Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

NHL koronavīrusa testus plāno veikt katru dienu

© AP/SCANPIX/LETA

Pēc tam, kad tiks atsākta Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona, hokejistiem jārēķinās, ka koronavīrusa testi būs jāveic katru dienu, vēsta Ziemeļamerikas medijs "USA Today".

NHL bija pirmā Ziemeļamerikas profesionālā līga, kas paziņoja par atlikušās sezonas izspēles formātu. Komandām pēc sezonas atsākšanas būs jāievēro strikti higiēnas noteikumi, tāpat spēlētājiem jābūt gataviem veikt regulārus Covid-19 testus.

"Esam ieplānojuši iespaidīgu testēšanu, kurā spēlētāji pārbaudes veiktu katru vakaru, bet no rīta pirms savas viesnīcas istabas pamešanas, rezultāti jau būtu apkopoti un zināmi," teica NHL komisāra palīgs Bils Deilijs. "Šāda procedūra mums ļautu zināt, vai spēlētājs ir inficējies ar vīrusu. Tas nebūs lēti, tomēr uzskatām, ka šāda rīcība ir pareiza."

Katrs Covid-19 tests izmaksās aptuveni 125 ASV dolāru (112 eiro), bet kopējais apmērs mērāms 25 000 - 35 000 dolāru (22 441 - 31 400 eiro) robežās.

Tikmēr Džona Hopkinsa Medicīnas drošības universitātes centra infekciju slimību eksperts doktors Amešs Adalja nemācēja teikt, cik bieži būtu jāveic testi, lai pārliecinātos, ka spēlētāji ir brīvi no vīrusa. Labs piemērs būšot Vācijas bundeslīga.

"Zinām, ka cilvēki, kuri ir biežā kontaktā ar citām personām, ātrāk spēj pārnēsāt vīrusu. Hokejs ir viens no tiem sportiem, kur cilvēki ir ciešā kontaktā viens ar otru. Domāju, ka NHL būs jābūt agresīvai pārbaužu politikai, salīdzinot ar citām līgām," pauda eksperts.

Savukārt līgas zvaigzne Konors Makdeivids paudis, ka testiem jābūt tik bieži, cik tie nepieciešami. Ideju par sezonas atsākšanu pozitīvi vērtē lērums hokejistu, tostarp Džons Tavaress un Niks Folinjo.

Deilijs arī norādīja, ka gadījumā, ja kāds būs inficējies ar vīrusu, visai komandai nebūs vajadzības ievērot karantīnu, jo bieži testi ļautu kontrolēt situāciju konkrētajā klubā un visā līgā.

Komandu pārstāvji jau pauduši bažas, ka tik liels testu skaitu varēt atstāt ietekmi uz pārbaužu pieejamību pārējiem iedzīvotājiem, tomēr līgas komisārs Gerijs Betmens norādīja, ka kopējais testu skaits būšot gana mazs salīdzinot uz kopējā fona.

Lai atgrieztos treniņos, komandām būs jānodrošina iespēja regulāri veikt koronavīrusa testus. Līga patreiz izskatot vairākus testa veidus, lai pārliecinātākos par NHL apstākļiem vispiemērotāko pārbaudi.

NHL sezona atsāksies ar 24 komandu līdzdalību, katras konferences četrām spēcīgākajām vienībām garantējot sev vietu izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā. Pārējās 16 aizvadīs kvalifikācijas kārtu, kur ar pretiniekos ielozēto komandu spēkosies sērijā līdz trim uzvarām.

Sezonas atjaunošanas grafika otrā fāze sāksies jūnija sākumā, kad spēlētāji nelielās grupās pulcēsies treniņiem sava kluba telpās, vienlaikus ievērojot vietējās medicīniskās un drošības norādes. Trešā fāze paredz pilnvērtīgu komandu treniņnometņu uzsākšanu.

Vairāki Kanādas plašsaziņas līdzekļi ceturtdien paziņoja, ka NHL spēlētājiem ir teikts, ka treniņnometnes nesāksies pirms 10. jūlija, kas nozīmē, ka izslēgšanas spēles varētu sākties tikai jūlija beigās vai augusta sākumā un beigties septembrī vai oktobrī.

Līgas komisārs Betmens teica, ka plāno izspēlēt pilnu 2020./2021.gada sezonu, un atzina, ka, iespējams, to sāks tikai janvārī, lai spēlētājiem nodrošinātu saprātīgu pārtraukumu starp šo un nākamo sezonu.

Jau ziņots, ka NHL sezonas pārtraukumu izsludināja 12.martā, taču spēlētājiem līdz pat aprīļa beigām tika lūgts ievērot paškarantīnu.