Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Mūze: Ja šogad labi padarīšu darbu, nākamgad varēšu sacensties ar labākajām pasaulē

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Šīs sezonas Latvijas šķēpmešanas līdere Līna Mūze pārceltās olimpiskās spēles Tokijā un līdzšinējo ierobežoto sacensību kalendāru uzskata gan par plusu, gan mīnusu, minot, ka labi padarīts darbs šogad var atmaksāties nākamajā vasarā, kad sportiste cer sacensties par uzvaru ar visām pasaules labākajām škēpmetējām.

Šī brīža labākā Latvijas šķēpraide koronavīrusa ietekmēto sezonu viennozīmīgi vērtēt neņemas, uzsverot gan pozitīvos, gan negatīvos aspektus.

"Tas, ka iztrūkst lielie mači, sportistam nekad nav izdevīgi," saka sportiste. "Latvijas Olimpiskā vienība var nodrošināt pamata vajadzības, bet Dimanta līgas sacensības un lielie čempionāti ir ekstras finansiālajā ziņā. No otras puses man ir vēl viens gads, lai es piestrādātu pie savām vājajām vietām, stiprinot ceļgalu un metiena tehnisko izpildi, kas šķēpmešanā ir ļoti svarīga. Ja es šogad būšu labi izdarījusi darbu, man nākamgad nevajadzētu būt problēmām sacensties ar labākajām pasaulē."

"Gatavošanās līdz martam bija pakārtota olimpiskajām spēlēm. Pēc vīrusa uzdarbošanās nācās atgriezties mājās daudz ātrāk, nekā bija ieplānots, un visvairāk tika iecirsts robs tehniskajā izpildījumā, jo trīs mēnešus abi ar Zigismundu Sirmo treneri Kimmo Kinnunenu neredzējām," stāsta šķēpmetēja. "Viņš bija Somijā, un ceļš uz turieni bija tiešām sarežģīts. Nevēlējāmies tur pavadīt 14 dienas, lai uz diviem mēnešiem varētu palikt pie trenera. Tāpēc izlēmām, ka trenējamies Latvijā un viņš mums sūta plānus. Tā bija ilgākā neredzēšanās mūsu sadarbības piecos gados."

Mūze saka, ka robs tehniskajā izpildījumā ir jūtams, atsākot sacensības. "Tad varēja redzēt, cik daudz tehnisko problēmu man ir," saka sezonas līdere Latvijā. "Tomēr ar katriem mačiem "iemētājos" arvien vairāk, un rezultāts auga līdzi līdz Kuortanē sasniegtajam. Arī treneris teica, ka kļūst arvien labāk. Ja nebūs nekādu veselības likstu, tad tehniskais izpildījums uzlabosies, un šogad ir jādomā arī par personisko rekordu."

Pagaidām Mūze ir startējusi sešās sacensībās. Visās sešās ir uzvarēts, un piecās ir sasniegta 60 metru robeža. Arī sestdien Latvijas čempionātā Jelgavā, kur, mainoties līderēm, Mūze uzvarēja ar rezultātu 60,10 metri. Izrādās, ka konkurentēm bija laba iespēja uzvarēt Līnu.

"Interesanta cīņa sanāca. Kā viena uzmeta tālāk, tā arī konkurentes darīja to pašu," viņa atceras. "Bija sīva cīņa. Diemžēl mani vajāja nelielas veselības likstas, bija nosēdēta mugura. Tāpēc mans starts Jelgavā varēja nenotikt."

"Iesildoties likās, ka nestartēšu, bet gribējās cīnīties par Latvijas čempiones titulu. Ar sasniegtajiem 60 metriem šoreiz pietika, un pēc sacensībām bija milzīga atvieglojuma sajūta par aizvadīto dienu, taču pagājušo nedēļu gribas ātrāk aizmirst, jo veselības problēmu dēļ līdz galam nevari izbaudīt sacensības," saka sportiste.

Uz Latvijas čempionātu pagājušās nedēļas nogalē bija ieradies arī Kinnunens.

"Viņš bija atlidojis uz četrām dienām, lai redzētu mani un Zigismundu metam. Viņš redzēja manu muguru, 60 metrus no manis nemaz negaidīja un bija ļoti priecīgs. Parasti viņš nemaz nav priecīgs," smaida Mūze. "Arī par 62 metriem Kuortanē viņš nepriecājās, bet šoreiz iedeva kulaciņu un teica: "Malacis!" par to, ka izturēju, jo nebija pārliecināts, ka es vispār startēšu."

Jau piektdien viņa Latvijas komandas sastāvā Ogrē startēs Valsts prezidenta kausa izcīņā, sacenšoties ne tikai ar spēcīgākajām Latvijas, bet arī Lietuvas un Igaunijas šķēpmetējām. Tad mugura vairs nebūs traucēklis.

"Noteikti gribu uzvarēt," par gaidāmo startu saka šķēpmetēja. "Jāmet būs pāri 60 metriem, varbūt pat tālāk, jo, skatoties uz rezultātiem, gan lietuvietes, gan Madara Palameika un Anete Kociņa viegli var mest pāri 60 metriem, ja viss izdodas tehniskajā ziņā. Tāpēc esmu gatava mest tuvu savam sezonas rekordam, ja ne tālāk."

Šosezon Mūze 1.augustā Kuortanes spēlēs Somijā šķēpu raidīja 62,75 metru tālumā, kas šobrīd ir sestais labākais rezultāts Eiropā.

Pēc Prezidenta balvas sacensībām sportiste paredzējusi startu Jāņa Lūša kausā 22.augustā.

"Pagaidām esmu piekritusi doties uz sacensībām 28.augustā Vācijas pilsētā Ofenburgā, kas ir viena no labvēlīgajām valstīm vīrusa ziņā, uz kuru doties," šogad aktuālo Covid-19 tēmu spiesta pieminēt arī šķēpmetēja. "Pēc tam Pasaules Vieglatlētikas asociācijas rīkotie "Challenge" sērijas mači notiek Zagrebā, tad Prāgā, tad sacensības Zviedrijā. Tās ir trīs valstis, kurās sacensībās iekļauta šķēpmešana sievietēm, taču kuras ir pietiekami bīstamas, lai tās neapmeklētu. Dzīve rādīs, vai šajos mačos piedalīšos."

Sportistes personiskais rekords ir 64,87 metri un sasniegts pagājušā gada maijā Šanhajā.