Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Futbola federācijas prezidents: Saslimšanas risks kongresā iesaistītajām personām ir zems

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Pēc vienas ar koronavīrusu inficētas personas dalības Latvijas Futbola federācijas (LFF) kongresā 3.jūlijā LFF prezidents Vadims Ļašenko ceturtdien paziņoja, ka saslimšanas risks citām kongresā iesaistītajām personām ir zems.

LFF prezidents apliecina, ka tiek veiktas gan LFF iekšienē izdiskutētas, gan ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) saskaņotas darbības, lai pēc iespējas ātrākā termiņā pārliecinātos par kopējo situāciju.

Ceturtdien, 9.jūlijā, norisinājās LFF valdes jaunā sastāva pirmā sēde, kurā tika lemts diskutēt tikai par pašreizējo situāciju saistībā ar konstatēto Covid-19 saslimstības gadījumu, pārējos valdes sēdes darba kārtībā paredzētos punktus pārceļot uz nākamo LFF valdes sēdi, kas plānota otrdien, 14.jūlijā.

LFF valde vienojās atbalstīt sākto futbola sabiedrības informēšanas procesu, aicinot visas LFF kongresā klāt bijušās personas veikt Covid-19 pārbaudes. Neesot indikācijām par citiem saslimšanas gadījumiem, citi papildu lēmumi, kas skar vietējo futbola sacensību norisi, pašlaik netiek pieņemti.

LFF apņēmusies operatīvā kārtā jau 9.jūlijā veikt centralizētas pārbaudes visiem LFF darbiniekiem - gan kongresa norisē iesaistītajiem, gan neiesaistītajiem. Pārbaudes īsākajā iespējamajā termiņā tiks veiktas arī visiem LFF valdes locekļiem. Vienlaikus turpinās visu LFF kongresa norisē iesaistīto un ar iesaistītajiem saistīto personu apzināšana, aicinot veikt Covid-19 pārbaudes. Turklāt LFF apkopo visu pieejamo informāciju par pārbaužu rezultātiem.

Atsevišķs lēmums pieņemts saistībā ar piektdien, 10.jūlijā, gaidāmo Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālo asambleju. Arī gadījumā, ja operatīvi tiks saņemti negatīvi pārbaužu rezultāti, LFF pārstāvji LOK Ģenerālo asambleju neapmeklēs, tajā pašā laikā lūdzot uzturēt LFF ģenerālsekretāra Edgara Pukinska kandidatūru uz vietu LOK izpildkomitejā.

"Strādājam un esam ciešā kontaktā ar SPKC. Futbola un visas sabiedrības interesēs pēc iespējas ātrāk vēlamies noskaidrot kopējo situāciju," pauž Ļašenko. "Kā iepriekš minēts, visus kongresa dalībniekus stingri rekomendējam sekot līdzi veselības stāvoklim un veikt testus, sekojot LFF darbinieku piemēram, kuri pārbaudes kolektīvi veic jau šodien."

"Drošība ir pirmajā vietā, taču paralēli tam vēlamies saglabāt mieru un stabilu situāciju. Pašlaik nav pamata panikai," piebilst LFF prezidents, norādot, ka "ir pamats būt uzmanīgiem un mums katram izdarīt nepieciešamo, lai pārliecinātos par futbola sabiedrības un tās pārstāvju tuvinieku drošību".

Jau ziņots, ka SPKC veic epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar LFF kongresu apmeklējušo Covid-19 slimnieku.

LETA jau rakstīja, ka LFF aicinājusi personas, kas 3.jūlijā "Elektrum" Olimpiskajā centrā apmeklēja kongresu, veikt Covid-19 pārbaudes.

LFF savā mājaslapā publicējusi paziņojumu, kurā teikts, ka pēc 3.jūlijā notikušā kongresa noskaidrojies, ka vienai personai, kura piedalījās pasākumā, ir konstatēta saslimšana ar Covid-19. Tāpēc drošības labad pārējie iesaistītie tiek aicināti veikt nepieciešamās pārbaudes.

Lai arī LFF pieejamā informācija liecina, ka kongresa norises dienā attiecīgā persona nav izjutusi nekādus saslimšanas simptomus un ar tādiem saskārusies tikai vairākas dienas pēc kongresa, LFF drošības nolūkos operatīvi pieņēmusi vairākus lēmumus.

Tikmēr trešdienas vakarā sociālajā vietnē "Facebook" LFF kongresā uz valdes locekļa amatu kandidējušais Guntars Indriksons publicēja ierakstu, kurā vēstīja, ka ir inficējies ar Covid-19, par ko uzzinājis 8.jūlijā. Amatpersona aprakstīja notikušā apstākļus, paziņojuma beigās norādot, ka jau jūtas labāk, taču tāpat vēlējies informēt sabiedrību.

Organizācija līdz tālākām norādēm savu darbu iespēju robežās organizēs attālināti, visus LFF darbiniekus - arī kongresa organizēšanā neiesaistītos - aicinot veikt Covid-19 analīzes. Tāpat tiks apzinātas visas LFF kongresā bijušās personas.

LFF ir ieguvusi SPKC norādes un rekomendācijas. Pirmās no SPKC iegūtās rekomendācijas liecina par zemu saslimšanas risku kongresā iesaistītajām personām, tomēr tiek aicināts rūpīgi sekot līdzi savai pašsajūtai un izmantot iespēju veikt valsts apmaksātās pārbaudes.

Par tālākajām iespējamajām saistošajām darbībām LFF lems pēc plašākas informācijas iegūšanas un saziņas ar SPKC.

Pēc konsultācijām ar SPKC ceturtdien par pastiprinātām epidemioloģiskās drošības prasībām 10.jūlijā gaidāmajā LOK Ģenerālās asamblejas sesijā lēmusi arī LOK.