretāra vietnieks Edgars Severs. "Nevar būt tā, ka viņi aiztaisa acis un ausis un neko neredz, kad notiek sports. Mūsu skatījumā, tas ir ļoti cieši saistīts! Un sports nes arī šīs vērtības, tajā skaitā cilvēktiesības, demokrātijas un citas."

Kalvītis cer, ka Starptautiskā Ledus hokeja federācija Baltkrievijā ieplānoto čempionāta daļu uzticēs Rīgai. Vairs nav arī bažu par čempionāta treniņiem domātās ledus halles gatavību Daugavas stadionā. Halle būs pabeigta martā. Tā top ar Eiropas līdzfinansējumu, bet to apsaimnieko Izglītības un zinātnes ministrijas uzņēmums.