"Riga" futbola akadēmija – drošs ceļš no talantiem uz zvaigznēm

© Publicitātes foto

Kad vairākas reizes par Latvijas labāko vārtsargu kronēto Raimondu Laizānu šā gada sākumā iecēla par Latvijas futbola virslīgas čempionvienības "Riga FC" akadēmijas direktoru, viņam tika dots skaidrs uzdevums – izveidot spēcīgāko futbola akadēmiju Baltijā un vienu no spēcīgākajām akadēmijām Austrumeiropā atbilstoši visaugstākajiem pasaules standartiem. Pieredzi šādam uzdevumam viņš guvis, kopš 1999. gada būdams Latvijas spēcīgākās komandas "Skonto" futbola skolas direktors. Par "Riga" futbola akadēmijas šodienu un nākotnes iecerēm intervijā pastāsta pats Raimnonds Laizāns.

- Ko bērni un jaunieši iegūst, nodarbojoties "Riga" FC futbola akadēmijā?

- Vairāku gadu garumā futbola klubs "Riga" ir ļoti izaudzis profesionālā ziņā - divas reizes kļuva par Latvijas čempionu. Tas jaunam klubam nebija nemaz tik vienkārši. Viņiem tas izdevās. Šogad viņi akcentu ir likuši uz akadēmijas izaugsmi, domā par savu nākotni, izvirzīdami lielus uzdevumus. "Skonto" akadēmiju es vadīju 20 gadus. Tā bija laba akadēmija ar labu sistēmu. Tas, ko tagad bērniem un jauniešiem veido futbola klubs "Rīga", ir pavisam kaut kas cits. Tas jau ir Eiropas akadēmiju līmenī. Man pat brīžiem, šķiet, ka es sapņoju.

- Kā saprast jūsu izteikumu par sapņošanu?

- Visu dzīvi esmu sapņojis par to, lai akadēmijai būtu pastāvīgs budžets, būtu sava infrastruktūra, savi laukumi un bāze, kur audzēkņiem atpūsties. Šodien tas viss jau ir! Varat to stādīties priekšā? Jaunieši ierodas savā bāzē, katram ir sava ģērbtuve. Katram zināms, ka, lai kļūtu par profesionālu futbolistu, vispār lai par kaut ko kļūtu jebkurā jomā, nepietiek tikai ar interesi un vēlmi, ir nepieciešami arī noteikti apstākļi, infrastruktūra. Pašlaik futbola klubs „Rīga” ir radījis visus apstākļus, lai jaunie cilvēki varētu izaugt par zvaigznēm. Mums pat ir sauklis: „Šodien - talants, rītdien - zvaigzne”.

- Jūs esat strādājis arī valsts galvenajā futbola bāzē?

- Es domāju, ka ar laiku šī būs galvenā bāze. Arī senāk tā ir izmantota valstsvienības sagatavošanai. Latvijas izlase, piemēram, 2004. gadā tur gatavojās Eiropas čempionātam. Dalība čempionātā bija mūsu valsts futbola lielākais sasniegums. Bet ar laiku bāze morāli novecoja, daudzus gadus tur nekas netika uzlabots, tā tika aizlaista. Taču šogad jau ļoti daudz ir izdarīts, lai bāzi reanimētu.

- Ar ko izceļas tieši "Rīga" FC bāze?

- Tur jau ir atjaunots viens laukums, no Holandes ruļļos tika atvests segums, izveidota laukuma pamatne, ruļļus uzklāja uz pamatnes, un tagad mēs tur jau trenējamies. Kad uz šo laukumu atbrauca traktori, Mežaparka iedzīvotāji nobijās, ka būs vēl kāda „Maxima” vai kas tamlīdzīgs, bet es viņus nomierināju, ka šeit būs sporta bāze - Bērnu futbola akadēmija. Kopumā būs seši laukumi. Bāzes telpās pilnībā tiek remontēts foajē, baseins jau ir sakārtots, ūdens tur ir ļoti tīrs. Un tas viss izdarīts tieši futbola akadēmijas vajadzībām. Brīvlaikos bāzi varēs izmantot arī iedzīvotāji.

- Tātad tiks radīta infrastruktūra labu sportistu audzināšanai?

- Tā ir izveidota! Pie mums jau ierodas puiši no Daugavpils, Jēkabpils, mēs pieņemam talantīgus zēnus un dodam viņiem iespēju attīstīties. Vecāki ir apmierināti. Mēs esam ataicinājuši superpavāru ar milzu pieredzi - pieczvaigžņu viesnīcas līmenis. Tas jau ir kaut kas nebijis, kaut kas pilnīgi cits. Es kā pieredzējis liepratējs varu teikt, ka šeit viss tiek veidots profesionāli un pareizi. Protams, tiek ekonomēts. Kad pirms 20 gadiem tika radīta „Skonto” bāze un veidoja laukumus, arī tika ekonomēts. Cilvēks pēc dabas ir taupīgs. Taču tagad netiek taupīts uz tehnoloģiju un kvalitātes rēķina. Piemēram, ja futbola laukumam ir zāle, tad tā ir labākā Eiropā - holandiešu. Ja liek sintētisko segumu, tad arī tas nav parastā mākslīgā zāle ar, piemēram, 1000 „stādiem” kvadrātmetrā, bet ar 4000 „stādiem”. Parastam treniņu aukumam liek nevis melnās granulas, kas siltā laikā uzkarst un dedzina sportistiem zoles, bet vadība pieņēma lēmumu izmantot mūsdienu tehnoloģijas, kad granulas saulē nesakarst. Samaksājām vairāk, toties tas ir kvalitatīvi.

- Varbūt "Rīga" futbola akadēmijā ir vēl kaut kas tāds, kā nav citur? Kaut kas īpašs?

- Nesen iegādājāmies jaunu tehnoloģiju „Catapult”, ar kuras palīdzību var noteikt, cik efektīvi sportists trenējas un kādā formā ir viņa organisms. Šī tehnoloģija būs pieejama arī akadēmijas audzēkņiem. Treneris saņems informāciju, kas notiek ar sportista organismu treniņa laikā. Tas ir vienkārši neaptverami, kā palielināsies mūsu iepsējas pilnvērtīgi trenēt jauniešus! Mūsu audzēkņi jūt, ka par viņiem rūpējas. Pašlaik pie mums Mežaparkā trenējas astoņpadsmitgadīgie, un mēs redzam, kā viņi apbrīno iespējas, kādu līdz šim mūsu valstī nebija.

- Vai mūsdienu tehnoloģijas var ietekmēt to, lai rastos jauni futbola profesionāļi?

- Protams! Ja uz treniņiem nāk trīs reizes nedēļā, tad to visu nevajag. Bet, ja puiši divas reizes dienā trenējas uz šī seguma un slodze ir milzīga, tad kvalitatīvam segumam ir ļoti liela nozīme. Tas atsaucas uz muskuļiem un visu organismu. Vadība uzskata, ka, ja mēs nodarbojamies ar bērniem, mūsu uzdevums ir izaudzināt ne tikai futbola fanus, bet arī gādāt, lai futbols kļūtu par viņu profesiju.

- Kāds ir jūsu lielais mērķis?

- Šobrīd Latvijas futbola virslīgas čempionvienības "Riga FC" akadēmijas galvenais mērķis ir iegūt sabiedrības uzticību. Pagaidām dzirdam diezgan daudz kritisku vārdu, bet tas ir labi, ka kritizē, jo neļauj atslābt un mudina visu laiku domāt un darīt labāko, ko spējam. Galu galā var būt, ka mēs kļūsim par pirmo bezdelīgu tādā nozīmē, ka iekarosim sabiedrības uzticību tiktāl, ka bērni un viņu vecāki sapņos par mācīšanos mūsu akadēmijā, jo futbols ir miljoniem cilvēku spēle. Varbūt Baltijā, Somijā tas nav tik populārs, bet citviet pasaulē tas ir ļoti populārs. Mēs ar savu jauno akadēmiju varētu iekarot uzticību un veicināt futbola popularitāiti.

- Pie mums varētu izaugt savs Ronaldu?

- Varbūt tas nebūs Ronaldu, bet Stepanovs vai Kaļinko, vai Laizāns - mūsu slavenie futbolisti. Laizāna uzvārds jau ir cieši saistīts ar futbolu. Bija mans uzvārda brālis, kas bija par mani vecāks un spēlēja Maskavas „Torpedo”, arī Rīgas „Daugavā”. Pēc tam man laimējās 20 gadus būt profesionālam futbolistam. Bija Jurijs Laizāns - Eiropā un Krievijā pazīstams futbolists - Krievijas čempions. Pašlaik futbola klubā „Rīga” spēlē Oļegs Laizāns. Ja mēs turpināsim tā, kā pašlaik esam sākuši, tad noteikti mums būs slaveni futbolisti, ar kuriem mūsu valsts leposies un kuri nesīs Latvijas vārdu pasaulē.

- Kāpēc līdz šim tas tā īsti nav izdevies?

- Kāpēc mēs futbolā esam tur, kur esam? Jo valstī ir attīstītāka ekonomika, jo augstāks ir futbola līmenis šajā valstī. Mūsu valstī ekonomika ir tikai attīstības procesā. Ceram uz nākotni. Tas taču ir sporta veids numur viens visā pasaulē!

- Kas ir tas īpašais, ko jaunietim vart dot akadēmija?

- Galvenais ir tas, ka šeit veidojas cieša saikne - tiek dota iespēja patiesi ieinteresētiem jauniešiem nodarboties ar viņu iemīļoto sporta veidu. Akadēmijā „Riga” jebkurš patiešām futbolu mīlošs audzēknis var kļūt par profesionālu futbolistu, kas nozīmē labu atalgojumu, ievērojamus ienākumus, nodrošinātu ģimeni, pārtikušus vecākus utt., turklāt - darot to, kas pašam vislabāk patīk. Manā vecajā akadēmijā - „Skonto” - no katras vecuma grupas divi - trīs jaunieši kļuva par profesionāliem futbolistiem. Šeit procents noteikti būs lielāks.

- Kāda ir futbola kluba „Rīga” galvenās komandas nozīme jauno futbolistu izaugsmē?

- Latvijā daudzi cilvēki īsti neorientējas futbolā, tāpēc man mazliet jāpaskaidro: ir strops ar daudzām bitēm, un ir bišu māte, par kuru gādā viss strops. Tāpat ir fuibolā. Galvenā komanda - futbola klubs „Riga” - ir mūsu lepnums un prieks. Mēs visi apmeklējam šīs komandas spēles, priecājamies par uzvarām un panākumiem. Tiesa, tagad pandēmijas apstākļos tas ir sarežģītāk. Esam visi vienoti. Piemēram, šodien spēlē komandas otrais sastāvs un par vārtsargu trenēties iet mūsu akadēmijas audzēknis. Viņš vēl ilgi ar prieku atcerēsies šo treniņu kopā ar augsta līmeņa futbolistiem.

- Kāda loma, jūsuprāt, futbolam vispār ir sabiedrībā?

- Es jau teicu, ka šo spēli spēlē miljoni cilvēku. Līdzko valstī paaugstinās futbola līmenis, dzīve kļūst priecīgāka. Es domāju, ka tie cilvēki, kas atceras 2004. gadu, kad mūsu izlase spēlēja Eiropas čempionāta finālā, neaizmirst arī to lielo emocionālo pacēlumu, kas tolaik valdīja sabiedrībā. Arī pagājušogad bija liels emocionālais pacēlums, kad „Riga” tikai pavisam nedaudz pietrūka, lai Eirokausos iekļūtu elites grupā, kad Rīgā mēs uzvarējām Kopenhāgenas futbola komandu. Futbols - tas ir brīnums, kas apvieno un mobilizē cilvēkus.

Svarīgākais